MilKam88 Napisano 4 Kwiecień 2014 Autor Napisano 4 Kwiecień 2014 Witam,proszę o pomoc w id tego bagnetu. Nie widać żadnych bić.
viator01 Napisano 4 Kwiecień 2014 Napisano 4 Kwiecień 2014 Poczytaj wyjaśnienia kolegów dotyczące oznaczania wzorów polskich bagnetów. Nie jest to takie oczywiste i obawiam się, że ciężko będzie odpowiedzieć na nie jednoznacznie bez pełnych bić, tym bardziej, że to są podziały kolekcjonerskie, w których jeszcze występował bagnet wz. 29 (30) http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=473758
MilKam88 Napisano 4 Kwiecień 2014 Autor Napisano 4 Kwiecień 2014 Zastanawia mnie ten numer na rękojeści. Czy jest to normalne i często spotykane zjawisko? Nie widziałem na polskich bagnetach numerów w tym miejscu, ani nie mogę znaleźć nigdzie żadnych informacji na ten temat.
bsam20 Napisano 21 Kwiecień 2015 Napisano 21 Kwiecień 2015 Zatrzask pewnie skorodował w wystającej części i resztę dokończyła kątówka, stąd jego pozorny brak. Takie moje zdanie.
zakrywcaa Napisano 21 Kwiecień 2015 Napisano 21 Kwiecień 2015 mam takie same zdanie. patrząc na metodę czyszczenia" bagnetu, zatrzasku po prostu nie widać :) nie wiem też jakim cudem kolega spodziewa się znaleźć sygnatury wzoru po takiej orce...
Korabkow Napisano 4 Kwiecień 2014 Napisano 4 Kwiecień 2014 Ten numer jak i wiele innych oznaczeń umieszczanych na trzpieniu to oznaczenia fabryczne.Duży ich zestaw opublikowali kiedyś w internecie autorzy opracowania o bagnetach:D.Czerniewicz,T.Pietrzak,W.Pasek.
galaxy Napisano 21 Kwiecień 2015 Napisano 21 Kwiecień 2015 Witam,Nie chciałem zakładać nowego postu więc przyczepiłem do istniejącego.Trafił mi się na 100% bagnet polski.Na zdjęciach widoczne litery WP i delikatny kształt orła.Po oczyszczeniu brak innych sygnatur a co bardziej dziwne brak przycisku zatrzasku?Po drugiej stronie ledwo widoczny kształt prostokąta ( bity ) , wcześniej uważałem, że tam może być wybity numer zbrojowni lub coś innego - ale nie mam pojęcia.W górnej części brak sygnatur co do wzoru.z góry dziękuję za podpowiedzi.
galaxy Napisano 21 Kwiecień 2015 Napisano 21 Kwiecień 2015 w dolnej części widać kwadratowe bicie. Pod jelcem.
bayo_pietka Napisano 5 Kwiecień 2014 Napisano 5 Kwiecień 2014 Znaki jakie do wtedy (1995 bodajże) zebrałem. Na pewno jest tego więcej.PozdrawiamTomek P. :)
bayo_pietka Napisano 5 Kwiecień 2014 Napisano 5 Kwiecień 2014 Tamte były z trzpieni, a tu z tego samego czasu, zebrane z głowni. Jak widać pomieszane odbiory techniczne i wojskowe i bez przypisania do bagnetów. Taki to był czas pionierski, a teraz czasu nie ma :)PozdrawiamTomek
galaxy Napisano 22 Kwiecień 2015 Napisano 22 Kwiecień 2015 Nic z tych rzeczy.Dorzucam zdjęcia po wyciągnięciu z ziemi.Zapewniam, że w odróżnieniu od niektórych wiem co to autoliza oraz elektroliza.To, że na forum jestem od kilku dni nie znaczy , że wykrywkę mam również od kilku dni.Panowie troszkę mniej emocji.
galaxy Napisano 22 Kwiecień 2015 Napisano 22 Kwiecień 2015 lewa strona.Teraz panowie proszę pokazać sygnatury oraz zatrzask.Panie zakrywcaa" - i co teraz pan napisze?
bsam20 Napisano 22 Kwiecień 2015 Napisano 22 Kwiecień 2015 Chcesz powiedzieć, że na drugim foto nie widać śladów czyszczenia kątówką, wiertarką, czy innym ścierniwem? Zajrzyj do wnętrza szyny, tam powinny byc widoczne resztki zatrzasku.
MilKam88 Napisano 4 Kwiecień 2014 Autor Napisano 4 Kwiecień 2014 Witam,proszę o pomoc w id tego bagnetu. Nie widać żadnych bić.
MilKam88 Napisano 4 Kwiecień 2014 Autor Napisano 4 Kwiecień 2014 Widoczny numer na rękojęści pod okładzinami C 095.
MilKam88 Napisano 4 Kwiecień 2014 Autor Napisano 4 Kwiecień 2014 Długość głowni 250mm, długość całkowita 380mm.
galaxy Napisano 22 Kwiecień 2015 Napisano 22 Kwiecień 2015 Napiszę na pewno nie było czyszczone w taki sposób - i nie róbcie wariata ze mnie !Posiadam kolekcję kilku bagnetów i debilem nie jestem.Poza tym nie posiadam w domu kątówki, wiertarkę owszem ale bez jakiś szczotek.Cała rdza zeszła po autolizie i przetarciu szmatą flanelową.
Kriczer Napisano 22 Kwiecień 2015 Napisano 22 Kwiecień 2015 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/20150214_121951.jpgkątówka z 39 :) ?
Pytanie
MilKam88
Witam,
proszę o pomoc w id tego bagnetu. Nie widać żadnych bić.
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.