Skocz do zawartości
  • 0

Stalowa gwiazdka.

Autsajderr68

Pytanie

Napisano

Witam, kolegów. Od czego to może być ? Mówiąc pół żartem, pół serio jest to wypełniacz " jakiegoś szrapnela albo jakiejś bomby kasetonowej "...? ;-). A może element jakiegoś urządzenia albo maszyny przemysłowej ? Coś, ktoś ? Pozdr.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kasetonowa raczej odpada...

Pierwsze skojarzenie.Do przecinania opon.
Jeśli krawędzie były kiedyś ostre....

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Nadwojciech 00:48 27-06-2013
Napisano
Też tak pomyślałem początkowo, że do opon, że do rozsypywania dywersyjnego na szosie...bardziej może do przebijania niż przecinania, bo krawędzie ramion nie są ostre. Jest to odlew mało skorodowany i mało zużyty z powierzchowną rdzą tylko, więc i pierwotnie miał tępe ramiona. A jeśli chodzi o przebijanie opon, to czyż niespełna 1 centymetrowy kolec może przewalić oponę od ciężaróki na przykład...? Hmm...oto jest pytanie...
Napisano
Prawdopodobnie jest to wsad do tzw młyna kulowego służącego np do rozdrabniania niezbyt twardych minerałów.W pobliżu nie ma jakiejś cementowni albo zakładu przeróbki rud?
Napisano
Też pomyślałerm o jakimś młynie... No, niestety nie ma takich obiektów w okolicy. Poza tym gwiazdka znaleziona na złomowisku, więc mogła przybyć w czyjejś kieszeni z dowolnego rejonu kraju przed laty na przykład... Dedukujcie dalej, a ja spadam spać :-). Dziękuję za wszystkie sugestie. Pzdr.
Napisano
Militarnie to można było tym najpewniej rzucać w przeciwnika i pewnie w niezbyt odległych czasach. Tyle, że kilka młynów kulowych widziałem w dwóch cementowaniach i jednym zakładzie produkującym cegłę ogniotrwałą i były tam kule o różnych rozmiarach.
Napisano
Przewinęło się to kiedyś na forum i jestem niemal pewny,że jest to coś wrzucane w większej ilości do bębna.Czy to było do rozdrabniania czy czyszczenia nie pamiętam...
Napisano
To jest lepszy trop, jestem pewien, że to elementy do oczyszczarek bębnowych tzw. ociernych, w których stosuje się zapewne też takie gwiazdki (chociaż wiem, że można wrzucić jakiekolwiek drobne odlewy, albo ich kawałki). To maszyny stosowane powszechnie w odlewnictwie do czyszczenia odlewów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie