Skocz do zawartości
  • 0

Klamra napoleonska i mosiężne N"

and_andrzej

Pytanie

Napisano

Wpadła mi w łapki taka klamra. Wszystko fajnie, wyglada jak napoleońska tylko wykonana jest z aluminium. Rysunek lwów bardzo precyzyjny, z tyłu sygnowanie M w obróconym kwadracie. Ein feniś robi jako skala. Leżała w miejscu gdzie miała prawo leżeć - pole ze sporą iloscia pruskich, fracuskich itp. drobiazgów z XIX w.

Jakieś pomysły dlaczego Alu i w ogole co to jest ?

Napoleon wpadł do Wrocławia w okolicy 1806-7 a produkcje aluminium ogarnięto w 1825.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I drobiazg nr 2. N" co mu jedną nóżke urwało. I nic dziwnego bo z pola gdzie francuzi i prusacy manifestowali przy pomocy muszkietów i artylerii soją niechęć do siebie . Czy takie N" nie było montowane czasami na czapkach czy ładownicach ?
Napisano
Problem w tym, że pierwsze próby z aluminium jako metalem użytkowym, podjęto w 1825 roku... A do połowy XIX był to metal dosłownie i w przenośni na wagę złota.
Tym samym szansa, że na początku XIX wieku produkowano ( na masową skalę ?) gadżety z alu jest taka sama, jak 6 w lotka, obawiam się.
Napisano
Dokładnie. Dlatego staram sie wyjasnić tę sprzeczność - wydaje sie że nie ma czegos takiego jak aluminiowa klamra napoleońska. Może jakaś kopia z przełomu XIX/XX wieku - tylko po co.
Napisano
Btw- bo z doskoku czytam i piszę, stąd mi Twój 1825 uciekł...

Nie kojarzę, aby na prezentowanych na Forum klamrach napoleońskich było aż takie dokładne bicie sygnatur.
Dwa- klamra pogięta i przytarta, a jednocześnie sygnatura świeci jak psu jajca...
Napisano
:)
No klamra alu to i ją pogięło. Zwróć uwage na sygnature - mam wrazenie ze ją widziałem na jakichś niemieckich odznakach czy wojskowych przedmiotach z alu.. ale taki z okresu 1930-45. Jest wyraźna.
Tylko po cholere ktos produkował by kopie napoleonskich klamr. A na polu na ktorym to lezłoa to wychodzi wszystko - od guzików napoleońskich po ruskie medale za Sztalingrad.
Napisano
to jest na 100% aluminiowa klamerka z rapci kordzika kriegsmarine,koledzy wykopywali już takie. m" w rąbie często były sygnowane duże aluminiowe adlery z munduru,guziki kriegsmarine...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie