czarek100 Posted March 5, 2014 Author Posted March 5, 2014 witam mam radio lampowe do konserwacji i zastanawiam się jak pomalować obudowę i czym.Jaki polecacie lakier lub bejcę i czym malować,pędzelkiem,wałkiem ,czy pistoletem tak jak auto proszę o jakieś rady od czego zacząć PS.obudowa to chyba fornir ,nie ma ubytków tylko jest wyblakła i wytarta
czarek100 Posted March 6, 2014 Author Posted March 6, 2014 radio to ZRK Bolero coś podobnego do tatry,nie ma zbytnio przebarwień
Cyrograf15 Posted March 6, 2014 Posted March 6, 2014 To było malowane na wysoki połysk". Przetrzeć drobnym papierem ściernym 400-600 i malować natryskowo błyszczącym lakierem.Wojtek
czarek100 Posted March 6, 2014 Author Posted March 6, 2014 czyli po prostu bezbarwnym?a może po przejechaniu papierem dać bejcę jakąś żeby podkreślić rysunek drewna
Cyrograf15 Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Aby bejcować trzeba idealnie usunąć stary lakier. Dodatkowo w orginale to było stosunkowo jasne, bejca przyciemni, nie wiem czy to dobrze.Wojtek
Swiety82 Posted March 7, 2014 Posted March 7, 2014 Bejca zmieni oryginalny kolor i nie pokryje drewna w 100%, tak jak Cyro napisał-musiałbyś cały lakier zedrzeć, a lakier wchodzi również w pory drewna więc w zasadzie niemożliwe jest usunięcie go w całości. Zmatuj papierem i potraktuj bezbarwnym
Peter Posted April 3, 2014 Posted April 3, 2014 Nie wiem czy nie za późno ale......Te obudowy, nie były z litego drewna, tylko okleinowane - cienki fornir naklejony na deskę. Tak więc agresywne czyszczenie odpada. Ja jak odnawiam takie starocie (są klienci :) ), to albo czyszczę tyle ile się da i daję osłonę zewnętrzną z cienkiego PMMA. Inna metoda, to wyczyszczenie (umycie lekką benzynką), wysuszenie i oklejenie DOBRANĄ tapetą drewnopodobną. Swoją droga, szukam metody na odnawianie metalizacji gałek. Te plastiki pokryte są cieniutką warstwą jakiegoś sreberka" albo złota" i po utlenieniu, są praktycznie nie do doczyszczenia.
Cyrograf15 Posted April 3, 2014 Posted April 3, 2014 Litości, można od nowa nakleić fornir ale nie oklejać tapetą.Wojtek
viator01 Posted April 3, 2014 Posted April 3, 2014 W tej chwili jest w ofercie tyle fornirów (na tkaninie), że raczej nie ma problemu z dobraniem właściwego.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.