Czlowieksniegu Napisano 31 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2013 Przy pewnej okazji, szczegół mało istotny, dowiedziałem się iż już w przepisach prawnych z lat 30 istnieje sankcja odebrania obywatelstwa RP osobie, która bez zgody władz RP służyła w innej armii...To, że ludzie mieli w latach dziewięćdziesiątych problemy z racji Legii Cudzoziemskiej- wiem, znam dwóch takich.Ale, czy słyszał ktoś o podobnej procedurze masowej lub indywidualnej po '45?Dwa-ma ktoś może cytatę z przedwojennej Ustawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 31 Lipiec 2013 Share Napisano 31 Lipiec 2013 http://ffl-belizariuszagency.phorum.pl/index.php?sid=fde9ca6c52980a7007ca2e1dc77ccbc0strzelaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 31 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2013 Przykład LC jest oklepany i znany...Ja szukam związków między armiami 1939-45 a Ustawą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 1 Sierpień 2013 Share Napisano 1 Sierpień 2013 A jesteś pewien, że ustawa z lat 30 została przejęta przez komunistyczne prawo" powojenne? Można to łatwo sprawdzić, o ile jest się w Polsce i ma się dostęp do literatury- ja niestety nie mam tego szczęścia. Z tego co pamiętam, to tymczasowa konstytucja z 1947 roku była wzorowana (oczywiście w umownym znaczeniu, jak wszystko w komunizmie) na Konstytucji Marcowej z 1921 roku. Możesz sprawdzić, jak sprawy obywatelstwa regulowała ta konstytucja i do jakiej ustawy się odwoływała- po nitce do kłębka dojdziesz. A najlepiej znajdź zwykły akademicki podręcznik Historia państwa i prawa", tam dowiesz się wszystkiego. Na jakiejś tam podstawie" komuniści odebrali obywatelstwo Andersowi- warto sprawdzić, jakimi przepisami posiłkowały się stalinowskie kauzyperdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2013 Ooooo... o takim kompedium nie pomyślałem.Dżwięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 2 Sierpień 2013 Share Napisano 2 Sierpień 2013 Wprawdzie nie ma w niej informacji których szuka kolega ale pozwolę sobie zamieścić link do Tymczasowa ustawa o powszechnym obowiązku służby wojskowej" z 1918 roku czyli chyba pierwszego aktu tej rangi w II RP regulującego służbę wojskową.http://www.easy-lex.pl/dziennikustaw/drukuj/1918/13/28/0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi.ko Napisano 13 Styczeń 2014 Share Napisano 13 Styczeń 2014 Władze PRL w 1946 r. odebrały obywatelstwo hurtowo" ( sześciu generałom i siedemdziesięciu wyższym oficerom) oficerom Wojska Polskiego służącym w PKPR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.