Skocz do zawartości
  • 0

Telefon polowy, radziecki wojenny?

skolcio

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego telefonu. Nie jest to na pewno ani MB ani żadna inna powojenna produkcja polska.
Kolor bakelitu bardziej ciemny, jak radziecki.
Mi to wygląda na wojennego TAJ-43 po remoncie. Żadnych tabliczek i sygnatur poza schematem podłączenia.
Ktoś ma jakiś pomysł?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak zgadza się, słuchawka jest polska. A czy wnętrze sygnowane radzieckimi napisami jest normalne czy po prostu telefon był naprawiany i wymieniano części?

http://www.rkd.friko.pl/ap48.html

Masz na myśli taki egzemplarz?
Rzeczywiście jest dużo podobieństw, ale na tabliczce podłączenia tego mojego nie ma znowu sygnatury AP-48.

Moim zdaniem to jest to jakiś składak z różnych części. :)
Napisano

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego telefonu. Nie jest to na pewno ani MB ani żadna inna powojenna produkcja polska.
Kolor bakelitu bardziej ciemny, jak radziecki.
Mi to wygląda na wojennego TAJ-43 po remoncie. Żadnych tabliczek i sygnatur poza schematem podłączenia.
Ktoś ma jakiś pomysł?

Napisano
Ten AP48 to mój egzemplarz. Muszę sprawdzić jakie ma w środku sygnowania. Na pewno telefony te były składane w Polsce. Środek jest konstrukcji radzieckiej więc może składali je z rosyjskich cześci.
Niemcy w Radomiu podczas wojny produkowali swoje FF33 - nawet po wojnie nasi przez pewien czas kontynuowali produkcję.
Podejrzewam że stąd zaczrpnięto bakelitową obudowę do radzieckiego TAJ-a.
Napisano
W sumie posiadam 2 takie i na jednym po rozebraniu na wszystkich częściach wyszły napisy po rosyjsku. Czyli jest to radziecki TAJ tyle że produkcja powojenna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie