Skocz do zawartości
  • 0

Obraz Gdańsk Danzig (Sprzedaż)

Luftwaffe25

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tylko czy obrazek w ramce który przedstawił Luftwaffe25 jest oryginałem, czy produktem z XIX/XX wieku ?
Przecież mamy tu produkt wtórny podpisany przez właściciela piórem, aby było wiadomo kto to stworzył ;-)
Często w tego typu przypadkach więcej warta jest stylowa ramka niźli sam obrazek.
Napisano
Ciekawe co teraz napisze kolega Korabkow o dyletantach ? Czy faktycznie miast błyszczeć wiedzą na temat odcisku itp. cennych informacjach.
Co wyszło po rozebraniu obrazka widać gołym okiem. Co powiedzieli liczni dyletanci też.
Napisano

I teraz pytanie czy to oryginał czy jakaś lipa.Próbowałem odkleić taśmę ale zrwyała on papier z jakimiś literkami wiec odpuściłem.Obraz skłąda się właściwie z trzech warstw:
grafika
tektura??
tektura??
Po odsłoniecui trochę jeden z tektut zauważyłem napis
KIEPERK DANZIG
Zupełnie już nie wiem o co w tym chodzi.To oryginał czy reprodukcja?

Napisano
Tutaj pokolorowana wersja:

http://www.artinfo.pl/?pid=catalogs&sp=auction&id=1943&id2=327022&lng=1

wymiary płyty: 21,5 x 27 cm, oprawiona
Panorama Gdańska od południowego zachodu widziana z Biskupiej Górki. U dołu, po lewej stronie napis w języku holenderskim, po prawej w języku łacinskim. Przed 1702 r.. Stan drugi. Literatura: Dantiscum Emporium... G101/3. Akwaforta, kolorowana w epoce
Cena wywoławcza : 1 800 zł Numer katalogowy: 060
Napisano
Hmm nie wiem czy wyciagnięcie z ram to dobry pomysł.To jeszcze przewojenna konstrukcja i nie chciałbym jej uszkodzić.Ciekawe ile coś takiego może być warte-na pewno jest to ładna rzecz dla gdańszczanina.Dziękuję za pomoc.Moze jeszcze ktoś coś wie o takiej tematyce?
Napisano
Z ciekawości googla zapytałem...

Peter Schenk Starszy musiałby mieć wehikuł czasu- zmarł w 1718/1719, co nijak do 1740 nie pasuje :-(

A Royal Museums Greenwich ma egzemplarz z 1702 roku.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 22:34 15-11-2013
Napisano
Rzeczywiście.No to najwyrażniej Niemiec się pomylił w datowaniu.Nadal nie mam pojęcia czy to rycina,miedzoryt kolorowany czy akwaforta.Po diabła ktoś wymyślał tyle tych technik.Cokolwiek by to jednak nie było obrazek klimatyczny.
Napisano
Na wstępie chcę poinformować,że interesuję się grafiką przedstawiającą Gdańsk oraz mapami Prus i trochę kolekcjonuję,posiadam też sporą literaturę tematu.Czytając ten wątek muszę stwierdzić,że dyletanci potrafią nieźle namieszać.Wyjaśniać zacznę od początku,na tej grafice przedstawiony widok pierwszy stworzył Nicolaes Visscher w 1650 i potem był powtarzany z niewielkimi zmianami przez innych.Jednym z nich był opisany odręcznie /z mylną datą,chociaż datą śmierci autorów grafik nie można się sugerować,ponieważ ich spadkobiercy w sytuacji zainteresowania kupnem wypuszczali dzieła długo po śmierci autora/ Peter Schenk nie jest autorem tej grafiki z wątku,na jego dziele nie ma u góry ozdobnego kartusza z tekstem i wstążkowej girlandy,dziełem Schenka jest przywołana grafika z aukcji zamieszczona w Artinfo.Autorem tej grafiki jest Pieter van der Aa opublokowany w 1729 roku,charakterystyczne zdobienie u góry w postaci falującej szarfy i kokardek z wstążek,pośrodku w kartuszu tekst:La Ville de DANZIC /dans la Prusse Royale.Teraz co do oryginalności grafiki w ramce,wątpię w nią mimo ,że zauważam odcisk płyty,nikt się nie odważy określić oryginalności bez wyjęcia z ramy i osobistego obejżenia.Były i są sprzedawane bardzo dobre reprodukcje starych grafik,szczególnie kolorowanych widoków,które są bardzo dekoracyjne.Przepraszam jeżeli zmęczyłem kogoś moją zbyt długą tyradą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie