Skocz do zawartości
  • 0

bagnet piła

lincoln

Pytanie

Napisano

witam,trafil mi sie taki bagnet zapewne niemiecki,pytanie ,jakie wojska uzywaly tego typu bagnety?dziekuje i pozdrawiam

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, bagnet Mauser M1898/05, używany w armii niemieckiej w czasie I wojny światowej. W późniejszym okresie wojny piłę usuwano(złapanych żołnierzy wyposażonych w ten model często zabijano) Pod koniec drugiej wojny pewnie pewna liczba była wykorzystywana przez Volkssturm.
Napisano
Pionierfaschinenmesser 98/02 - Pruski - oczywiście jeżeli się nie mylę ;)

Czyli dosłownie tłumacząc tasak saperów/pionierów

Podobno piły były często usuwane, ze względu na to, żołnierz złapany z takim bagnetem był od razu rozstrzeliwany (chodziło o to że rany zadane takim bagnetem ciężko się goiły, w sumie nie do wyleczenia) - takie legendy słyszałem :)
Napisano
I już jest niezgodność ;) może się mylę, ale myślałem o czymś takim http://www.sigges-bajonette.de/Deutschland/m9802/m9802.html
Napisano
ktoś walnąłeś się niestety zwykły liść czyli 98/05 tyle że z nie usuniętą regulaminowo piłą ,a używany ogólnie a nie przez obsługę km
Napisano
Nadmieniam, że ten Volkssturm to tylko moja interpretacja, na podstawie znalezisk na pozycjach drugowojennych w województwie lubuskim pod koniec lat osiemdziesiątych(byłem wtedy w podstawówce)
Napisano

bagnecik juz jest u mnie,ma 29 podwójnych zębów i widoczne bicia,czy producent ,,waffenfabrik,,to masówka przy tego typu bagnetach? Czy 17-tka oznacza rok produkcji?dziekuje i pozdrawiam,juz nie marudze

Napisano
nie na strychu choc stan jest ladny,poniewaz smar byl,kopal w ziemi,,wykop pod fundament,,przy opuszczonym kosciele w okolicach bath,to tyle dla scislosci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie