Skocz do zawartości
  • 0

Polskie odznaki Orginaly?

Wolf 25

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na fotkach krzyża za wiele nie widać. Sprawdź czy jest bity czy może to odlew (z boku powinno być widać). To rzadkie odznaczenie (mniej niż 1500 nadanych), więc osiąga spore kwoty.
Napisano
Jeżeli chodzi o odznakę ii brygady to duża na szpilce wymiary 52x33, mała na nakrętkę, wymiary 17 x 27 mm może były i inne nie mam pojęcia.
Napisano
Nie denerwuj się, na wszystko potrzeba czasu, także i na to by osoba posiadająca odpowiednią wiedzę zainteresowała się tym tematem. Dlatego ważne jest dobre opisanie przedmiotu w Temacie.
Co do samych odznak polskich jednostek z czasów II RP, temat jest skomplikowany, często odznaki /oraz broń/ zakupywane były przez samych żołnierzy u różnych wykonawców dlatego wykonań jest sporo i trudno mówić o jednolitości w tym temacie. Łatwo wprowadzić do obiegu falsa takich odznak niestety.
Napisano
Dokladnie tak jak piszecie sa roznice ale moga wynikac z tego ,ze producent inny .Jezeli chodzi o krzyz trudno stwierdzic czy jest bity czy odlew gdyz jest wytarty a napisy nie sa zbyt wyrazne jednak patrzac na plasko to widac linie dzielaca dwie polowy.
Napisano

Odnośnie do krzyża, to widoczne dwie części wskazują na odlew, a to źle rokuje. Na zdjęciu jest oryginał znaleziony na aukcji (rzadki jest i trudno o takie fotki z boku, a ja go nie mam).

Napisano
Na tych lepszych fotkach widać ziarno, napis - środkowa mało wyraźny - inne tez wydają się grubsze i inne. W oryginałach wybijanych te elementy są super wyraźne. Dwa razy takie trzymałem w rękach i obydwa były bardzo dobrze dopracowane w szczegółach. Wyraźnie widać też łączenie formy. Wg mnie to kopia :(
Napisano
steell (3157 / 25) 2013-10-23 21:06:18

Ze zdjęć wychodzi" przynajmniej jedna duuuża różnica. Wczoraj ją zauważyłem, ale bez dobrego* zdjęcia od autora wątku, z miejsca się nie ruszy...

Dwa- ile wariantów legionów" było?

* dobrego i dużego, ze wszelkimi szczegółami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie