KayFranz Napisano 12 Listopad 2013 Napisano 12 Listopad 2013 Ansaldo A-300, wg podpisu fotografia zrobiona na Ławicy. Najprawdopodobniej to wersja A-300-2. Szachownice pod spodem skrzydeł namalowane symetrycznie.
KayFranz Napisano 12 Listopad 2013 Napisano 12 Listopad 2013 Przydałaby się jednak opcja edycji postu na forum - przyglądałem się innej fotografii i napisałem tę bzdurę o szachownicach w opisie powyżej...
Spirit of Warsaw Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 KayFranz!Oj tam, oj tam. Zrób sobie dobrą hierbatkię na dobre samopoczucie ;)) Prawda jest taka, że nie ma ludzi, którzy wiedzą wszystko – dlatego właśnie nasze forum ma sens.Pozdrawiam
por.pil.020 Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 KayFranz - świetne zdjęcie naszego wiatrakowca. Czyli jednak wypełnienie" nie było stałe. Gdzie wyszperane jesli mozna wiedzieć?
KayFranz Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 Fotka jest (i pewnie zostanie) w albumie po babci, który obejrzałem zupełnym przypadkiem u klientki, podczas zwykłej rozmowy o interesach. Ponoć ten w pierwszej kabinie to ówczesny babciny absztyfikant" - być może na odwrocie istnieje jakaś adnotacja, ale fotka jest przyklejona. Nie miałem porządnego aparatu, kopię zrobiłem smartfonem. Zresztą jakość oryginału jest mizerna i mam wrażenie, że to foto zrobiono amatorsko. Oczywiście - jako, że to pamiątka rodzinna - nie ma mowy o odkupieniu fotografii.Na fotografii jest ślad pieczątki FOTOSTUDIO BONIN (?), chyba Bonin - bo miejsce, gdzie mieszka owa pani (przedwojenna willa w dzielnicy Sołacz w Poznaniu) jest o niecały kilometr od innej, zwanej właśnie Bonin. Mam jednak wrażenie, że taką fotografię już gdzieś widziałem - być może to kopia, którą Pan Lotnik (albo też i inni...) rozdawał szerzej, bo tak naprawdę odbitka jest tak nieostra, że i ja też mógłbym się upierać, iż to moja osoba siedzi tam i szczerzy zęby.Znajomość z lotnikiem chyba nie miała dalszego ciągu, bo dziadkiem mojej rozmówczyni został ktoś inny.A herbatkę lubię - to właśnie kiedy ją siorbałem, już po dogadaniu szczegółów, prowadząc luźne rozmowy o pracy i hobby, coś wspomniałem o mojej pasji gromadzenia starych lotniczych fotografii, zalegających tu i tam - i TA-DAAM! - klientka przypomniała sobie o tym albumie. Totalny przypadek - ciekawe, ile takich mnie ominęło....
Spirit of Warsaw Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 ad. bodziu000000 2013-05-23 22:30:291. Motyw jest znany - „Kampfgeschwader Lützow” (premiera luty 1941).W roli głównej oczywiście Avia B-534Flugplatz Okecie Zdjęcie pochodzi prawdopodobnie z 1940 r.
Spirit of Warsaw Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 ad. Hornet 2013-06-30 15:32:052. Flugplatz Okecie - fotografia przedstawiająca wnętrze hangaru № 4 - w roli głównej Avia B-534Zdjęcie pochodzi prawdopodobnie z 1940 r.
bodziu000000 Napisano 14 Listopad 2013 Autor Napisano 14 Listopad 2013 link do części następnej:http://odkrywca.pl/zdjecie-naszego-samolotu-czesc-23,724985.html#724985
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.