Sebmagem Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Napisano 2 Sierpień 2013 Witam posiadam taki notes niby zwykły stary notes jednak ostatnio zauważyłem że na pierwszej stronie znajduja sie złocone swastyki brzegi kartek są również złocone Zastanawia mnie dla kogo mógł być produkowany ,robiony taki notes .Pozdrawiam
ARQ Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Dokładnie wiem, liczyłeś że masz iałego kruka" a masz zwykły notes z końca XIXw. może początek XXw. wart w tym stanie niewiele. Jestes rozczarowany i czekasz aż ktoś napisze że masz cuda na kiju " warte miliony. Wchodzicie z kolega krzysiek9559 w polemike na temat papieu i znaków wodnych nie wiem po co jak o tym macie mgliste pojecie. Ja odpowiedziałem Ci na zadane przez Ciebie pytanie a że sie z ta odpowiedzia nie zgadzasz to juz Twój problem.
Czlowieksniegu Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Sebmagem (94 / 26) 2013-08-02 14:49:31Masz jeszcze tereszpan i parę innych...Tyle, że co to ma wspólnego?
ARQ Napisano 7 Sierpień 2013 Napisano 7 Sierpień 2013 I taka odpowiedz juz miałeś tylko czytać ze zrozumieniem nie potrafisz
felczer Napisano 7 Sierpień 2013 Napisano 7 Sierpień 2013 Z sąsiedniego wątku: http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka Pierwsza od góry pasuje jak ulał do wzorku.
Sebmagem Napisano 6 Sierpień 2013 Autor Napisano 6 Sierpień 2013 Co wy ciągle z tym hitlerem ja nigdzie nie użyłem tego w żadnym moim zdaniu snujecie sami domysły i tyle .Moge jednemu z was pokazać najwyżej biało-czarnego bociana niż kruka .Sebmagem (94 / 26) 2013-08-02 14:49:31Masz jeszcze tereszpan i parę innych...Tyle, że co to ma wspólnego?No właśnie sam napisałem co to ma z tym wspólnego i że nie na temat
Sebmagem Napisano 6 Sierpień 2013 Autor Napisano 6 Sierpień 2013 Brat Pit o taką odpowiedź mi chodziło
Brat Pit Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Notesy, albumy ze złoconymi brzegami, a także papier listowy i notesy ze znakami wodnymi to klasyczne produkty dla odbiorców z kręgów mieszczańskich końca XIX i początku XX wieku.Wzór ze swastykami wydaje mi się znajomy. To chyba o taki wzór niedawno była aferka" w jakimś hotelu. Okazało się, że to nie propagowanie nazizmu, a typowy wzór dla tamtego okresu, któremu dopiero po wielu latach próbowano przykleić paskudną ideologię.
arklas Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 A ja na to patrzę i widzę tam zupełnie zwykły geometryczny wzorek. Żeby linie nie były zbyt nudne, przy przecięciach zostały pozaginane. I tak powstał czokapik. Na drzwiach mojego domu (przedwojennych) też są takie geometryczne wzorki, w których da się znaleźć ten znak; wątpię, że przy ich projektowaniu ktoś w ogóle pomyślał o swastyce.Widzieliście już swastykę w logo firmy odzieżowej Columbia?
Mruk Napisano 7 Sierpień 2013 Napisano 7 Sierpień 2013 nie to żebym był jakiś czepialski, ale na dobra sprawę słoneczka też tam są i to nawet 4 naokoło swastyki i to czerwone;)
Sebmagem Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Napisano 2 Sierpień 2013 Witam posiadam taki notes niby zwykły stary notes jednak ostatnio zauważyłem że na pierwszej stronie znajduja sie złocone swastyki brzegi kartek są również złocone Zastanawia mnie dla kogo mógł być produkowany ,robiony taki notes .Pozdrawiam
ARQ Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 wzór swastyki niekoniecznie związany jest z Hitlerem i całym jego kramem. Notes wyglada na koniec XIXw.
mar02 Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Potwierdzenie słów kolegihttp://www.tworca.org/swastyka.html
Sebmagem Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Napisano 2 Sierpień 2013 Dzięki bardzo ale ja nigdzie nie napisałem że notes powiązany z hyclerem
ARQ Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Sama forma zadanego przez Ciebie pytania wskazuje na to ze zainteresował Cie notes dopiero jak zauważyłeś owe swastyki i ze zwykłego starego" notesu zrobił sie otes ze złoconymi swastykami", a skoro wiedziałeś że nie jest powiązany z Hitlerem wiec jakie ma znaczenie ten fakt że na notesie producent wydrukował taki wzór? Gdyby były słoneczka też byś pytał?
Sebmagem Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Napisano 2 Sierpień 2013 Po pierwsze myśle ze na zwykłych pospolitych notesach nie złocili by brzegów po drugie nawet jak by były słoneczka to też by mnie to interesowało a pewnie wtedy ty byś odpowiedział że to się tyczy Majów
ARQ Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Złocenia na takich wyrobach nie są czymś nadzwyczajnym, posiadam kilka tego typu notesów, pamiętników które są ozdobione w różne złocone wzorki wytłoczenia, kwiatki na skórze znaki wodne i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Zwykły notes lepszej jakości z przeznaczeniem na dziennik, pamiętnik czy do zapisywania wierszy, mysli itd.
krzysiek9559 Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Znaki wodne są tylko na papierze wykonywane produkcją tzw papieru czerpalnego.
ARQ Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 A np umagach" w jaki sposób powstawał znak wodny skoro nie był to papier czerpany? (nie czerpalny) poczytaj kolego najpierw http://pl.wikipedia.org/wiki/Znak_wodny
krzysiek9559 Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Znak wodny jest przy formatowaniu papieru, a papier czerpalny jest najprostrzą formą produkcji znaków wodnych. To tyle.
Pytanie
Sebmagem
Witam posiadam taki notes niby zwykły stary notes jednak ostatnio zauważyłem że na pierwszej stronie znajduja sie złocone swastyki brzegi kartek są również złocone
Zastanawia mnie dla kogo mógł być produkowany ,robiony taki notes .Pozdrawiam
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.