Luftwaffe25 Napisano 15 Listopad 2013 Autor Napisano 15 Listopad 2013 Witam! czy ktoś mółgby mi powiedzieć co to jest i oszacować ile to może być warte.Pozdrawiam!
remington Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 Weź pod uwagę, ze ramka nie jest już nic warta, jej restauracja jest nieopłacalna.
remington Napisano 17 Listopad 2013 Napisano 17 Listopad 2013 Czyli, jak rozumiem, taśma jest przyklejona tylko na paspartu? W takim razie czy nadal jest problem z wyjęciem grafiki spod paspartu?
Sōji Okita Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Tylko czy obrazek w ramce który przedstawił Luftwaffe25 jest oryginałem, czy produktem z XIX/XX wieku ? Przecież mamy tu produkt wtórny podpisany przez właściciela piórem, aby było wiadomo kto to stworzył ;-)Często w tego typu przypadkach więcej warta jest stylowa ramka niźli sam obrazek.
Sōji Okita Napisano 17 Listopad 2013 Napisano 17 Listopad 2013 Ciekawe co teraz napisze kolega Korabkow o dyletantach ? Czy faktycznie miast błyszczeć wiedzą na temat odcisku itp. cennych informacjach. Co wyszło po rozebraniu obrazka widać gołym okiem. Co powiedzieli liczni dyletanci też.
remington Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Z fotek ciężko wnioskować. Zdejmij plecy ramki i wyjmij obrazek, może coś jest zakryte pod paspartu.
Swiety82 Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Nazywa się to popularnie grafiką" i ma rzeszę entuzjastów którzy zbierają takie przedmioty. Szczególnie u naszych zachodnich sąsiadów.
Luftwaffe25 Napisano 16 Listopad 2013 Autor Napisano 16 Listopad 2013 Tak jak radziliście wyjąłem obrazek z ramy.Wygląda to dziwnie,obrazek jest szczelnie obklejony taśmą.
Luftwaffe25 Napisano 16 Listopad 2013 Autor Napisano 16 Listopad 2013 I teraz pytanie czy to oryginał czy jakaś lipa.Próbowałem odkleić taśmę ale zrwyała on papier z jakimiś literkami wiec odpuściłem.Obraz skłąda się właściwie z trzech warstw:grafikatektura??tektura??Po odsłoniecui trochę jeden z tektut zauważyłem napis KIEPERK DANZIGZupełnie już nie wiem o co w tym chodzi.To oryginał czy reprodukcja?
Czlowieksniegu Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 W standardowym układzie obraz" powinien być przykryty passe-partout... I z tyłu powinien być widoczny w całości. Pierwszy raz widzę, żeby passe-partout ktoś taśmą klejącą potraktował. Bo i po co?
Luftwaffe25 Napisano 16 Listopad 2013 Autor Napisano 16 Listopad 2013 Dla mnie to też zagadka.Moze ktoś po wojnie pozaklejał taśmą starą grafikę zeby była ,,ładniejsza''???
Luftwaffe25 Napisano 15 Listopad 2013 Autor Napisano 15 Listopad 2013 Witam! czy ktoś mółgby mi powiedzieć co to jest i oszacować ile to może być warte.Pozdrawiam!
Luftwaffe25 Napisano 15 Listopad 2013 Autor Napisano 15 Listopad 2013 Podpisano Peter Schenk Danzig 1740.Nie wiem czy to rycina czy miedzoryt czy reprint?
mietek Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Tutaj pokolorowana wersja:http://www.artinfo.pl/?pid=catalogs&sp=auction&id=1943&id2=327022&lng=1wymiary płyty: 21,5 x 27 cm, oprawionaPanorama Gdańska od południowego zachodu widziana z Biskupiej Górki. U dołu, po lewej stronie napis w języku holenderskim, po prawej w języku łacinskim. Przed 1702 r.. Stan drugi. Literatura: Dantiscum Emporium... G101/3. Akwaforta, kolorowana w epoceCena wywoławcza : 1 800 zł Numer katalogowy: 060
Luftwaffe25 Napisano 15 Listopad 2013 Autor Napisano 15 Listopad 2013 Hmm nie wiem czy wyciagnięcie z ram to dobry pomysł.To jeszcze przewojenna konstrukcja i nie chciałbym jej uszkodzić.Ciekawe ile coś takiego może być warte-na pewno jest to ładna rzecz dla gdańszczanina.Dziękuję za pomoc.Moze jeszcze ktoś coś wie o takiej tematyce?
Czlowieksniegu Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Z ciekawości googla zapytałem...Peter Schenk Starszy musiałby mieć wehikuł czasu- zmarł w 1718/1719, co nijak do 1740 nie pasuje :-(A Royal Museums Greenwich ma egzemplarz z 1702 roku.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 22:34 15-11-2013
Luftwaffe25 Napisano 15 Listopad 2013 Autor Napisano 15 Listopad 2013 Rzeczywiście.No to najwyrażniej Niemiec się pomylił w datowaniu.Nadal nie mam pojęcia czy to rycina,miedzoryt kolorowany czy akwaforta.Po diabła ktoś wymyślał tyle tych technik.Cokolwiek by to jednak nie było obrazek klimatyczny.
remington Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 W XX wieku ułatwiano sobie życie podczas oprawy poprzez podklejenie grafiki do paspartu, często się z tym spotykam.
Korabkow Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Na wstępie chcę poinformować,że interesuję się grafiką przedstawiającą Gdańsk oraz mapami Prus i trochę kolekcjonuję,posiadam też sporą literaturę tematu.Czytając ten wątek muszę stwierdzić,że dyletanci potrafią nieźle namieszać.Wyjaśniać zacznę od początku,na tej grafice przedstawiony widok pierwszy stworzył Nicolaes Visscher w 1650 i potem był powtarzany z niewielkimi zmianami przez innych.Jednym z nich był opisany odręcznie /z mylną datą,chociaż datą śmierci autorów grafik nie można się sugerować,ponieważ ich spadkobiercy w sytuacji zainteresowania kupnem wypuszczali dzieła długo po śmierci autora/ Peter Schenk nie jest autorem tej grafiki z wątku,na jego dziele nie ma u góry ozdobnego kartusza z tekstem i wstążkowej girlandy,dziełem Schenka jest przywołana grafika z aukcji zamieszczona w Artinfo.Autorem tej grafiki jest Pieter van der Aa opublokowany w 1729 roku,charakterystyczne zdobienie u góry w postaci falującej szarfy i kokardek z wstążek,pośrodku w kartuszu tekst:La Ville de DANZIC /dans la Prusse Royale.Teraz co do oryginalności grafiki w ramce,wątpię w nią mimo ,że zauważam odcisk płyty,nikt się nie odważy określić oryginalności bez wyjęcia z ramy i osobistego obejżenia.Były i są sprzedawane bardzo dobre reprodukcje starych grafik,szczególnie kolorowanych widoków,które są bardzo dekoracyjne.Przepraszam jeżeli zmęczyłem kogoś moją zbyt długą tyradą.
Pytanie
Luftwaffe25
Witam! czy ktoś mółgby mi powiedzieć co to jest i oszacować ile to może być warte.Pozdrawiam!
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.