Skocz do zawartości

ładunki elektrostatyczne

toska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
łomatko w niedziele rano w klawisze ciężko trafić i z tond ten bajzel bardzo proszę moda o poprawienie tytułu na ładunki elektrostatyczne a sądy.
A pytanie dotyczy materiałów którymi można by takie ładunki odprowadzić z powierzchni cewki a jednocześnie aby były neutralne w stosunku do samego układu sądy
Napisano
http://www.google.pl/search?q=p%C5%82yn+%22k%22&rlz=1C1GGGE_plPL385&oq=p%C5%82yn+%22k%22&aqs=chrome.0.57j0l3j62.4936j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8#rlz=1C1GGGE_plPL385&sclient=psy-ab&q=p%C5%82yn+do+p%C5%82ukania+antyelektrostatyczny&oq=p%C5%82yn+do+p%C5%82ukania+antyelektr&gs_l=serp.1.0.0j0i8i30.6586.19407.0.21421.27.20.1.6.6.5.1098.9349.2-6j3j5j4j1j1.20.0...0.0.0..1c.1.15.psy-ab.pgKuZG774tI&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47244034,d.Yms&fp=2e5725481577c1e2&biw=930&bih=615
Napisano
No panowie na trzy posty 1 na temat ciekawe ilu takich jak wy się jeszcze udzieli :)
Kopi dzięki rozważałem, ale chodzi mi o trwalsze rozwiązanie niż maści i psikadła może jest coś czym można niejako dokonać /uziemienia \\ CEWKI(to dla kolegów jarząbka i bjar)
Napisano
naświetl problem...

w tej chwili rozumiem:
z powodu kumulacji ładunków na obudowie cewki zmieniają się parametry pracy detektora...

---------
a to jest ciekawe"...
Napisano
''
w tej chwili rozumiem:
z powodu kumulacji ładunków na obudowie cewki zmieniają się parametry pracy detektora...''
W zasadzie tak problem elektrostatyki
praca wykrywacza szuranie/czochranie/pocieranie\\=fizyka i wytwarzanie niepożądanych ładunków nasilenie tego/mokra trawa
jak można coś rozmagnesować to można i te ładunki rozproszyć tylko jak
PS.kopi chociaż tytuł:)
Napisano
im mniej wilgoci tym więcej ładunków
i na odwrót
trudniej jest utrzymać ładunki - niż je rozproszyć

----------------
jeżeli nie szurasz po dywanie - wykładzinie PCV, folii
problem elektrostatyki na cewce - nie istnieje
gdyż obudowa ulega samorozładowaniu - przy kontakcie z ziemią
----
czyli - u Ciebie - ma inne przyczyny
Napisano
''im mniej wilgoci tym więcej ładunków
i na odwrót''
czyli im więcej wilgoci to ładunków mniej- to co powoduje w wielu wykrywaczach niestabilną prace na mokrej trawie? brak tych ładunków?
''problem elektrostatyki na cewce - nie istnieje
gdyż obudowa ulega samorozładowaniu - przy kontakcie z ziemią''
właśnie chodzi o ten kontakt mokre źdźbło trawy działa niejako jak piorunochron i każde rozładowanie to pip w słuchawkach.
Pomyśleć należy nad kontrolowaniem tego zjawiska.
///dzięki///
Napisano
to co powoduje w wielu wykrywaczach niestabilną prace na mokrej trawie?
jak mokra - to nie ma ładunków elektrostatycznych

Nie wiem - ale:
detektor ma na celu wykrywanie zmian pola elektromagnetycznego wywołanego przez otoczenie

krople elektrolitu" są/mogą być niejednorodnościami generującymi sygnały urządzenia
Napisano
''ewentualnie zasygnalizowanie jej że ma nie widzieć elektrolitu" - zmniejszenie czułości - może zadziałać''
to pomińmy jako rozwiązanie najprostsze i najmniej zadowalające:)

jeżeli - na czysty piasek" wylejemy elektrolit" - detektor może dać sygnał
kopi nie mówimy o pracy na mokrym piachu z suchą cewką a o pracy gdzie krople wody na niej są a do tego smyra się tym po chabaziach
Odizolowanie elektromagnetyczne nie ma sensu bo wtedy zasięg byłby znikomy.
A teraz podstawowe pytanie jak poprawić stabilność na mokrej trawie może wystarczy zastosować osłonkę która po prostu odizoluje krople wody od powierzchni cewki?
Napisano
jeżeli - na czysty piasek" wylejemy elektrolit" - detektor może dać sygnał
kopi nie mówimy o pracy na mokrym piachu z suchą cewką
---------
ja też o innym aspekcie myślę - o zmianie przewodnictwa
----------------------

weź pończochę od OP1 - i sprawdź - i napisz czy coś się zmieniło
Napisano
OP1 akurat nie mam pod ręką :)ale z założenia mowa o materiale elastycznym jak na przykład gruby gumowy balon itp.można np też tak http://www.youtube.com/watch?v=ZUsC2Pk_W0I
ale tu dodatkowo trzeba zastosować podkładki izolujące aby nie było styku osłonki z powierzchnią cewki.

ja też o innym aspekcie myślę - o zmianie przewodnictwa
[rozwiń]
Napisano
aby wyeliminować wpływ ładunków elektrostatycznych na materiały elektroniczne np. w serwisie mikroelektroniki stosuje się:
uziemienie- podłączenie serwisanta za pomocą połaczenia mankietu rekawa z matą na stole , uziemienia nogawki do podłoża, prania odzieży serwisowej w specjalnych płynach antystatycznych.
Stosuje sie specjalne generatory jonizujące/dejonizujące powietrze za pomocą generowania impulsów wysokiego napięcia.
Co do oddziaływania ładunków elektrosttycznych na cewkę (sondę) w wykrywaczu, poprzez kontakt z podłożem jest uziemiana , częsciej ładunki elektrostatyczne wystapia na ubraniu w trakcie przemiatania przekonasz się o tym na wilgotnym swetrze i poczujesz :)
Napisano
Kol.fuks twój tok rozumowania co chodzi o elektrostatykę jak najbardziej słuszny i prawidłowy :) ale kopi niejako tą teorię obalił twierdzeniem \\im więcej elektrolitu" tym ładunków elektrostatycznych wolnych"mniej/
Kopi
przy podniesionej czułości urządzenia dostrojonego do przenikalności "X (powietrze/gleba) - przy ruchu cewką - na "kroplę elektrolitu - mamy efekt wykrycia niejednorodności"
czyli mamy do czynienia z złym/nieprawidłowym dostrojeniem do warunków pracy urządzenia a więc problem niejako dotyczy specyfikacji technicznej.
Napisano
jeszcze raz:
Autor - pyta o elektrostatykę
a ja - podpowiadam - o elektromagnetycznym pochodzeniu zjawiska...
-----------------
elektrolit - to brzęczenie elektromagnetyczne"
np. kwaśna kałuża na suchym piasku - duży kontrast

-------------------

jeżeli zjawisko ma charakter elektrostatyczny
to brzęczenie - piknięcie związane musi być z przepływem ładunku"
domyślam się - że opakowanie dielektrycznej obudowy cewki innym dielektrykiem przenoszącym ładunki - nie przyniesie rozwiązania
ale - takie parametry jak czułość - wartość SEM - powodują że trzeba sprawdzać...
-------------------
ciekawy jestem - CO generuje sygnał...
Napisano
ok, teraz z innej strony jak nie elektrostatyka to co??
Moim zdaniem nie sama trawa i krople wody elektrolitu" odpowiadają za rozstrojenie odpowiedziane , raczej zmiana warunków podłoża spowodowana wilgotnością i to w wykrywaczach z automatycznym strojeniem.
A odpowiedzią może być to że ph gleby zmienia się po deszczu i zmienia się stężenie związków chemicznych.
Nic innego mi do głowy nie przychodzi
Napisano
Poprzestańcie na świadomości, że duża wilgotność znacznie pogarsza w większości wypadków warunki pracy wykrywacza i trzeba zjechać z czułością. Czułość przekręcona ponad miarę nie przejdzie w takich wypadkach, bo sprzęt sobie wtedy nie radzi. Szczególnie sprzęt marny, sprawnie ukrywający swoją marność w większości typowych (łatwych) sytuacji.
Nie ma co dywagować, bo i tak nie jesteście w stanie temu przeciwdziałać w żaden inny sposób.
Napisano
Dlatego, że temu się nie da przeciwdziałać żadnym domowym sposobem. Innym niż ten najmniej zadowalający. Przyczyny tkwią w budowie konkretnych urządzeń. Oraz kolizji ich właściwości z warunkami użytkowania wykraczającymi poza typowe przypadki.
Napisano
Czyli problem polega na złym zaprojektowaniu detektora , cewki czy jednego i drugiego?Proszę cię o odpowiedz wprost co powoduję niestabilność bo jakieś zjawisko MUSI tu występować(no i żeby to zjadliwie :) było).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie