Bercik25 Napisano 29 Listopad 2013 Autor Share Napisano 29 Listopad 2013 Mi się podoba, chyba to jest najważniejsze, każdy robi według siebie, jeśli się już zacznie czyścić" tym płynem, to po przetarciu watą jest taki a nie inny efekt, a jest to płyn kiwi tylko pod inną nazwą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Listopad 2013 Share Napisano 29 Listopad 2013 Spoko... po prostu my zazdrośni jesteśmy :-(Btw- to, że Dział nazywa się Konserwacja oznacza, że staramy się uratować- a nie zabić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 29 Listopad 2013 Share Napisano 29 Listopad 2013 no tak, masz rację, każdy ma swoje upodobania, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 29 Listopad 2013 Autor Share Napisano 29 Listopad 2013 Ta moneta tak kiedyś wyglądała - taką kiedyś płacono, według ciebie jest ona teraz zabita"?, nie wydaje mi się. Mi się podoba bardziej taka jaka jest teraz, niż poprzednio z tym całym klimatem". na miedziakach oczywiście patyny nie zdejmuje bo wżery się ukazują, ale monety srebrne według mnie są lepsze właśnie takie. Spoko... po prostu my zazdrośni jesteśmy :-( " - daj sobie spokój z tym sarkazmem.ps. Nie wiem czy akurat tak kiedyś wyglądała, ale z pewnością dużej różnicy nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 29 Listopad 2013 Share Napisano 29 Listopad 2013 Bercik co ty wiesz o zabijaniu?Kiler to wie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 29 Listopad 2013 Share Napisano 29 Listopad 2013 to co ty wymanewrowałeś z tymi monetami to tak samo jak bagnet przejechać flexem z tarczą do polerki i wmawiać sobie, że taki był w stanie magazynowym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 30 Listopad 2013 Autor Share Napisano 30 Listopad 2013 W takim razie czego powinienem użyć według was ?bo widzę że każdy uważa teraz że te monety to zwłoki...Tyfus czy człowieksniegu czego byście użyli do tych monet?żeby pozostał klimat" a moneta była w ładnym stanie... na przykładzie tych 15 kopiejek które wyglądały tak a nie inaczej przed czyszczeniem, dodam że przed tym pół godziny bawiłem się wodą z mydłem i efekt bardzo mizerny, bo ledwo co sreberka wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 30 Listopad 2013 Share Napisano 30 Listopad 2013 przetrzyj watką zamoczoną w tym płynie co kupiłeś na allegro, ale delikatnie i raz, tak by patyna została w wgłębieniach, i delikatnie pokrywała wypukłe elementy tej monety, pokaż efekt na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 30 Listopad 2013 Autor Share Napisano 30 Listopad 2013 W porządku, gdy będę mieć do tego okazję - tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Listopad 2013 Share Napisano 30 Listopad 2013 Moneta była zbyt długo szorowan przed potraktowaniem płynem. Na pierwszych zdjęciach przed czyszczeniem" widać mechaniczne przetarcia patyny. Trudno mi ocenić kiedy powstały rysy, przy wstępnym szorowaniu czy przy myciu w płynie ale są świeże powstałe przy czyszczeniu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 30 Listopad 2013 Share Napisano 30 Listopad 2013 popatrz sobie w necie jak ludzie obchodzą się z monetami jak kopią, niektórzy ziemi nie ściągają nawet w terenie, żeby nie niszczyć monety. Te pfeningi nie trzeba było w ogóle ruszać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 30 Listopad 2013 Autor Share Napisano 30 Listopad 2013 Moneta była zbyt długo szorowan przed potraktowaniem płynem. Na pierwszych zdjęciach "przed czyszczeniem widać mechaniczne przetarcia patyny. Trudno mi ocenić kiedy powstały rysy, przy wstępnym szorowaniu czy przy myciu w płynie ale są świeże powstałe przy czyszczeniu.Wojtek "wacik do uszu + mydło, zapewniam że nic innego z nią nie robiłem przed czyszczeniem płynem, na monetę wlewałem kropelkę płynu i ręcznie czyściłem jakąś szmatką z delikatnego materiału...Kriczer - robię dokładnie tak samo, zauważyłem że wielu ludzi w łapach przeciera wykopany krążek aż bolą oczy, monety miedziane daje od razu do oliwy, srebrne staram się delikatnie czyścić mydłem i wodą, moim zdaniem ten płyn wydobył te piękno z tych pfenningów, mnie się po prostu znacznie bardziej podobają take niż z tym nalotem, czyli patyną oczywiście jeśli o srebro chodzi, każdy ma swoje upodobania... jeśli mogę zapytać, co te monety straciły, klimat" ?, zostały porysowane w jakiś sposób czy zbyt dokładne czyszczenie te rysy ukazało które są wynikiem zużycia handlu" w epoce ?, proszę o dokładną odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Listopad 2013 Share Napisano 30 Listopad 2013 Ziarnko piasku wystarczy przy czyszczeniu szmatką aby taki efekt uzyskać, bezpieczniej szczoteczką.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 30 Listopad 2013 Share Napisano 30 Listopad 2013 monety nie moja bajka ale na moje oko weź może kup takie waciki okrągłe ( nie wiem jak się to fachowo nazywa ) co się czyści makijaż etc. to jest miękkie i delikatne także powinno być lepsze niż szmatka do takich zabiegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 1 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2013 Dokładnie takim wacikiem na końcu, powiedzmy że polerowałem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik25 Napisano 1 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2013 cyrograf15 - dzięki za info, następnym razem będę dokładniejszy, faktycznie kopiejki były całe oblepione i jest kilka rysek ale fakt faktem na feniolach nic nie było a jednak też są lekko porysowane, ale teraz będę bardziej ostrożny jeśli o to chodzi - człowiek uczy się na błędach "Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 17:34 01-12-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.