Skocz do zawartości

Srebrna Moneta

Bercik25

Rekomendowane odpowiedzi

Ta moneta tak kiedyś wyglądała - taką kiedyś płacono, według ciebie jest ona teraz zabita"?, nie wydaje mi się. Mi się podoba bardziej taka jaka jest teraz, niż poprzednio z tym całym klimatem". na miedziakach oczywiście patyny nie zdejmuje bo wżery się ukazują, ale monety srebrne według mnie są lepsze właśnie takie.

Spoko... po prostu my zazdrośni jesteśmy :-( " - daj sobie spokój z tym sarkazmem.

ps. Nie wiem czy akurat tak kiedyś wyglądała, ale z pewnością dużej różnicy nie było.

W takim razie czego powinienem użyć według was ?
bo widzę że każdy uważa teraz że te monety to zwłoki...
Tyfus czy człowieksniegu czego byście użyli do tych monet?
żeby pozostał klimat" a moneta była w ładnym stanie... na przykładzie tych 15 kopiejek które wyglądały tak a nie inaczej przed czyszczeniem, dodam że przed tym pół godziny bawiłem się wodą z mydłem i efekt bardzo mizerny, bo ledwo co sreberka wyszło

Moneta była zbyt długo szorowan przed potraktowaniem płynem. Na pierwszych zdjęciach przed czyszczeniem" widać mechaniczne przetarcia patyny. Trudno mi ocenić kiedy powstały rysy, przy wstępnym szorowaniu czy przy myciu w płynie ale są świeże powstałe przy czyszczeniu.
Wojtek

Moneta była zbyt długo szorowan przed potraktowaniem płynem. Na pierwszych zdjęciach "przed czyszczeniem widać mechaniczne przetarcia patyny. Trudno mi ocenić kiedy powstały rysy, przy wstępnym szorowaniu czy przy myciu w płynie ale są świeże powstałe przy czyszczeniu.
Wojtek "

wacik do uszu + mydło, zapewniam że nic innego z nią nie robiłem przed czyszczeniem płynem, na monetę wlewałem kropelkę płynu i ręcznie czyściłem jakąś szmatką z delikatnego materiału...

Kriczer - robię dokładnie tak samo, zauważyłem że wielu ludzi w łapach przeciera wykopany krążek aż bolą oczy, monety miedziane daje od razu do oliwy, srebrne staram się delikatnie czyścić mydłem i wodą, moim zdaniem ten płyn wydobył te piękno z tych pfenningów, mnie się po prostu znacznie bardziej podobają take niż z tym nalotem, czyli patyną oczywiście jeśli o srebro chodzi, każdy ma swoje upodobania...

jeśli mogę zapytać, co te monety straciły, klimat" ?, zostały porysowane w jakiś sposób czy zbyt dokładne czyszczenie te rysy ukazało które są wynikiem zużycia handlu" w epoce ?, proszę o dokładną odpowiedz.

monety nie moja bajka ale na moje oko weź może kup takie waciki okrągłe ( nie wiem jak się to fachowo nazywa ) co się czyści makijaż etc. to jest miękkie i delikatne także powinno być lepsze niż szmatka do takich zabiegów

cyrograf15 - dzięki za info, następnym razem będę dokładniejszy, faktycznie kopiejki były całe oblepione i jest kilka rysek ale fakt faktem na feniolach nic nie było a jednak też są lekko porysowane, ale teraz będę bardziej ostrożny jeśli o to chodzi - człowiek uczy się na błędach "

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 17:34 01-12-2013

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie