Skocz do zawartości
  • 0

Notes z swastyką

Sebmagem

Pytanie

Napisano

Witam posiadam taki notes niby zwykły stary notes jednak ostatnio zauważyłem że na pierwszej stronie znajduja sie złocone swastyki brzegi kartek są również złocone

Zastanawia mnie dla kogo mógł być produkowany ,robiony taki notes .Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie wiem, liczyłeś że masz iałego kruka" a masz zwykły notes z końca XIXw. może początek XXw. wart w tym stanie niewiele. Jestes rozczarowany i czekasz aż ktoś napisze że masz cuda na kiju " warte miliony. Wchodzicie z kolega krzysiek9559 w polemike na temat papieu i znaków wodnych nie wiem po co jak o tym macie mgliste pojecie. Ja odpowiedziałem Ci na zadane przez Ciebie pytanie a że sie z ta odpowiedzia nie zgadzasz to juz Twój problem.
Napisano
Co wy ciągle z tym hitlerem ja nigdzie nie użyłem tego w żadnym moim zdaniu snujecie sami domysły i tyle .Moge jednemu z was pokazać najwyżej biało-czarnego bociana niż kruka .

Sebmagem (94 / 26) 2013-08-02 14:49:31

Masz jeszcze tereszpan i parę innych...

Tyle, że co to ma wspólnego?

No właśnie sam napisałem co to ma z tym wspólnego i że nie na temat
Napisano
Notesy, albumy ze złoconymi brzegami, a także papier listowy i notesy ze znakami wodnymi to klasyczne produkty dla odbiorców z kręgów mieszczańskich końca XIX i początku XX wieku.
Wzór ze swastykami wydaje mi się znajomy. To chyba o taki wzór niedawno była aferka" w jakimś hotelu. Okazało się, że to nie propagowanie nazizmu, a typowy wzór dla tamtego okresu, któremu dopiero po wielu latach próbowano przykleić paskudną ideologię.
Napisano
A ja na to patrzę i widzę tam zupełnie zwykły geometryczny wzorek. Żeby linie nie były zbyt nudne, przy przecięciach zostały pozaginane. I tak powstał czokapik. Na drzwiach mojego domu (przedwojennych) też są takie geometryczne wzorki, w których da się znaleźć ten znak; wątpię, że przy ich projektowaniu ktoś w ogóle pomyślał o swastyce.

Widzieliście już swastykę w logo firmy odzieżowej Columbia?
Napisano
nie to żebym był jakiś czepialski, ale na dobra sprawę słoneczka też tam są i to nawet 4 naokoło swastyki i to czerwone;)
Napisano

Witam posiadam taki notes niby zwykły stary notes jednak ostatnio zauważyłem że na pierwszej stronie znajduja sie złocone swastyki brzegi kartek są również złocone

Zastanawia mnie dla kogo mógł być produkowany ,robiony taki notes .Pozdrawiam

Napisano
wzór swastyki niekoniecznie związany jest z Hitlerem i całym jego kramem. Notes wyglada na koniec XIXw.
Napisano
Sama forma zadanego przez Ciebie pytania wskazuje na to ze zainteresował Cie notes dopiero jak zauważyłeś owe swastyki i ze zwykłego starego" notesu zrobił sie otes ze złoconymi swastykami", a skoro wiedziałeś że nie jest powiązany z Hitlerem wiec jakie ma znaczenie ten fakt że na notesie producent wydrukował taki wzór? Gdyby były słoneczka też byś pytał?
Napisano
Po pierwsze myśle ze na zwykłych pospolitych notesach nie złocili by brzegów po drugie nawet jak by były słoneczka to też by mnie to interesowało a pewnie wtedy ty byś odpowiedział że to się tyczy Majów
Napisano
Złocenia na takich wyrobach nie są czymś nadzwyczajnym, posiadam kilka tego typu notesów, pamiętników które są ozdobione w różne złocone wzorki wytłoczenia, kwiatki na skórze znaki wodne i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Zwykły notes lepszej jakości z przeznaczeniem na dziennik, pamiętnik czy do zapisywania wierszy, mysli itd.
Napisano
A np umagach" w jaki sposób powstawał znak wodny skoro nie był to papier czerpany? (nie czerpalny) poczytaj kolego najpierw http://pl.wikipedia.org/wiki/Znak_wodny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie