Skocz do zawartości
  • 0

Łuski? detonatory?

ARQ

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
których w przypadku amunicji powyżej 152 mm w radzieckiej artylerii nie stosowano"

Chyba nie do końca. Widziałem w jednej z dokumentacji technicznych rysunek i wymiary łuski z ładunkiem miotającym 203mm do B-4. Standardowo owszem stosowano ładunki w workach, ale w jednej z wersji jest łuska.
Napisano
DOMILUD, trochę odbiegamy od tematu, ale jakbyś mógł wrzucić jakiś obrazek takiej łuski do 20,3 cm SK C/34 to byłbym wdzięczny. Mam wprawdzie MDv 170/40 dotyczący tej amunicji, ale szkicu ładunku miotającego z łuską tam nie ma.

Jeszcze parę słów uściślenia: 20,3 cm SK C/34 było tak zasadniczo działem morskim, montowanym na ciężkich krążownikach. Kilka dział zamontowano chyba na wybrzeżu Francji, ale jako baterie stałe. Kolejowym działem było natomiast 20,3 cm Kanone (E), które stanowiło przeróbkę wspomnianego działa morskiego.
Napisano
tylko że nie jest to zapłonnik do haubicy polowej 122mm ja w linku który podałes. były stosowane od 152mm wzwyż
Napisano

Proszę bardzo Voucur. Jest to jakaś radziecka instrukcja dot. niemieckiej amunicji. Mam i opisy ale to kilka fotek.

Odnośnie wpisu visa - w M160 te łuski pełniły jednak rolę uszczelnienia zamka, a nie zawierały ładunku miotającego.

Napisano
Chętnie zobaczyłbym fragment tej dokumentacji, bo pierwsze słyszę, choć przyznam że z materiałami nt. radzieckiej amunicji szczególnie większych kalibrów u mnie kulawo.
Napisano
Sprawdziłem wieczorem, chodziło o amunicję do niemieckiego działa kolejowego 20,3cm SK C/34.

Mój błąd Voucur.
Z tą amunicją do sowieckich armat niewątpliwie masz rację.
Napisano
Dodać trzeba, że tego typu zapłonniki wkładano w specjalne gniazdo w zamku armaty, a nie w dno łuski, których w przypadku amunicji powyżej 152 mm w radzieckiej artylerii nie stosowano.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie