Autsajderr68 Napisano 26 Czerwiec 2013 Autor Napisano 26 Czerwiec 2013 Witam, kolegów. Od czego to może być ? Mówiąc pół żartem, pół serio jest to wypełniacz " jakiegoś szrapnela albo jakiejś bomby kasetonowej "...? ;-). A może element jakiegoś urządzenia albo maszyny przemysłowej ? Coś, ktoś ? Pozdr.
Nadwojciech Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 Kasetonowa raczej odpada...Pierwsze skojarzenie.Do przecinania opon.Jeśli krawędzie były kiedyś ostre....Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Nadwojciech 00:48 27-06-2013
Autsajderr68 Napisano 26 Czerwiec 2013 Autor Napisano 26 Czerwiec 2013 Też tak pomyślałem początkowo, że do opon, że do rozsypywania dywersyjnego na szosie...bardziej może do przebijania niż przecinania, bo krawędzie ramion nie są ostre. Jest to odlew mało skorodowany i mało zużyty z powierzchowną rdzą tylko, więc i pierwotnie miał tępe ramiona. A jeśli chodzi o przebijanie opon, to czyż niespełna 1 centymetrowy kolec może przewalić oponę od ciężaróki na przykład...? Hmm...oto jest pytanie...
wędrowiec Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 Prawdopodobnie jest to wsad do tzw młyna kulowego służącego np do rozdrabniania niezbyt twardych minerałów.W pobliżu nie ma jakiejś cementowni albo zakładu przeróbki rud?
Autsajderr68 Napisano 26 Czerwiec 2013 Autor Napisano 26 Czerwiec 2013 Też pomyślałerm o jakimś młynie... No, niestety nie ma takich obiektów w okolicy. Poza tym gwiazdka znaleziona na złomowisku, więc mogła przybyć w czyjejś kieszeni z dowolnego rejonu kraju przed laty na przykład... Dedukujcie dalej, a ja spadam spać :-). Dziękuję za wszystkie sugestie. Pzdr.
viator01 Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 Ale jak sama nazwa mówi, młyn kulowy raczej ma kule, a nie takie detale.
vis1939 Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 Trop kol wędrowiec jest mocno realny.O militarnym przeznaczeniu tego możesz z miejsca zapomnieć.
viator01 Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 Militarnie to można było tym najpewniej rzucać w przeciwnika i pewnie w niezbyt odległych czasach. Tyle, że kilka młynów kulowych widziałem w dwóch cementowaniach i jednym zakładzie produkującym cegłę ogniotrwałą i były tam kule o różnych rozmiarach.
vis1939 Napisano 26 Czerwiec 2013 Napisano 26 Czerwiec 2013 Przewinęło się to kiedyś na forum i jestem niemal pewny,że jest to coś wrzucane w większej ilości do bębna.Czy to było do rozdrabniania czy czyszczenia nie pamiętam...
viator01 Napisano 27 Czerwiec 2013 Napisano 27 Czerwiec 2013 To jest lepszy trop, jestem pewien, że to elementy do oczyszczarek bębnowych tzw. ociernych, w których stosuje się zapewne też takie gwiazdki (chociaż wiem, że można wrzucić jakiekolwiek drobne odlewy, albo ich kawałki). To maszyny stosowane powszechnie w odlewnictwie do czyszczenia odlewów.
viator01 Napisano 27 Czerwiec 2013 Napisano 27 Czerwiec 2013 Teraz jest jasne - znalazłem informację, że to gwiazdka do bębnowania wykonana z żeliwa.Dzięki Visie za odświeżenie mojej pamięci.
Pytanie
Autsajderr68
Witam, kolegów. Od czego to może być ? Mówiąc pół żartem, pół serio jest to wypełniacz " jakiegoś szrapnela albo jakiejś bomby kasetonowej "...? ;-). A może element jakiegoś urządzenia albo maszyny przemysłowej ? Coś, ktoś ? Pozdr.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.