czeremyse Napisano 10 Październik 2013 Autor Share Napisano 10 Październik 2013 Witam! Potrzebuję Panowie waszej pomocy. Ostatnio odnowiłem dzwon" hełmu wz 31. Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego do niego fasunku. Jeśli możecie to napiszcie gdzie taki znajdę lub kupię. Szukam nawet samych nitów z wąsami, pn. wiem że montowano go dość nietypowo. Jeśli ktoś z was miałby te części na zbyciu( fasunek lub nity), to chętnie bym nawet od kogoś odkupił. Jak by co to prosze o info na priw. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 10 Październik 2013 Share Napisano 10 Październik 2013 http://allegro.pl/wklad-do-helmu-wz-31-replika-zgodna-z-wt-i3584789419.htmlMam nadzieję, że moderatorzy wybaczą link do aukcji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 11 Październik 2013 Share Napisano 11 Październik 2013 Jeżeli to jest prawidłowa replika, to zastosujemy nadzwyczajne złagodzenie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 12 Październik 2013 Share Napisano 12 Październik 2013 kol.,korzystałem nie dawno z ww. sklepu (podpinka i fasunek),powiem, że jest ok!:)a wąsy ,jak oryginalne, do wz.31 - dorobiłem sobie sam :). nic trudnego. wszystko już zmontowane,tylko trochę azi" mnie świeżością, zastanawiam się, jak by to postarzyć"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeremyse Napisano 13 Październik 2013 Autor Share Napisano 13 Październik 2013 Fasunek kupiony ;). Szukam jeszcze podpinki. Jak byście wiedzieli gdzie znajdę taką z nitami do jej montażu to będę wdzięczny za info. Bo w sklepie Nes..f wszytko co związane z wz 31 nie ma nitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 13 Październik 2013 Share Napisano 13 Październik 2013 http://allegro.pl/podpinka-do-helmu-wz-31-replika-zgodna-z-wt-i3625027203.htmlTen sam sprzedawca i wyraźnie pisze WRAZ Z NITAMI MOCUJĄCYMI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 15 Październik 2013 Share Napisano 15 Październik 2013 wszystko już zmontowane,tylko trochę "razi mnie świeżością, zastanawiam się, jak by to "postarzyć??"Warto tez uważać i nie uczynić z repliki przedwojennego fasunku 74 letniego, styranego antyku rodem z kolekcjonerskiej półki :-)Hełmy w wojsku w czasie pokoju używano tylko do niektórych ćwiczeń, uroczystosci, na wojenie zas pochodziły z uzytku bieżącegoo ww opisanego lub z zapasów mob - nie były wiec zniszczone i styrane.Swego czasu gdy kupiłem nowy fasunek w kolorze lado-dupnym" chciałem nadać mu typową barwę nowego fasunku przedwojennego, tj w klasycznym kolorze jasno żółtym. Zmyłem dobrze ladą" skórę denaturatem, natarłem pastą woskową i trochę trzymałem na słońcu, swoje zrobiło tez użytkowania w czasie jednego sezonu. Fasunek przybrał stosunkowo szybko taką barwę jak na zdjęciu:http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=60a488213a516f0e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 16 Październik 2013 Share Napisano 16 Październik 2013 Kolego srg.steiner - zostaw tak jak jest a jeśli chcesz żeby złapało prawdziwego koloru - załóż i używaj. To co mieliśmy ze skóry koloru naturalnego po kilku razach używania wygląda koszernie":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.