Skocz do zawartości
  • 0

Sól w tabletkach - z amerykańskiej racji

bjar_1

Pytanie

Napisano

Takie fiolki ostatnio wpadły mi na jednym stryszku w towarzystwie m.in. unrowskich puszek - tłumaczenie etykiety znam - chodzi mi o to w skład jakiej racji wchodziły i do czego właściwie służyła sól w tabletkach (2 tabletki na manierkę wody).

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
i do czego właściwie służyła sól w tabletkach".
Sól w tabletkach dla żołnierzy to nie NaCl (spożywcza) ale zestaw różnych soli jakie organizm traci w czasie dużego wysiłku. Niski poziom magnezu, potasu i sodu powoduje znaczne osłabienie organizmu. Dwie tabletki na manierkę mogą postawić na nogi". Bardziej dla komandosów niż sztabowców ;)
Napisano
Pastylki NaCl przeznaczone są dla ludzi przebywających w gorącym klimacie gdzie człowiek intensywnie się poci,z potem sól opuszcza organizm a jej brak powoduje zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu .
Napisano
Najbliższy prawdy jest Kolega abcd. Sól rozpuszczoną w wodzie pije się w celu zapobieżenia odwodnienia organizmu w warunkach gorącego klimatu i bardzo długich marszy. Praktyka ta znana jest choćby wszystkim pielgrzymom, którzy przeszli szlak Camino de Santiago.
Napisano

Takie fiolki ostatnio wpadły mi na jednym stryszku w towarzystwie m.in. unrowskich puszek - tłumaczenie etykiety znam - chodzi mi o to w skład jakiej racji wchodziły i do czego właściwie służyła sól w tabletkach (2 tabletki na manierkę wody).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie