Skocz do zawartości

Kornik w okładzinach bagnetu

Kriczer

Rekomendowane odpowiedzi

A więc zauważyłem dzisiaj na okładkach mojego liścia paskudną dziurkę wyżartą przez kornika...Niby 1 mały otworek, ale skoro ta gnida tam siedzi to z 1 zrobią się niedługo 2, co mam zrobić, żeby zakonserwować te okładki przed dalszym zjadaniem ? Wiem, że to brzmi jak błahostka ale jednak chciałbym zabezpieczyć okładziny.

Dlatego zacząłem od terpentyny. W sklepach budowlanych 0,5 kosztuje ponad około 15 zł, ale można małe opakowania kupić w sklepach dla plastyków (takie po 150 ml), bo stosuje się ją do malarskich farb olejnych. Kosztuje zależnie od producenta 3-6 zł (około).
Można ją wstrzykiwać do otworu i najlepiej zawinąć w folię na jakiś czas. Zabieg warto kilka razy powtórzyć dla pewności.

terpentyna nie da rady, lepiej zastosować środek przeciwko szkodnikom drewna, np.
http://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/srodki-i-farby-do-drewna/impregnaty-specjalistyczne-do-drewna/srodek-owadobojczy-fongitol-starwax,p19931,l1152.html
łatwo się aplikuje w otworki i daje trwały efekt

skoro nie masz nic konkretnego do powiedzenia to się nie udzielaj, stać mnie aczkolwiek szkoda mi wydawać 30zł + przesyłka żeby zalać 1 dziurkę w okładce bagnetu...
nie wiem co tam siedzi i mnie to nie obchodzi ale chce się tego pozbyć nim zeżre mi okładziny

Wygląda, że kolega krzysiek9559 ma chyba zły dzień.
Po pierwsze - Mamy różne rodzaje korników, chodzi oczywiście o wygląd.
Po drugie – występuje gatunek kornika żerujący również w surowym drewnie a nie tylko pod korą.
Po trzecie - nikt kornika nie stara się tutaj obrazić.
Po czwarte, po piąte, po szóste…..przemilczę by nie posądzono mnie o złośliwość.
Miłej nocy życzę
Liwiusz66

Liwiusz kornik to takie mikro stworzonko które potrafi drążyć, ... oczywiście tak samo jak Ty... bez obrazy, na tym to poruszyłem że trzeba drążyć bez upokorzeń tego stworka co go DDT niszczyli a on sobie żyje nadal a środowisko i ludzi potruli.:-)
Teraz na serio. Są stworki, koładki drzewne kornii itd ale niektórzy myślą że jak w starych meblach ma kornika to rano się obudzi i zostaną tylko zawiasy, poza tym kornk uwielbia drzewa iglaste a okładzin nie wykonuje się z sosnowego drewna,

Krzysiek, dzisiaj na świeżo przeczytałem Twoje wypowiedzi i dotarło do mnie o co prawdopodobnie chodzi - że to nie kornik, ale inny owad (najprawdopodobniej kołatek, bo najpopularniejszy). Niestety część ludzi zna większość szkodników żerujących w drewnie pod pojęciem kornik. Niezależnie od tego co się zasiedliło u Kriczera stosowanie terpentyny powinno pomóc.
A w kolbach a wojnie nie mieli, bo były impregnowane, co chroniło je przed składaniem jaj przez szkodniki. Użytkowanie broni i jej czyszczenie też nie sprzyja rozwojowi szkodników.

Kriczer, zapomniałem dodać, żebyś otwór po zabiegu zakleił woskiem, co zwiększy skuteczność.

Przyjeżdża człowiek z roboty zmęczony i irytację pogłębia tym bardziej pseudo domorosły fachowiec od żyjątek w drewnie który chyba na forum jako główny cel stawia sobie nabicie cyferki obok nicku...
Kol viator dzięki wielkie za pomoc, terpentyna zapewne dotrze w tym tygodniu, także postaram się zająć KORNIKIEM.

Może jeszcze słowo o nieszczęsnych KORNIKACH.
W kwestii zwalczania szkodliwych owadów również KORNIKÓW w środowisku leśnym wyróżniamy metody:
-Biologiczną – np. ptaki
-Mechaniczną – np. wystawianie pułapek w postaci pozostawienia pni drzew i w odpowiednim czasie ich korowaniu.
-Chemiczną - należy wspomnieć o preparacie opartym na związkach arsenowych jak i DDT, HCH i chyba najbardziej bezpiecznym i zapewne do dziś używanym tzw. pułapki feromonowej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pułapka_feromonowa
Występowanie chrząszczy z rodziny kornikowatych w Polsce szacuje się na około 100 gatunków, jednoznaczne określenie uszkodzenia drewna / drzewa nawet dla leśnego luda może stanowić spory problem, więc tak jak kolega viator zauważył większość ludzi każdą jedną dziurkę w drewnie określa, jako ingerencją kornika.
Kornik w drewnie nie żeruje, więc należy odrzucić od razu kornika w okładzinie Kriczera, ale jego pytanie dotyczyło jak się tego pozbyć, a nie, co to jest.
Pozdrawiam Liwiusz66

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Najpierw trzeba sprawdzić jakie jest pochodzenie intruza. Może to być tylko zwiadowca ale jeżeli kolega Kriczer ma takich rzeczy sporo to napewno mozna sądzić że może to być kolonia szkodników i po kolekcji. A terpentyna i tak nic nie da.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie