kasia_mj Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Napisano 8 Grudzień 2013 Mam od niedawna kordzik, jestem przekonana o tym, że pochodzi z czasów II rzeszy, ale nie jestem w stanie stwierdzić co to dokładnie jest
kasia_mj Napisano 12 Grudzień 2013 Autor Napisano 12 Grudzień 2013 A nie sądzisz Stizek, że gdybym chciała to sprzedać jako oryginały z wymyśloną do tego historią to bym to zrobiła zamiast pytać co to jest ludzi, którzy się na tym znają? Znalazłam to, nie wiedziałam co to jest, więc zapytałam. Nie znam historii tego domu i nie wiem po co to ktoś tam położył. Nie znam się na tym, ale pokazaliście mi jak wyglądają oryginały, wiec już widzę, że to lipa i to straszna. Dzięki za pomoc osobom, które podzieliły się swoją widzą zamiast snuć teorie spiskowe, szczególnie Tobie Kriczer
kasia_mj Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Napisano 8 Grudzień 2013 Mam od niedawna kordzik, jestem przekonana o tym, że pochodzi z czasów II rzeszy, ale nie jestem w stanie stwierdzić co to dokładnie jest
steell Napisano 12 Grudzień 2013 Napisano 12 Grudzień 2013 Moze ktoś stara się uwiarygodnić te kopie na rynku, nie zdziwił bym się gdyby za jakiś czas zostały wykopane na przeczesanych już wielokrotnie pozycjach. W końcu ziemia ładnie to postarzy.
DOMILUD PL Napisano 12 Grudzień 2013 Napisano 12 Grudzień 2013 Nie jestem specem od oryginałów, ale katarzyno na przykładzie porównania wykopanego przeze mnie nie tak dawno noża HJ sama rozeznaj róznice.Nie zaznaczyłem (bo się nie da) materiału rękojesci. U mnie jest jak sądze ZnAl lub Zn, a nie mosiądz jak u Ciebie. Końcówki ostrza sie nie czepiam, bo u mnie zjedzona" częściowo, ale jak widać różnic jest sporo.Tak że uznaj racje fachowców w temacie
DOMILUD PL Napisano 12 Grudzień 2013 Napisano 12 Grudzień 2013 zapomniałem o ewidentnej podkładce przy jelcu ;)
kasia_mj Napisano 11 Grudzień 2013 Autor Napisano 11 Grudzień 2013 Tak, w tym domu z pewnością musiał mieszkać producent replik kordzików :) na pewno był Chińczykiem. Mogę jeszcze poprosić o zdjęcia oryginałów tych cudów, które mam i ewentualny komentarz czym moje różnią się od nich?Proszę o pomoc, bo bardzo mi na tym zależy
kasia_mj Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Napisano 8 Grudzień 2013 Przepraszam nie ogarniam jeszcze tego forum. To był mój pierwszy post i zamiast dodać zdjęcie wrzuciłam post na forum. Napisałam już następne których jeszcze nie widać, więc dobrze by było ten usunąć
torba5 Napisano 11 Grudzień 2013 Napisano 11 Grudzień 2013 pierwszy nóż (finka) HJ (Hitlerjugend)oczywiście lipna kopiakolejny to jakaś kompletna wydumka ,fake
konrad0606 Napisano 8 Grudzień 2013 Napisano 8 Grudzień 2013 Tu masz kord luftwaffe, możesz porównać,http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=676327#1119641
torba5 Napisano 11 Grudzień 2013 Napisano 11 Grudzień 2013 jeszcze ściąga do kordzikówhttp://germandressdaggers.com/dagger_gallery_menu.htm
kasia_mj Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Napisano 8 Grudzień 2013 Dobrze, więc dodam do tego wątku. Powiecie mi coś na temat tego kordzika?
wino1939 Napisano 11 Grudzień 2013 Napisano 11 Grudzień 2013 Znalazłaś coś jeszcze w tej chacie? o.OChyba faktycznie albo jakiś cwany handlarzyna albo naiwny kolekcjoner to tam skitrał.PZdr
kasia_mj Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Napisano 8 Grudzień 2013 Ten właśnie jest podobny do tych Luftwaffe, które widziałam, ale zamiast drutu ma tylko kształt drutu z plastiku
Rysiu_Hipokryta Napisano 9 Grudzień 2013 Napisano 9 Grudzień 2013 W poniemieckim domu to mogło pomieszkiwać jeszcze wielu lokatorów, na przykład producenci replik kordzików.
torba5 Napisano 8 Grudzień 2013 Napisano 8 Grudzień 2013 ten pierwszy to bagnet własny wyjściowy Schutzpolizei okres III Rzeszy
Kriczer Napisano 8 Grudzień 2013 Napisano 8 Grudzień 2013 nie zapomnij dodać że 1 to lipa, na alledrogo widziałem ostanio identyczne kopie :)
torba5 Napisano 8 Grudzień 2013 Napisano 8 Grudzień 2013 pytania o oryginalność nie było ,a po tym zdjęciu to nawet nie raczyłbym sie w tej kwestii wypowiadać ,choć te wyjściówki policyjne są mocno kopiowane
kasia_mj Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Napisano 8 Grudzień 2013 A możliwe żeby takie kopie były robione tuż po wojnie? Jestem pewna, że te przedmioty nie są młodsze
Wz-31 Napisano 27 Grudzień 2013 Napisano 27 Grudzień 2013 Myśle że po prostu niemiec je kolekcjonował a że u nich jest to bardzo nie mile widziane to gościu schował chocby przed mamą :) Pozdrawiam
Pytanie
kasia_mj
44 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.