Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 6 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Sory Vis nie zauważyłem drugiej części :]
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum27/imag0621.jpg
Tak jak wstawiłeś tą z allegro, to właśnie dzięki tej aukcji dopiero zidentyfikowałem moją :]
  • 4 months later...
Napisano

Prośba do znawców skrzynek amunicyjnych.Wnętrze naszego pociągu pancernego na zdjęciu. Po lewo regał na pociski a niżej ... skrzynki.Bardzo wąskie. Czy to mogą być skrzynki z taśmowaną amunicja do ckm zamiast metalowych?

Napisano
Dziękuję za podpowiedź. Faktycznie wyglądają na skrzynki na zapalniki.
Tak wiec mój problem pozostał. Przestudiowałem całą instrukcję pociągów pancernych.Śladu tam nie ma o przewożeniu amunicji do ckm. Może jednak klasyczne metalowe?
Na zdjęciach rozbitych pociągów nie widać jednak takich porozrzucanych skrzynek.
Jeśli w wagonie miało być 2,5 JO na jeden ckm, to wychodzi to 20 taś (skrzynek).
100-150 skrzynek na wagon artyleryjski?
Napisano

Na zdjęciu widać konserwy z amunicją,więc tej zataśmowanej było najpewniej tylko kilka typowych skrzynek przy ckm.W razie potrzeby ładowano naboje w puste taśmy,co przy użyciu maszynki nie trwało długo.

Na focie typowe skrzynki metalowe,ale pociąg chyba niemiecki.

Napisano
Nie wiem. Ładniejsze? :P
Zdjęcie pochodzi z czeskiej publikacji o ich pociągach pancernych. Jest chyba dużo późniejsze niż czasy C-K. W podpisie jest to wnętrze wagonu nr 140-914.