Skocz do zawartości
  • 0

Broń drzewcowa?

dyr.Dymalla

Pytanie

Napisano

Długość ostrza 52cm. Grubość ok 8-9 mm. a więc dosyć masywne i ciężkie. Pudełko zapałek jako odnośnik.Niepokoi mnie grubość drzewca, bo jakieś wydaje się nieporęczne i wskazuje raczej na to iż jest to jakieś narzędzie. Ja w każdym razie takiego narzędzia nie widziałem chociaż mogłoby służyć do obciosywania gałęzi na pewnej wysokości.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam obawy, że przedmiot nie zostanie zidentyfikowany, dlatego chciałbym spytać o sam sposób obsadzania broni na drzewcu. Większość tych które widziałem ma metalową tuleję. Czy taki sposób obsadzania jak na załączonym zdjęciu też był praktykowany? Pytanie dotyczy oczywiście broni nie narzędzi rolniczych.
Napisano

Długość ostrza 52cm. Grubość ok 8-9 mm. a więc dosyć masywne i ciężkie. Pudełko zapałek jako odnośnik.Niepokoi mnie grubość drzewca, bo jakieś wydaje się nieporęczne i wskazuje raczej na to iż jest to jakieś narzędzie. Ja w każdym razie takiego narzędzia nie widziałem chociaż mogłoby służyć do obciosywania gałęzi na pewnej wysokości.

Napisano
W przypadku osadzania broni zwykle stosowano tzw. wąsy, czyli metalowe pręty, które chroniły końcówkę drzewca przed uszkodzeniem lub obcięciem. Tutaj nic nie wskazuje na zastosowanie bojowe, bo głębokość osadzenia nie gwarantuje odpowiedniej wytrzymałości w walce.
Mam wątpliwości czy mógłby to być rzezak do słomy. Na moje oko za gruby i zbyt masywny. Nie napisałeś, czy to narzędzie ma ostrze i jeśli tak, to z której strony.
Napisano
Pierwsze skojarzenie to przekuta na sztorc wysłużona kosa, ale ostrze trochę małe. Zobacz czy łączenie ostrza ze styliskiem wykonane maszynowo czy ręcznie.
Napisano
Niestety, w tym urządzeniu stosowana była kosa z otworem na końcu (grubość blachy poniżej 1 mm). W bardziej specjalistycznych były ostrza przedstawione na zdjęciu w tym wątku http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=280348
Też o małej grubości.
A tutaj dobrze widać mocowanie http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=724972#1633758
Napisano
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i odpowiedzi. Moim zdaniem to też nie będzie rzezak, choć trochę go przypomina kształtem. Ostrze mojego narzędzia jest po przeciwnej stronie jak u kosy, czyli na zewnętrznym łuku. Taka szabla na drzewcu. Znalazłem to obok starego młyna ale obok była też leśniczówka, więc podejrzenie moje pada na jakieś narzędzie do okrzesywania wysoko położnych gałęzi. Tyle tylko, że nie wiem po co bo dzisiaj w leśnictwie nie robi się niczego podobnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie