Skocz do zawartości

Fasunek do hełmu wz 31

czeremyse

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuję Panowie waszej pomocy. Ostatnio odnowiłem dzwon" hełmu wz 31. Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego do niego fasunku. Jeśli możecie to napiszcie gdzie taki znajdę lub kupię. Szukam nawet samych nitów z wąsami, pn. wiem że montowano go dość nietypowo. Jeśli ktoś z was miałby te części na zbyciu( fasunek lub nity), to chętnie bym nawet od kogoś odkupił. Jak by co to prosze o info na priw. Pzdr.

wszystko już zmontowane,tylko trochę "razi mnie świeżością, zastanawiam się, jak by to "postarzyć??"

Warto tez uważać i nie uczynić z repliki przedwojennego fasunku 74 letniego, styranego antyku rodem z kolekcjonerskiej półki :-)

Hełmy w wojsku w czasie pokoju używano tylko do niektórych ćwiczeń, uroczystosci, na wojenie zas pochodziły z uzytku bieżącegoo ww opisanego lub z zapasów mob - nie były wiec zniszczone i styrane.

Swego czasu gdy kupiłem nowy fasunek w kolorze lado-dupnym" chciałem nadać mu typową barwę nowego fasunku przedwojennego, tj w klasycznym kolorze jasno żółtym. Zmyłem dobrze ladą" skórę denaturatem, natarłem pastą woskową i trochę trzymałem na słońcu, swoje zrobiło tez użytkowania w czasie jednego sezonu. Fasunek przybrał stosunkowo szybko taką barwę jak na zdjęciu:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=60a488213a516f0e

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie