A.D.M. Napisano 4 Wrzesień 2015 Share Napisano 4 Wrzesień 2015 Dołączam się do prośby powyżej.Głównie interesuje mnie czy poziom sygnału wiodącego jest regulowany osobno,czy też wzrasta wraz ze zwiększeniem czułości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 27 Wrzesień 2015 Share Napisano 27 Wrzesień 2015 Niedawno zmieniłem GM4 na GM5. Sprzęt porównywalnie szybki, skuteczny, przy czym wydaje się bardziej stabilny od poprzednika. Cyfryzacji poddane zostały kwestie zmian ustawień wykrywacza w tym tor audio i w mojej ocenie modulacja - sygnały są zauważalnie bardziej cyfrowe niż analogowe - GM4 miał potencjometry, teraz zmiana ustawień dokonywana jest cyfrowo. W moim odczuciu nowy Bułgar jest nadal wykrywaczem analogowym w pozytywnym tego słowa znaczeniu.Szerokie spektrum identyfikacji w moim odczuciu bije na głowę ID cyfrowe - można zdecydowanie więcej informacji uzyskać analizując wyświetlane spektrum - szeroki czy wąski zakres, sygnał jednoczesny jednolity bądź mieszany, duża bądź mała amplituda wyświetlanych sygnałów.Po dobrym osłuchaniu i posiłkowaniu się wskazaniami GM5 jest mówiąc krótko niesamowicie szybkim, skutecznym wykrywaczem - podobnie jak jego poprzednik. Z nowym modelem nie kopię już żelaza nawet mocno skorodowanego.Pozwoliłem sobie zrobić krótki test pokazując GM5 w akcji - proszę zwrócić uwagę jak radzi sobie z maskowaniem żelaza.https://www.youtube.com/watch?v=PbQouK6tMJo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhary1 Napisano 31 Styczeń 2016 Share Napisano 31 Styczeń 2016 Też kupiłem GM 5 i mam duże problemy z ustawieniem go do gruntu.Nie wiem już czy ja tego nie ogarniam,czy ze sprzętem jest coś nie tak.Jeśli ktoś mógłby opisać po kolei co i jak to bym był bardzo wdzięczny.Może ktoś się pokusi o nagranie filmu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 31 Styczeń 2016 Share Napisano 31 Styczeń 2016 W GM5 stroisz manualnie podobnie jak w GM4 - czyli zawyżasz nastawy np. do 60 i pompujesz - podczas pompowania słychać dźwięki od gruntu, zaniżasz nastawy tak długo aż dźwięk ustanie - wtedy masz dostrojony prawidłowo.W automacie pompujesz tak długo aż wykrywacz sam określi taką wartość i nastanie cisza. Podstawa, to wybrać miejsce, gdzie nie zalega żaden metal. Na kanale YT Mocnego Sygnału są poglądowe filmy, w których Marcin wszystko ładnie opisał i pokazał - trzeba zacząć właśnie od tych filmów.https://www.youtube.com/watch?v=rjYIawOVcgkZ jaką cewką masz tego Bułgara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhary1 Napisano 31 Styczeń 2016 Share Napisano 31 Styczeń 2016 Dzięki za odpowiedź,maskę mam z cewką 9 spider. Przesiadłem się z GM1 a tam był pełny automat i nic stroić nie musiałem. Najdziwniejsza sprawa jest właśnie ze strojeniem na automacie,widziałem w filmiku jak się pięknie stroi bez względu na ile w manualu ustawimy.U mnie jest jakoś dziwnie ustawie na powiedzmy 30 to potrafi zejść do zera i dalej pierdzi,albo do 8 i też ciszy pełnej brak. W tym samym miejscu ustawię ręcznie na 100,zejdzie do 87-88 i popierduje lekko.Czy nie powinien ustawić zawsze na tej samej cyfrze w tym samym miejscu i czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 1 Luty 2016 Share Napisano 1 Luty 2016 Proponuję zawsze stroić w manualu - ustaw bitonal - 2 tony, czułość ok 24. Wyszukaj czyste niezaśmiecone miejsce, ustaw dosyć wysoko grunt i pompuj do skutku aż ucichnie sygnał od gruntu. Mi często zdarzał się duży rozrzut na różnych polach, powiedzmy od 30-50. Dobre dostrojenie to podstawa, ja czasami nawet po przejściu na pole obok dostroiłem wykrywkę. Przy strojeniu musisz wyczuć ten moment ucichnięcia wykrywki, bo jak za mocno zjedziesz z nastawami, to też zaczyna wydawać dźwięki.GM5 ma super mechanizm dyskryminacji w moim odczuciu - praktycznie działa on jedynie w zakresie żelaza, nie sposób coś więcej wyciąć. Jeżeli nastawisz maksymalną wartość tj 15, wówczas poprawnie identyfikuje duże żelazo dając sygnał właśnie na żelazo a nie na kolor - tak jak wiele innych wykrywaczy - nawet mój deus przekłamuje takie wskazania i niestety takie żelazo bije na kolor. Bułgarem nie nakopiesz się żelastwa o ile nauczysz się poprawnie interpretować jego wskazania. Ja potrafiłem bezbłędnie rozpoznać skorodowane żelazo, ołów, folię, druty - dają takie charakterystyczne zniekształcenia sygnału na kolor - wykres to jedynie potwierdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystek_19 Napisano 1 Luty 2016 Share Napisano 1 Luty 2016 Czytałem gdzieś żę na polu potrafi się wzbudzać przez małe czarne i białe kamienie? Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 1 Luty 2016 Share Napisano 1 Luty 2016 On się nie wzbudza, tylko sygnalizuje koks - podobnie jak kultowy Deus - z tym, że w GM5 z łatwością takie sygnały rozróżnisz po przeciągniętym wydłużonym sygnale - z przebiciem na żelazo - taki charakterystyczny dźwięk nie do pomylenia. Deus dla odmiany nie wykazuje takich niuansów dźwiękowych w takim przypadku. Podobnie kamienie magnetyczne - z łatwością nauczysz się je rozróżniać. Producent wychodząc na przeciw oczekiwaniom swych klientów wypuścił nową cewkę Fighter, która znakomicie sprawdza się w mocno zmineralizowanym środowisku - testy pokazują, że w takich warunkach jest skuteczniejsza od innych cewek nawet o 200%. GM5 to prosty lecz skuteczny wykrywacz, niesamowicie stabilny. Uzbrojony w pełną gamę cewek jest naprawdę ciekawą alternatywą nawet dla dużo droższych sprzętów, poradzi sobie nawet w najtrudniejszych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystek_19 Napisano 1 Luty 2016 Share Napisano 1 Luty 2016 Szkoda że póki co nie ma po polsku instrukcji obsługi. Napisz mi tak szczerze czy po pierwsze strojenie do gruntu nie jest denerwujące i czy sam z siebie nie popiskuje podczas chodzenia? Miałem kilka wykrywek poczynając od militarkowego Protona i Midasa kończąc na Delcie 4000 z DD i Euro ace. Euro ogólnie spoko ale szału nie ma w identyfikacji. Chciałbym coś porządnego kupić z którym chodzenie to będzie przyjemność a nie udręka. I denerwowało mnie w Euro jego taką powolność. Chociaż jest mega prosty w obsłudzę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 1 Luty 2016 Share Napisano 1 Luty 2016 W moim odczuciu GM5 jest naprawdę stabilnym wykrywaczem. Wcześniej użytkowałem GM4 Pro WD i teraz Coin Killera - z tych 3 Golden Masków 5-ka jest mega stabilna. Użytkowałem na nim 4 cewki - Spider 5,9 i 12 cali oraz DeTecha SEF 10x12 - detech był najbardziej stabilny chodziłem z nim na 100% czułości - na spiderach ustawienia 24-26. Nie wzbudza się pod liniami energetycznymi, przy pastuchach, nadajnikach gsm - nie zdarzyło się by wszedł w interakcję z jakimś wykrywaczem. Przypadkowe trącenie o badyl nie wzbudzało cewki - w przeciwieństwie do analogowych GM. Trzeba pamiętać, że najbardziej dopracowane i stabilne cewki to spider - tylko o nich się mogę wypowiedzieć.Co do strojenia - to spidery ładnie mi się stroiły, gorzej z detechem - czasami musiałem się z nią namęczyć. Ale nadrabiała stabilnością i lepiej sobie radziła z żelazem.Poniżej link z moich testów tego Bułgara - niesamowicie zaśmiecone pole, mnóstwo sygnałów z mikrokolorków, odłamków. Ten sprzęt jest szybki skuteczny stabilny. Teraz mam deusa i powiem, że w porównaniu z GM5 jest narowisty i humorzasty - nie wspomnę już o tym wiecznym ćwierkaniu.link do moich filmów:https://www.youtube.com/watch?v=PbQouK6tMJohttps://www.youtube.com/watch?v=eDQ63Tz_HsEMój egzemplarz był mega stabilny, co widać na filmach, żadnych ćwierkań, popiskiwań - monetkę w trudnym piaszczystym suchym lesie bez problemu łapał na cewce 9 z głębokości 30cm. Na filmach jest opóźnienie dźwięku wynikające z użycia słabej chińskiej kamerki samochodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Cewka będzie pasowała - moja sef detecha dedykowana była do wszystkich golden masków. Co do zasięgów - GM5 to już bardziej cyfrowa maszyna - wcześniejsze analogi były skuteczne jednak wrażliwe na zakłócenia - zdarzało się, że przy wysokich nastawach lubiły sobie poćwierkać - GM5 jeśli o to chodzi jest zdecydowanie stabilniejszy. Sam jestem ciekaw jak wypadnie porównanie głębokości analogowej wersji z cyfrową. Na pewno producent przy nowym modelu poszedł w kierunku poprawy stabilności, poprawiła się zdecydowanie identyfikacja, lepiej radzi sobie z żelazem, jest nadal szybki i skuteczny jak jego analogowi bracia. To jest już jednak inna konstrukcja - czy lepsza? Każdy sam niech to oceni. Co by nie mówić, stanowi ciekawą alternatywę nawet dla dużo droższych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhary1 Napisano 7 Luty 2016 Share Napisano 7 Luty 2016 Parę dni pochodziłem z GM5 i cały czas coś mi nie pasuje.Dzisiaj przyniosłem go do mieszkania i przełożyłem cewkę do GM1 żeby sprawdzić zasięg na jedynce,okazało się że jest praktycznie taki sam na tych dwóch wykrywaczach.Problem w tym że jest strasznie słaby,moneta 5 groszy z 1923r dawała sygnał do 18 cm a 1 grosz do 15 cm.Czy możesz sprawdzić jak jest u Ciebie z zasięgiem na wyżej wymienionych monetach.Chodzi mi o najzwyklejsze sprawdzenie w powietrzu,bez zakopywania.Druga rzecz która mnie niepokoi to dyskryminacja-praktycznie wcale jej nie ma,czy ustawię na 0 czy na 15 efekt jest bez zmian.Przełożyłem cewkę do GM1 i dyskryminacja działa wzorowo.1.Słaby zasięg2.brak dyskryminacji (może coś źle ustawiam)3.wadliwe a właściwie brak możliwości dostrojenia w automacie To są bolączki mojego GM5 Ktoś może wie co jest grane??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 7 Luty 2016 Share Napisano 7 Luty 2016 Żadne testy w powietrzu nie dają realnego wyobrażenia o rzeczywistej głębokości wykrywacza. W glebie mój egzemplarz bez problemu stabilnie i powtarzalnie sygnalizował monety w bardzo suchym leśnym gruncie z głębokości 30cm - głębiej nie testowałem, bo nie czułem takiej potrzeby.Link do mojego filmu z monetami niklowymi - tych monet wiele wykrywaczy po prostu nie widzi albo ma z nimi duże problemy :-)https://www.youtube.com/watch?v=eDQ63Tz_HsEMój egzemplarz na śląskich polach stroił się prawidłowo w automacie i manualu - ustawiałem wysoko nastawy tak ok 60 i pompowałem. Grunt na naszych polach był w przedziale 35-50.Co do dyskryminacji - dyskryminacja w GM5 działa jedynie w zakresie żelaza i nie jest to typowa dyskryminacja jak w innych wykrywaczach - ustawiona wysoko lepiej radzi sobie z dużym żelazem - prawidłowo sygnalizuje taki duży kawałek jak żelazo a nie kolor - dla przykładu na polu deus duży lemiesz sygnalizował na kolor, GM5 zdecydowanie na żelazo - to jest bardziej mechanizm do prawidłowej identyfikacji żelaza niż jako dyskryminacja. Dla mnie ten mechanizm to rewelacja, bo nie wytniesz ciekawych fantów a z drugiej strony nie nakopiesz się żelaza. Jeśli chcesz słyszeć tylko kolor, to ustaw go w trybie jednego tonu i po sprawie.Jak pisałem wcześniej, w porównaniu np. z deusem (wiem co piszę bo od jakiegoś czasu mam też deusa) GM5 potrafi dźwiękowo rozróżnić ołów, drut, folię, duży złom - praktycznie zawsze wiesz, że masz to pod cewką, a to czy to wykopiesz czy nie to Twoja sprawa - deusem takie sygnały nie są do rozróżnienia - zawsze pięknie biją na kolor i zawsze przynajmniej ja je kopię - nie ma tych niuansów dźwiękowych które ma GM5.Moja rada - naucz się dźwięków, osłuchaj się porządnie z tym wykrywaczem, nic nie kombinuj z ustawieniami - bo tam tak naprawdę nie ma co ustawiać. Po jakimś czasie dopiero zacznij patrzeć na wykres i interpretuj jego wskazania - to jest recepta na sukces dla tego wykrywacza.Ten wykrywacz jest specyficzny, i dlatego należy poznać go dogłębnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hhary1 Napisano 7 Luty 2016 Share Napisano 7 Luty 2016 Dzięki za wyjaśnienia,rozjaśniłeś mi sprawę dyskryminacji,podejrzewałem że może działać inaczej.Nie zrozumiałeś prośby o test z monetą, wcale nie chodzi mi o to jakie masz osiągi w terenie tylko chciałem się zorientować czy moja cewka nie jest uwalona i przez to są problemy ze strojeniem i zasięgiem.Jeśli zrobisz taki króciutki test to będę Ci wdzięczny,zajmie Ci to parę sekund a mi wiele wyjaśni. Podejrzewam,że przyczyną moich problemów jest wadliwa cewka.Z samą identyfikacją nie mam problemów gdyż kopię wszystkie dobre sygnały właśnie po to aby się nauczyć rozpoznawać po dźwięku.Gdy zaczynałem z GM1 to słyszałem tylko jeden dźwięk,teraz wiem że jest ich kilka w GM5 jest tych dźwięków jeszcze więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 7 Luty 2016 Share Napisano 7 Luty 2016 Niestety nie pomogę Ci. Jakiś czas temu sprzedałem GM5 i kupiłem Coin Killera, mi filozofia analogowego wykrywacza bardziej odpowiada, wcześniej miałem GM4. I tak zawsze chodziłem na słuch i kopałem wszystkie sygnały na kolor. Deusa dokupiłem bo musiałem mieć drugi wykrywacz, kupiłem go ze słuchawkami WS5 bo dla mnie liczą się wyłącznie dźwięki - deusa używam jak wykrywacz analogowy, korzystam tylko ze zmodyfikowanych programów firmowych, kilka innych wgranych tzw eksperckich programów stworzonych przez profesjonalistów" szybko wykasowałem - nie umiałem na nich chodzić.Mając porównanie z deusem, powiem, że GM5 nie ustępuje mu osiągami, tor audio ma zdecydowanie bardziej czytelny zawiera więcej niuansów - można na słuch dużo więcej dowiedzieć się o metalu pod cewką. Lepiej od Deusa radzi sobie też z żelazem. Deus ma niestety niestabilną identyfikację a podkręcony ćwierka niemiłosiernie.Ok, już więcej nie będę ich porównywał, bo zaraz zrobi się burza na forum, a sekta deusowa mnie zlinczuje.GM5 musisz się cierpliwie nauczyć, analizuj cierpliwie wszystkie sygnały, kop wszystko co ma przebicie na kolor - z czasem nauczysz się rozróżniać te sygnały, będziesz umiał przewidzieć co leży pod cewka. Czyste jednorodne sygnały monetkowe są nie do pominięcia. Chodź na stabilnych ustawieniach czułości, nie podkręcaj go na maxa bo ten wykrywacz ma duży zapas mocy i nawet na pół gwizdka potrafi nie jedno zlokalizować. Na koniec ostatnia rada. Tor audio jest zdecydowanie bardziej czytelny na kablowych dobrych słuchawkach. Ja używałem dużych słuchawek Philipsa - są w sumie dobre i niedrogie - zmieniłem w nich tylko kabel na spiralny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystek_19 Napisano 16 Luty 2016 Share Napisano 16 Luty 2016 A co powiesz na temat Coin Killera? Jest tańszy od GM5 a tak jak mówisz chodzi się na słuch. Do czego można go porównać? Zastanawiam się ciągle nad 5 albo Killerem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 16 Luty 2016 Share Napisano 16 Luty 2016 Coin Killer to tak naprawdę okrojona wersja GM4. Na potrzeby Mocnego Sygnału i w oparciu o przemyślane analizy, Golden Mask wyprodukował ten świetny analogowy wykrywacz. Trudno go porównać do GM5, ten drugi jest jednak nowszą konstrukcją, ucyfrowioną rozbudowaną o wyświetlacz graficzny. Coin Killer podobnie jak GM4 jest typowym gałkowcem, tak samo skutecznym. Pracuje na optymalnej częstotliwości 15kHz, nowsze modele wyposażone w składaną teleskopową sztyce, nowe stabilne cewki spider. Banalnie prosty gałkowiec z manualnym strojeniem do gruntu przy czym jest szybki, głęboki i skuteczny na drobnicę. Na rynku wtórnym trafiają się egzemplarze kilku miesięczne za niewiele ponad 1tys. zł. Gwarancja 5 lat, cała gama cewek do wyboru... Od jakiegoś czasu używam Coin Killera w zestawie z 3 cewkami jako główny wykrywacz, deusa zostawiam na rekreacyjne wypady i plażing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystek_19 Napisano 16 Luty 2016 Share Napisano 16 Luty 2016 Piszesz same (prawie) pozytywne rzeczy o GM-ach, że aż ciężko uwierzyć w to wszystko. Musze dozbierać na 5 i też kupuję i to chyba od MocnegoS :) Zobaczymy jak się sprawdzi. Obym nie był zawiedziony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 16 Luty 2016 Share Napisano 16 Luty 2016 Ja opisuję moje odczucia z użytkowania tego wykrywacza. Nie oznacza to jednak, że wszystkim on będzie odpowiadał. Analizując rynek wtórny można jak pisałem okazyjnie kupić egzemplarze kilkumiesięczne - to pokazuje tyle albo aż tyle, że niektórzy jednak nie przekonali się do tych wykrywaczy. Ale to samo dzieje się z deusami, optimami - praktycznie z każdym modelem. Proponuję uważnie oglądnąć kanał kolegi Prymka, on tam obiektywnie starał się na swoim poletku testowym opisać możliwości wielu modeli - w tym golden masków i coin killera.Wsłuchaj się w dźwięki jakie wydaje, sam zdecydujesz czy takie audio będzie dla Ciebie czytelne, zobacz jak sygnalizuje kolor, żelazo. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj wpisy użytkowników mających do czynienia z tymi wykrywaczami. Ostateczna decyzja o zakupie i tak będzie należała do Ciebie.https://www.youtube.com/watch?v=E_c-KINvp6Q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystek_19 Napisano 16 Luty 2016 Share Napisano 16 Luty 2016 Bardzo dziękuję za porady i pomoc. Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystek_19 Napisano 14 Kwiecień 2016 Share Napisano 14 Kwiecień 2016 Gdzie można kupić Goldena 5 oprócz Mocnego sygnału i centrum elektroniki? W mocnym brak a z centrum słyszałem że strach kupować bo różne ciekawe rzeczy się tam dzieją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 15 Kwiecień 2016 Share Napisano 15 Kwiecień 2016 Może warto trochę poczekać - Golden Mask już wyprodukaował zmodyfikowany model na grecki rynek - zmienił oprogramowanie i dołożył dodatkowo identyfikację cyfrową - dźwięki też się chyba zmnieniły. Może niebawem doczekamy się premiery nowego modelu?https://youtu.be/QuYaeO4vqWs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 29 Sierpień 2016 Share Napisano 29 Sierpień 2016 Golden Mask 5 recovery speed - trafiłem na fajny filmik pokazujący możliwości Bułgara.https://www.youtube.com/watch?v=PO4NFUM_ot0W tej klasie cenowej GM5 nie ma chyba sobie równych. Banalnie prosty, jednocześnie zabójczo skuteczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benekpe Napisano 14 Styczeń 2017 Share Napisano 14 Styczeń 2017 Nowy GM5+ już dostępny.Poniżej link w którym porównano starą piątkę z nowąhttps://www.youtube.com/watch?v=3cwTQNQUyNI&t=11sJa szykuję już kasę na nowego Bułgara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo124 Napisano 1 Marzec 2017 Share Napisano 1 Marzec 2017 Mam istotne pytanie , do czego służy AUDIO DISC w wykrywaczach firmy golden mask? co to jest ? co to za funkcja? niech mnie ktoś oświeci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.