toska Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Napisano 2 Czerwiec 2013 łomatko w niedziele rano w klawisze ciężko trafić i z tond ten bajzel bardzo proszę moda o poprawienie tytułu na ładunki elektrostatyczne a sądy.A pytanie dotyczy materiałów którymi można by takie ładunki odprowadzić z powierzchni cewki a jednocześnie aby były neutralne w stosunku do samego układu sądy
jarzabek Napisano 2 Czerwiec 2013 Napisano 2 Czerwiec 2013 tobie nie tylko tytuł ale post też trzeba poprawić, bo nawaliłeś byków.
bjar_1 Napisano 2 Czerwiec 2013 Napisano 2 Czerwiec 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Sądsąd, sądy...
kopijnik2 Napisano 2 Czerwiec 2013 Napisano 2 Czerwiec 2013 http://www.google.pl/search?q=p%C5%82yn+%22k%22&rlz=1C1GGGE_plPL385&oq=p%C5%82yn+%22k%22&aqs=chrome.0.57j0l3j62.4936j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8#rlz=1C1GGGE_plPL385&sclient=psy-ab&q=p%C5%82yn+do+p%C5%82ukania+antyelektrostatyczny&oq=p%C5%82yn+do+p%C5%82ukania+antyelektr&gs_l=serp.1.0.0j0i8i30.6586.19407.0.21421.27.20.1.6.6.5.1098.9349.2-6j3j5j4j1j1.20.0...0.0.0..1c.1.15.psy-ab.pgKuZG774tI&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.47244034,d.Yms&fp=2e5725481577c1e2&biw=930&bih=615
toska Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Napisano 2 Czerwiec 2013 No panowie na trzy posty 1 na temat ciekawe ilu takich jak wy się jeszcze udzieli :)Kopi dzięki rozważałem, ale chodzi mi o trwalsze rozwiązanie niż maści i psikadła może jest coś czym można niejako dokonać /uziemienia \\ CEWKI(to dla kolegów jarząbka i bjar)
kopijnik2 Napisano 2 Czerwiec 2013 Napisano 2 Czerwiec 2013 naświetl problem...w tej chwili rozumiem:z powodu kumulacji ładunków na obudowie cewki zmieniają się parametry pracy detektora...---------a to jest ciekawe"...
toska Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Napisano 2 Czerwiec 2013 ''w tej chwili rozumiem:z powodu kumulacji ładunków na obudowie cewki zmieniają się parametry pracy detektora...''W zasadzie tak problem elektrostatykipraca wykrywacza szuranie/czochranie/pocieranie\\=fizyka i wytwarzanie niepożądanych ładunków nasilenie tego/mokra trawajak można coś rozmagnesować to można i te ładunki rozproszyć tylko jakPS.kopi chociaż tytuł:)
kopijnik2 Napisano 2 Czerwiec 2013 Napisano 2 Czerwiec 2013 im mniej wilgoci tym więcej ładunkówi na odwróttrudniej jest utrzymać ładunki - niż je rozproszyć----------------jeżeli nie szurasz po dywanie - wykładzinie PCV, foliiproblem elektrostatyki na cewce - nie istnieje gdyż obudowa ulega samorozładowaniu - przy kontakcie z ziemią----czyli - u Ciebie - ma inne przyczyny
toska Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Napisano 2 Czerwiec 2013 ''im mniej wilgoci tym więcej ładunkówi na odwrót''czyli im więcej wilgoci to ładunków mniej- to co powoduje w wielu wykrywaczach niestabilną prace na mokrej trawie? brak tych ładunków?''problem elektrostatyki na cewce - nie istniejegdyż obudowa ulega samorozładowaniu - przy kontakcie z ziemią''właśnie chodzi o ten kontakt mokre źdźbło trawy działa niejako jak piorunochron i każde rozładowanie to pip w słuchawkach.Pomyśleć należy nad kontrolowaniem tego zjawiska.///dzięki///
kopijnik2 Napisano 2 Czerwiec 2013 Napisano 2 Czerwiec 2013 to co powoduje w wielu wykrywaczach niestabilną prace na mokrej trawie?jak mokra - to nie ma ładunków elektrostatycznychNie wiem - ale:detektor ma na celu wykrywanie zmian pola elektromagnetycznego wywołanego przez otoczeniekrople elektrolitu" są/mogą być niejednorodnościami generującymi sygnały urządzenia
toska Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Napisano 2 Czerwiec 2013 ''ewentualnie zasygnalizowanie jej że ma nie widzieć elektrolitu" - zmniejszenie czułości - może zadziałać''to pomińmy jako rozwiązanie najprostsze i najmniej zadowalające:)jeżeli - na czysty piasek" wylejemy elektrolit" - detektor może dać sygnałkopi nie mówimy o pracy na mokrym piachu z suchą cewką a o pracy gdzie krople wody na niej są a do tego smyra się tym po chabaziachOdizolowanie elektromagnetyczne nie ma sensu bo wtedy zasięg byłby znikomy.A teraz podstawowe pytanie jak poprawić stabilność na mokrej trawie może wystarczy zastosować osłonkę która po prostu odizoluje krople wody od powierzchni cewki?
kopijnik2 Napisano 2 Czerwiec 2013 Napisano 2 Czerwiec 2013 jeżeli - na czysty piasek" wylejemy elektrolit" - detektor może dać sygnałkopi nie mówimy o pracy na mokrym piachu z suchą cewką ---------ja też o innym aspekcie myślę - o zmianie przewodnictwa----------------------weź pończochę od OP1 - i sprawdź - i napisz czy coś się zmieniło
toska Napisano 2 Czerwiec 2013 Autor Napisano 2 Czerwiec 2013 OP1 akurat nie mam pod ręką :)ale z założenia mowa o materiale elastycznym jak na przykład gruby gumowy balon itp.można np też tak http://www.youtube.com/watch?v=ZUsC2Pk_W0Iale tu dodatkowo trzeba zastosować podkładki izolujące aby nie było styku osłonki z powierzchnią cewki.ja też o innym aspekcie myślę - o zmianie przewodnictwa[rozwiń]
fuks_ag Napisano 3 Czerwiec 2013 Napisano 3 Czerwiec 2013 aby wyeliminować wpływ ładunków elektrostatycznych na materiały elektroniczne np. w serwisie mikroelektroniki stosuje się: uziemienie- podłączenie serwisanta za pomocą połaczenia mankietu rekawa z matą na stole , uziemienia nogawki do podłoża, prania odzieży serwisowej w specjalnych płynach antystatycznych.Stosuje sie specjalne generatory jonizujące/dejonizujące powietrze za pomocą generowania impulsów wysokiego napięcia.Co do oddziaływania ładunków elektrosttycznych na cewkę (sondę) w wykrywaczu, poprzez kontakt z podłożem jest uziemiana , częsciej ładunki elektrostatyczne wystapia na ubraniu w trakcie przemiatania przekonasz się o tym na wilgotnym swetrze i poczujesz :)
toska Napisano 4 Czerwiec 2013 Autor Napisano 4 Czerwiec 2013 Kol.fuks twój tok rozumowania co chodzi o elektrostatykę jak najbardziej słuszny i prawidłowy :) ale kopi niejako tą teorię obalił twierdzeniem \\im więcej elektrolitu" tym ładunków elektrostatycznych wolnych"mniej/Kopiprzy podniesionej czułości urządzenia dostrojonego do przenikalności "X (powietrze/gleba) - przy ruchu cewką - na "kroplę elektrolitu - mamy efekt wykrycia niejednorodności"czyli mamy do czynienia z złym/nieprawidłowym dostrojeniem do warunków pracy urządzenia a więc problem niejako dotyczy specyfikacji technicznej.
kopijnik2 Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 jeszcze raz:Autor - pyta o elektrostatykęa ja - podpowiadam - o elektromagnetycznym pochodzeniu zjawiska...-----------------elektrolit - to brzęczenie elektromagnetyczne"np. kwaśna kałuża na suchym piasku - duży kontrast-------------------jeżeli zjawisko ma charakter elektrostatycznyto brzęczenie - piknięcie związane musi być z przepływem ładunku" domyślam się - że opakowanie dielektrycznej obudowy cewki innym dielektrykiem przenoszącym ładunki - nie przyniesie rozwiązania ale - takie parametry jak czułość - wartość SEM - powodują że trzeba sprawdzać...-------------------ciekawy jestem - CO generuje sygnał...
kopijnik2 Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 przeciw elektrostatycznemu charakterowi zjawiska świadczy brzęczenie przy rosie - czyli wilgocibo ładunki w wilgoci nie gromadzą się
fuks_ag Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 ok, teraz z innej strony jak nie elektrostatyka to co??Moim zdaniem nie sama trawa i krople wody elektrolitu" odpowiadają za rozstrojenie odpowiedziane , raczej zmiana warunków podłoża spowodowana wilgotnością i to w wykrywaczach z automatycznym strojeniem.A odpowiedzią może być to że ph gleby zmienia się po deszczu i zmienia się stężenie związków chemicznych.Nic innego mi do głowy nie przychodzi
Brzęczyszczykiewicz Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Poprzestańcie na świadomości, że duża wilgotność znacznie pogarsza w większości wypadków warunki pracy wykrywacza i trzeba zjechać z czułością. Czułość przekręcona ponad miarę nie przejdzie w takich wypadkach, bo sprzęt sobie wtedy nie radzi. Szczególnie sprzęt marny, sprawnie ukrywający swoją marność w większości typowych (łatwych) sytuacji.Nie ma co dywagować, bo i tak nie jesteście w stanie temu przeciwdziałać w żaden inny sposób.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Dlatego, że temu się nie da przeciwdziałać żadnym domowym sposobem. Innym niż ten najmniej zadowalający. Przyczyny tkwią w budowie konkretnych urządzeń. Oraz kolizji ich właściwości z warunkami użytkowania wykraczającymi poza typowe przypadki.
toska Napisano 5 Czerwiec 2013 Autor Napisano 5 Czerwiec 2013 Czyli problem polega na złym zaprojektowaniu detektora , cewki czy jednego i drugiego?Proszę cię o odpowiedz wprost co powoduję niestabilność bo jakieś zjawisko MUSI tu występować(no i żeby to zjadliwie :) było).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.