Skocz do zawartości
  • 0

przedmiot przypominający sztylet

Lang80

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich, bardzo proszę o identyfikację w/w przedmiotu. Nie mam pojęcia z którego wieku pochodzi i co to za wyrób. Był silnie skorodowany i pokryty skamieniałą gliną. Na przedmiot nie działał kwas szczawiowy, a elektroliza ledwo, mało się nie rozleciał, dałem częściowo taninę i zostawiam tak jak jest. Pozdrawiam.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Daję zdjęcie z przekrojem jelca, teraz przynajmniej wiem, że to nie dwudziestowieczny, kowalski wyrób. Całkowita długość 26,5 cm.

Napisano
Nie wiem w jakich warunkach leżał (zakładam, że w ziemi). Technika wykonania sugeruje wcześniejszy okres (stawiałbym raczej na późne średniowiecze) i nie na zwykły nóż, a raczej rzeczywiście sztylet (cywilny odpowiednik puginału). Za wiele z ostrza nie pozostało, ale wygląda jakby było ono obosieczne. Zakładając, że rękojeść przez pewien czas chroniła metal po nią, to ostrze mogło być znacznie dłuższe. Zastanawiające jest też to, że poszczególne elementy inaczej korodowały, co oznacza stosowanie różnych metali.
Napisano

Witam wszystkich, bardzo proszę o identyfikację w/w przedmiotu. Nie mam pojęcia z którego wieku pochodzi i co to za wyrób. Był silnie skorodowany i pokryty skamieniałą gliną. Na przedmiot nie działał kwas szczawiowy, a elektroliza ledwo, mało się nie rozleciał, dałem częściowo taninę i zostawiam tak jak jest. Pozdrawiam.

Napisano
troche niefortunne foto... czy jelec jest okragly i swiadczy o tym ze rekojesc - zapewne drewniana byla okrągla?

Glowica, jelec, ich typy nie wskazuja by byla to mizerykordia, puginal rycerski, chociaz dlugosc niemala, ostrze tez inne.. nóz stary moze renesansowy ale czy bojowy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie