Skocz do zawartości
  • 0

Sygnet Polski ofiserski/patriotyczny srebro ??

jan-80

Pytanie

Napisano

Witam

Trafił mi się o to taki sygnet :)1000000% oryginał !
I mam do kolegów taka prośbę czy może dało by go się jakoś wydatować ewentualnie kto go nosił ( zwykły szary człowiek czy ktoś ważniejszy ) ?? Jest to srebro wysokiej próby, jak widać orzełek odpadł (jak mi się wydaje jest on istotna częścią do id ) Niestety sygnet nie posiada żadnych punc ani grawerunków ! :( Czekam na wszelkie sugestie :)

Pozdrawiam
Jan-80

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest to srebro wysokiej próby" Niestety sygnet nie posiada żadnych punc"

czyli że jak ? srebro wysokiej próby bez punc ? ciekawe
na podstawie czego stwierdzono ze Jest to srebro wysokiej próby" ? organoleptycznie czy jakis jubiler" ? kilka opinii takich jubilerów" na forum już czytałem gdzie pewnośc zmieniła się w potem w szajsmetal pozłacany lub posrebrzany.
zreszta sam sygnet nie wygląda mi na srebro wysokiej próby".
mam srebrne monety próby 900 ktore w ziemi przelezały ponad 100 lat i wyglądają o wiele lepiej.
Napisano
Sygnet leżał w niesprzyjającej glebie ! Sygnet nie jest posrebrzany! jest ze srebra próba około 800 ( sprawdzone w 100% przez jubilera ) !!
Napisano
Sygnet jest trochę przybrudzony a górna nakładka jest zrobiona z blaszki miedzianej emaliowanej (nie brałem sie za czyszczenie bo nie chce zniszczyć )! I drogi kolego jarzabek ja proszę o wydatowanie a nie pisanie mi czy ja mam pewność czy to srebro czy nie !!
Napisano
Podejrzewam, że może to być sygnet, jakich sporo pojawiło się na początku XX wieku. Ja obstawiałbym na dwudziestolecie międzywojenne, ale przełomu wieków też nie można pominąć. Przemawia za tym właśnie rysunek orła i forma tego sygnetu. Po odzyskaniu niepodległości sporo osób zamawiało, lub samodzielnie wykonywało takie pierścienie (sygnety). Co do próby, to typuję, że może to być próba 750, bo najczęściej takie wyroby wytwarzane były z obiegowych monet. Co do prób, to wiele takich sygnetów ich nie ma, co nie świadczy o tym, że nie są srebrne. Ze względu na cenę wytwarzali je często rzemieślnicy a nie jubilerzy.
Napisano
Właśnie przeczytałem to co napisałem i gwoli wyjaśnienia - powinno być inni rzemieślnicy a nie jubilerzy". Zapomniałem jeszcze napisać, że uważam, że to może być dwudziestolecie międzywojenne ze względu na rysunek orła.
Napisano
Zwykły patriotyczny sygnet, nie pochodzący z żadnego zakładu jubilerskiego - mógł go nosić żołnierz, partyzant, jeniec, chłop, młodzieniec... ktokolwiek, nic ponadto. Każdą historię można do niego dorobić. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie