eksplorator1995 Napisano 10 Kwiecień 2014 Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Super trafienia!Nie wiem czy to kwestia szczęścia czy po prostu w okolicy większych miast jest tyle monet po polach niż w tych mniejszych... U mnie miasto ma bogatą historię, ale prócz pruskich rzeczy nic nie znalazłem. Monety to daty od 1820 w górę, a miasto ma z 800 lat z piękną historią!Pozdrawiam i gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 10 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Międzyrzec to mała mieścina. Od nadania tych ziem w 1390 Chamcowi po połowé XVI wieku to było zadupie. Leżało na skrzyżowaniu dwóch ważniejszych traktów i to nieco podtrzymywało gospodarkę. Każdy z kim rozmawiałem mówił, że monety w okolicy zaczynają się od Wazy. I to jest prawda, jakiś Jagiellończyk czy Stary trafia się bardzo rzadko i praktycznie wyłącznie na większych traktach. Na polach przy starych wsiach, zakładanych przykładowo w 1438 takie monety się nie trafiają. Jeżeli chodzi o starsze monety to wiadomo mi o trafieniu skarbu groszy praskich pod mostem w Międzyrzecu. To, co napisałeś finucha jest trochę słabym przykładem bo wygląda na rozoraną skarbówkę. Chyba, że się mylę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 10 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Międzyrzec to mała mieścina. Od nadania tych ziem w 1390 Chamcowi po połowé XVI wieku to było zadupie. Leżało na skrzyżowaniu dwóch ważniejszych traktów i to nieco podtrzymywało gospodarkę. Choroby i klęski dziesiątkowały ludność, wymierały całe wsie. Należy jeszcze wspomnieć, że ziemie te byłyprzedmiotem sporu pomiędzy Koroną, a Litwą. Panowała niesamowitą bieda.Z resztą nie mam co się rozpisywać, bo sytuacja panującą na tych terenach w tych czasach nie była odosobniona. Każdy z kim rozmawiałem mówił, że monety w okolicy zaczynają się od Wazy. I to jest prawda, jakiś Jagiellończyk czy Stary trafia się bardzo rzadko i praktycznie wyłącznie na większych traktach. Na polach przy starych wsiach, zakładanych przykładowo w 1438 takie monety się nie trafiają. Jeżeli chodzi o starsze monety to wiadomo mi o trafieniu skarbu groszy praskich pod mostem w Międzyrzecu. To, co napisałeś finucha jest trochę słabym przykładem bo wygląda na rozoraną skarbówkę. Chyba, że się mylę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 10 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2014 Wczoraj się poszczęściło, na skrzyżowaniu traktów, 100 metrów od domu, pod dębem wyszedł taki oto ort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 10 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2014 rew.Prosiłbym o usunięcie tego krótszego double posta, nie zauważyłem, że jednak został wysłany. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 11 Kwiecień 2014 Share Napisano 11 Kwiecień 2014 kolego Sobow99. mało znasz historie swojego Miasta;) Po pierwsze jest starsze od Białejcentrum handlowe za czasów Rzymu i osada , Grosze praskie to fakt. A słyszałeś o Diamentach??????????Miasteczko to leży a raczej leżało na szlaku bardzo ważnych traktów . polecam Bibliotekę POznańską i Warszawską .pzdr.Max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 12 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Doprawdy? Z którą częścią mojej wypowiedzi się nie zgadasz? Doskonale wiem, że jest starsze od Białej. Z ośrodkiem handlowym w czasach rzymskich nie ma co przesadzać. Faktem jest, że w okolicy istniała jakaś faktoria w czasach rzymskich. Istnieje hipoteza o cerkwi, znajdującej na miejscu obecnego kościoła Mikołaja, istniejącej rzekomo już w XII wieku. Potwierdzony jest fakt, że w tamtych czasach istniało grodzisko, właśnie niedaleko Mikołaja. Ale takich grodzisk istniało wiele wzdłuż szlaku do Parczewa m. in. w Zahajkach, Łózkach, Horodku. O diamentach słyszałem, ale myślę, że w innym kontekście, niż ten który masz na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Opel Zielony Netalik.Miej oko,to podpierdalacz.SABAKI ostatnio walą w huja.100 zł jest zbyt mało. Nie chwal się bo lecisz za bogato.Te forum to 90% to KAPUSTY. Pozdrawiam żony Policjantów :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Ile ty chodzisz?????? Smieszne na maxa:-) Jest w tym miasteczku was ponad 30. A ty jesteś najbardziej aktywny na forum :-) I chwalisz sie i mamy padaka z Ciebie.Stary daj se siana bo swięta mozesz miec na GIBKO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 maxim026... R.I.P.chyba nie trzeba tłumaczyć czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 12 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Nie trzeba tłumaczyć. :) Pasmo kompromitacji człowieku i tyle. Coś cię zabolało? Znajdź sobie inne miejsce na dawanie upustu swoim frustracjom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 Jednak trzeba, choćtyfus (13502 / 94) 2014-04-12 21:09:40delikatnie, z wrodzonym sobie taktem i dyplomacją, wspomniał,że maxim chwilowo (?) nie może odpisać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 12 Kwiecień 2014 Share Napisano 12 Kwiecień 2014 dlatego dodam delikatnie, z wrodzonym sobie taktem i dyplomacją", że każdego chama, który puści wiąchę wulgaryzmów - banuję bez skrupułów i wyrzutów sumienia... regulamin Forum nie jest dla wtajemniczonych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 13 Kwiecień 2014 Share Napisano 13 Kwiecień 2014 JA wiem co zabolało Maxima !Ktoś z Międzyrzeca lub okolic nad Krzną ryje po zasianym mało tego po rosnącym ( ozimym ) już doły po kolana niezasypane. Nie mówię że Ty ale napewno też to widziałeś, chodziłeś jak Ty piszesz gdy już było w okolicy od tygodnia zasiane, ale co tylko fanty i fanty się liczą. Wyobraź sobie że przez akcję z dołami na zasianych polach z okolic M-ca i Janowa niektórzy mają kłopoty, przez nieswoje winy. Przez pazerność poszukiwaczy którzy nie liczą sie z niczym ważny jest tylko fant ! Zasiane nie zasiane, grób czy kurchan ... Ktoś sie wk..... i zadzwonił Powiem tylko tyle niepotrzebnie sie tak chwaliłeś na forum. napisz na priw to Ci coś jeszcze powiem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eksplorator1995 Napisano 13 Kwiecień 2014 Share Napisano 13 Kwiecień 2014 Jak widzę czasami niezasypane doły to je zasypuję i też jest mi przykro z tego powodu, że pseudo poszukiwacze" robią syf i potem wszystko idzie jak z maszyny. Czy jesteś sprawiedliwy poszukiwacz czy nie, to i tak poniesiesz karę za jakiegoś dupka, który robi syf, chodzi po zasianym itp.... Czy naprawdę tak trudno zasypać dołek 20-30 centymetrowy? Rozumiem, że się nie chce, ale jak niektórym się nie chce zakopywać dołków to może niech w ogóle nie chodzą ze sprzętem?P.S Dół metrowy można zasypać w ciągu minuty, dwóch... Czy to tak dużo?Zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 13 Kwiecień 2014 Share Napisano 13 Kwiecień 2014 ostatni sprawiedliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 13 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2014 Jedno pw by wystarczyło. Na wlocie do Białej od Mc-a raz dwóch gości kopało na zasianym. Wiem jak to jest, bo sam miałem problemy (w sumie nadal mam) z odpowiedzialnością za głupotę innych pseudo-poszukiwaczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokalny Napisano 13 Kwiecień 2014 Share Napisano 13 Kwiecień 2014 w sezonie często rozmawiam z rolnikami i tak się składa że najbardziej bezczelnym kopidołem często przez nich przyłapywanym na kopaniu w zasianym jest pewien emerytowany policjant z M-ca. Co do dołów prawda jest taka, że dopóki nie zacząłeś podawać nazw miejscówek to był tam spokój. Nie możesz się powstrzymać od nie rzucania nazwami?I widzę że co niektórzy biorą na poważnie wrzoskowe bajki o rzymianach w Międzyrzecu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr92 Napisano 28 Kwiecień 2015 Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Znalezione całkiem przypadkiem na polnej drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 2 Maj 2015 Autor Share Napisano 2 Maj 2015 Lokalny, powinieneś dostać złoty szpadel za odkop roku. Nie napisałeś nic odkrywczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 2 Maj 2015 Autor Share Napisano 2 Maj 2015 a jednak to ja powinienem dostać :) nie zobaczyłem, że to 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.