Skocz do zawartości
  • 0

lufa armatnia?

krzyber1

Pytanie

Napisano

Witam! Proszą o identyfikację - wydaje mi się że moze być to lufa od armaty - średnica wewnętrzna około 85mm, zewnętrzna około 130mm. Zastanawia mnie fakt, iż jest to tak rozerwane - czy możliwe że pocisk wybuchł w lufie?? Jeszcze jedna sprawa - nie widać aby był gwint w tej lufie... |Z góry dzięki i pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Raczej nie możliwe, zobaczcie jakie są różnice w średnicy, oczyściłeś tak jak prosiłem to wstaw zdjęcie. Jak nie oczyściłeś to nie nakręcaj ludzi.
Napisano

Zakładając że jest to lufa na tej fotce nie widać gwintowania - ale moim zdaniem to jest fragment służący do ładowania pocisków - widać dwa wręby prawdopodobnie do zamka

Napisano

To jest całość - i teraz tak - mierząc od lewej strony do miejsca gdzie zaczyna się gwintowanie lufy to jest około 39 cm. Idąc dalej tą drogą dochodzę do wniosku, iż łuska sama mierzyła 385mm i tam nie było gwintowania. Gwint zaczynał się tam gdzie siedział pocisk. Wszystko na to wskazuje że własnie w lufie został rozerwany pocisk ;)
Proszę o opinię

Napisano
Takie przypadki uszkodzenia lufy to rzadkość i byłyby możliwe jedynie w przypadku uszkodzenia/zatkania jej wylotu, ale i tak miało inny kształt.
Napisano
No właśnie najprawdopodobniej wojsko radzieckie - bynajmniej wskazują na to łuski radzieckie... tylko zastanawia mnie jeszcze jeden fakt - znalazłem też tam łuskę francuską z karabinka Mass... nie mam pojęcia jak to tłumaczyć - dodam jeszcze że jest to okolica Bań Mazurskich koło Gołdapi
Napisano
patrząc na tą ostatnią fotkę wygląda jak by ta lufa dostała pociskiem z boku gdy by wysadziło ją od środka krawędzie powinny się powywijać do zewnątrz.
Napisano
Łuska od Massa została znaleziona właśnie przy radzieckich /ja tak zakładam/ okopach - można powiedzieć w okopie - gdzie byli Rosjanie - dalej nie wiem jakim cudem się tam znalazła.
Napisano

Witam! Proszą o identyfikację - wydaje mi się że moze być to lufa od armaty - średnica wewnętrzna około 85mm, zewnętrzna około 130mm. Zastanawia mnie fakt, iż jest to tak rozerwane - czy możliwe że pocisk wybuchł w lufie?? Jeszcze jedna sprawa - nie widać aby był gwint w tej lufie... |Z góry dzięki i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie