Skocz do zawartości
  • 0

spinki czy guziki?

chrzanik

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zebyś wiedział jakie są kamienie
szkło oprawiane w g.badziewski metal
pólszlachetne, szlachetne i qpa innych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamienie_szlachetne
co za tym idzie - każdy kamień wymaga swojej oprawy, nikt na przykład nie wkomponuje diamentu w miedź bo to niezgodne ze sztuką jubilerską. ogólnie kamień szlachetny wymaga szlachetnej oprawy.
i uwierz mi-ze zdjęć nie widać że to srebro. ale niech ci bedzie.
Napisano
Metal rzeczywiście może budzić wątpliwości ze względu na jego stan. Srebro dobrej próby nawet w agresywnym środowisku nie podlega takim zniszczeniom. Jeśli byłyby to kamienie naturalne, to także nie ulegają takiemu matowieniu w wyniku użytkowania. Jeśli byłeś u jubilera i jest to ktoś, kto się zna na swojej robocie, to nie powinieneś pisać prawdopodobnie".
Kiedyś miałem bardzo podobne fanty (ale bez tych kamieni czy szkiełek) i zostały zidentyfikowane nie jako spinki mankietowe, ale guziki do koszuli smokingowej.
Napisano
Viator01 ma rację, wyglądają jak guziki smokingowe.
Ze zdjęć wygląda, iż są posrebrzane lub zrobione z bardzo lichego srebra. Kamienie" to oczywiście szkiełka. Przypuszczam, że to będzie przełom XIX i XX wieku.
Napisano
Są prawdopodobnie wykonane ze srebra.....Jak pisałem wyżej są one wykonane ze srebra , co do tego jestem w 100 procentach pewien.......Byłem z tym u jubilera i powiedział mi że to prawdopodobnie rubin i szafir....

prawdopodobnie nikt Cie nie przekona ze to zwykły szajs;-)
Napisano
Co do szkiełek się nie wypowiadam, ale jeśli chodzi o ich oprawę to przypuszczam, że jest wykonana z ołowiu, a w każdym razie z dużą jego domieszką. Mam kilka takich guzików ozdobnych i nie są one współczesne. Dlatego moim skromnym zdaniem nie są to jakieś rarytasy, ale w przeciwieństwie do lysego, szajsem bym tego nie nazywał. Myślę że nie są młodsze niż XIX w. Ale jak pisałem to tylko moje zdanie. Pozdrawiam.
Napisano
Ani szafir ani rubin, poprostu szklane błyskotki, nie ma struktury krystalicznej a tylko matowego szkła, ten niby szafir rowki ma odlane a nie wyszlifowane, pozatym za bardzo matowe jak na kamienie szlachetne przystoi.
Napisano
rubin - Jeden z najcenniejszych kamieni szlachetnych w jubilerstwie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rubin
szafir - Jest minerałem rzadkim.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szafir

więc chrzanik- przestan chrzanic, albo jubilera" zmień na jubilera.
ewentualnie wskaż przykłady, gdzie takie cenne kamienie oprawiane są w taki badziewski metal - bo minimum srebro, a na takie nie wyglądają twoje spinki.
Napisano
Jak pisałem wyżej są one wykonane ze srebra , co do tego jestem w 100 procentach pewien. Co do kamieni pewności nie mam, więc zwróciłem się do Was o pomoc. Jarząbek nie potrafię wskazać przykładu oprawy tych kamieni bo nigdy wcześniej takich nie widziałem. Myślałem że jest ktoś kompetentny na forum i wskaże mi jakieś fakty ale niestety nie wyszło. Dodatkowo Pan Jarząbek odsyła mnie do wikipedi pytam się po co, skoro nie proszę o wyjaśnienie definicji?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie