Romek_66 Napisano 13 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2013 Szykuje się odwołanie dyrektora Muzeum w Skarżysku.Artur Bońko zostanie zdymisjonowany przez prezydenta miasta Skarżyska.Jeszcze nie wiadomo kiedy.Wmagistracie dyrektorowi muzeum zarzucają złe zarządzanie.On sam wskazuje na cięcia budżetu placówki.Jak nie wiadomo o co chodzi,to chodzi o pieniądze,jak zwykle.Ciekawe jak dalej potoczy się remont pancera.http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130812/POWIAT0110/130819768 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rotsen5 Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 Dawno nie byłem w tym muzeum chociaż odległość to przysłowiowy rzut beretem , ale nic nie słyszałem że coś się tam dzieje żeby mnie przyciągnęło, żebym kupił bilety i zostawił tam pieniądze. Parę lat wstecz jak tam byłem to owszem eksponaty w pomieszczeniach , było na co popatrzeć ale te na zewnątrz to niszczenie historii , a zalew to też opłakany stan , wszystko to można połączyć i robić kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 Wystawa wewnątrz budynku miała zostać otwarta (w końcu) we wrześniu.Dłuuuugo na to czekam. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kwiczoł Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 Ja też dłuuugo czekam,a najdłużej na to,aż ktoś wyleci stamtąd na pysk.I chyba moje marzenie się ziści choć częściowo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 Z tej okazji konkurs botaniczny bez nagród.Ile gatunków roślin zamieszkuje MOBowską panterę? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 Pokrzywa i lipa są na 100% ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 Z naciskiem na lipę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 13 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2013 Czy ta Pantera to jest ta co wytargano ją w Niekłaniu.? Słyszałem że miałona nią chęć kilka osób . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 W Niekłaniu była podeszwa od IV... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 13 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2013 Trafiła do muzeum ?. ponoć mieli na nią zakusy prywatni ,tylko chłopcy z muzeum ich ubiegli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 No trafiła i to w latach 90-tych XX wieku ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 13 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2013 Sorry że tak pytam ,ale w latach 90-tych ubiegłego wieku było dużo szumu w prasie //Słowo Ludu// ,Echo// ,oraz innych mediach o tym jak z Nidy wydobyto pancera.Zo stawiono u babki na łące i zaginoł zanim przybyła ekipa z muzeum.Będąc w latach 09 obecnego wieku w niemczech w programie telewizyjnym oglądałem wwywiad z gościem który remontował wozy bojowe.Chwalił się nowym nabytkiem zkupionym od rolnika z polski.Był to czołg niemiecki wydobyty z Nidy.Jak twierdził odkupił go od rolnika u którego był wydobyty z rzeki.I dlatego pytam ,myślałem że za dutki wrócił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 Poczytaj w sieci (na tym forum też) jak to było ze sławetną panterą z cyckami" z Nidy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 13 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2013 OK,dzięki pytałem z ciekawości. Wozy bojowe to nie moja działka,tak spytałem,siedzę nad czym innym. Pozdro.-Romek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzarnyPoznań Napisano 15 Sierpień 2013 Share Napisano 15 Sierpień 2013 A ja mam pytanie do znawców tematu pancernego:Czy jest lista pojazdów,które wyszły z ziemi i nie było o nich głośno?Po prostu ktoś przyjechał wykopał i tyle go widzieli jak np. Pantera.Interesuje mnie sprzęt pancerny jako pasjonata i śledzę wszystkie wątki na tym forum i innych.No ale ta Czwórka to faktycznie ciekawostka, o której nie czytałem.Gdzieś czytałem o szczątkach Elephanta pod Kielcami,które zostały też sprzedane przed przejazdem Panów z muzeum. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 15 Sierpień 2013 Share Napisano 15 Sierpień 2013 Ta IV to były resztki wanny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidm Napisano 19 Sierpień 2013 Share Napisano 19 Sierpień 2013 Masakra, muzeum od dawna nie dba o eksponaty na zewnątrz, było kiedyś dużo szumu jak wieźli drogami kuter torpedowy, były wywiady i deklaracje jak to muzeum będzie się rozrastać. Jak widać nic się nie dzieje, nic ciekawego nie przybywa,jeden z starszych panów z Suchedniowa dał do Muzeum namiar na działo poniemieckie które niszczało w rejonie zalewu Rejowskiego tylko po drugiej stronie torowiska,( było to w latach 1992/93 r) pamiętam bo to przełom lat gdy opuszczałem mój rodzinny Suchedniów. Działo w muzeum się nie pokazało a z lasu znikło, stwierdziłem to będąc tam na grzybach,w czasie mojego pobytu urlopowego w Suchedniowie. Kiedyś nie interesowałem się tak mocno tematem II wojny światowej w zakresie szukania pozostałości po wojnie.Natomiast od 2001 zacząłem drążyć temat na poważnie.Może nowy dyrektor będzie operatywnym człowiekiem, dla którego prowadzenie muzeum będzie pasją a nie sposobem na zarabianie pieniędzy.Pozdrawiam miłośników muzeum na Rejowie gdzie spędziłem wiele wagarowych dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 20 Sierpień 2013 Share Napisano 20 Sierpień 2013 a moze to nie jest odwołanie a reorganizacja muzeum któe generuje duze koszte i np właczenie go pod struktury domu kultury" wtedy zmienjsza się obsade i wystarczy jeden dyrektor.. czyli kalsyczne szukanie kosztów.. a najszybciej koszty znajduje się na ludziach... ciekawe kiedy zaczna wyprzedawac fanty :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Sierpień 2013 Share Napisano 20 Sierpień 2013 Fanty to tam amba pochłania od kilkunastu lat,tu jeden z typowych dla tej placówki przypadków - http://www.e-vive.pl/bomba-glebinowa-to-eksponat-skradziony-z-muzeum-orla-bialego,pl,4051.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thanatos Napisano 20 Sierpień 2013 Share Napisano 20 Sierpień 2013 Tak na marginesie. Ktoś wie, gdzie jest SdKfz 250 z Prosny? Pan Mikita wreszcie go złożył?Okejos, powinni zacząć od fantów niemieckich, czy raczej radzieckich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Sierpień 2013 Share Napisano 20 Sierpień 2013 visie...A co to jest?bombabomba głębinowapocisk artyleryjskiczy mina dennaa może pocisk rakietowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 20 Sierpień 2013 Share Napisano 20 Sierpień 2013 Zasadniczo to się podobno zwie akietowa bomba głębinowa" http://pl.wikipedia.org/wiki/Rakietowa_bomba_g%C5%82%C4%99binowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.