Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Lebel z biciami Borowski

panzerhrabia

Pytanie

Napisano
witam

w tym tygodniu na portalu aukcyjnym pojawił się iały kruk"? czy jakiś domorosły wynalazek? Bagnet Lebel a dokładniej jego resztki z rękojeścią o ile się nie mylę żeliwną? na której były bicia BOROWSKI czy ktoś się spotkał z takimi biciami na Lebelu? czy może ktoś znalazł sposób na niezły zarobek i nabił współcześnie oznaczenia? dodam tylko że resztki tego bagnetu poszły za ponad 600 zł

pozdrawiam
Panzerhrabia
  • Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,lipa lipą a chętnych na zakup nie brakowało,ostatecznie sprzedany za ponad 1400 zł.Jak ta moda na spolszczone bagnety się utrzyma to za kilka lat lebel bez polskich bić" tudzież oznaczeń wzoru będzie rarytasem
Napisano

Tymczasem tutaj mamy wz 1886/93/15 bez jelca, w tej odmianie rzadko. Poszukalem, na interencie sa teorie iz ten rodzaj rekojesci jest na reperowanych bagnetach, czyli skladakach.
Byc moze mamy takowa?

http://forums.gunboards.com/showthread.php?261511-A-lebel-query-of-especial-interest-for-Mr-1886Lebel
http://1914-1918.invisionzone.com/forums/index.php?showtopic=177721

Napisano
Wyzej jest opisane iz rekojec stalowa, ale nie ma tego w opisie aukcji, ktorym sie sugerowalem.

Moze by nowy nabywca podal z czego jest wykonana?
Napisano
Stalową rękojeść mógł Borowski dorabiać, ale na szablach były inne bicia wytwórni Borowskiego - z miejscowością co najmniej. Nie wiem, może się ktoś z Was z takim spotkał. Ja widziałem na szabli wz. 27 jeszcze Borowski, Leszno XX (nie pamiętam ile), Warszawa - kolejno w pionie pod sobą.
Być może na oryginalnym ułomku ktoś sobie nabił niekompletnie. Poza tym ja bym umieścił taką puncę wzdłuż rękojeści, która jest okrągła i wiadomo, że się całość nie odbije bez kombinacji.
Napisano
Ja widziałem wzdłuż, tak jak na aukcji i 1 co miał w szynie. Wszystkie 3 miały tylko napis Borowski", bez leszno 27" bez Warszawa" itd. Zdjęć niestety też nie posiadam...
Napisano
Dzięki Zukuri, lepiej więcej nie zdradzaj :)
No właśnie to budziło moje wątpliwości. Bo chyba powinno im zależeć na dobrym wybiciu sygnatury - przynajmniej tego Borowski, a wzdłuż jest większa szansa.
Napisano

hahaha ano niestety, mimo intensywnej kampanii antyreklamowej robionej z premedytacja w trakcie trwania aukcji bagnet i tak poszedl za kwote której nikt się nie spodziewał, zwłaszcza ja :)
Wracając do tematu – no cóż, jeżeli cos jest poskładane z oryginalnych elementów no to nie można tego nazwac kopią czy podróbą. Sory, ale jeśli coś składa się wyłącznie z elementów oryginalnych no to dla mnie jest oryginałem i tyle. Takie jest moje zdanie i mam do niego prawo, w wolnym kraju podobno zyjemy :) aczkolwiek zgadzam się ze składak to składak i ma mniejsza wartosc i jest mniej ciekawy kolekcjonersko – OK.

Bert.F – ja już dawno zauważyłem ze Ty słabo się znasz na bagnetach a ciągle o nich gadasz. Cała Twoja wiedza opiera się na 1-2 książkach i czeskiej stronie internetowej. Owszem, strona jest dobra, ale musisz wreszcie zrozumieć że bagnety to temat morze i żadna książka, czy strona internetowa, choćby najlepsza, nie wyczerpuje tematu. Teoria teorią, a praktyka praktyką. Oprócz przeczytania wielu książek trzeba też rozmawiać z innymi kolekcjonerami a przede wszystkim – trzeba zobaczyć setki bagnetów.
Nie moge pozostawać obojętny na głupoty które wypisujesz, zwłaszcza pod moim adresem. Mój kolega z dalekiego kraju ma perkuna z pieknymi trawieniami z liściami dębu itd. Bagnet przerobiony przez żołnierza Luftwaffe, 100% oryginal, gdybym wkleił tu jego zdjecia to i tak powiedziałbys ze to lipa.

„Któremu Helmutowi chciało się przerabiac perkuna” - a jednak któremuś się chciało. A któremu Helmutowi chciało się przerabiać swojego I wojennego 84/98? A jednak któremuś się chciało :) a któremu chciało się przerabiać ość na bagnet paradny? A jednak któremuś się chciało! I zobacz jaki bezczelny – jeszcze sobie zrobił w nim moletowane okładki!! Idźmy dalej – a ktoremu Austriakowi chciało się przerabiać swojego 95 po tym jak został awansowany na podoficera? Gwarantuje ze 99,9% z nich się chciało :)
Musisz się wreszcie nauczyć że to co pisze w książkach to zaledwie 30-40% tego co można powiedziec o bagnetach, a potrzeba jest matka wynalazku i w epoce ludzie przerabiali sobie bagnety wg potrzeb, bardziej lub mniej oficjalnie, itd. itp. Pamiatkowe z których jest każdy inny, w przyfrontowych warsztatach (stąd np. biorą się owe ”skrócone ersatze”, czy w nietypowy sposób remontowane bagnety w pospiechu – takich rzeczy nie znajdziesz w książkach bo są to zbyt szczegółowe informacje, dlatego niedziwota że mało wiedziałeś na temat pózno wojennych remontów".

Jeszcze taka jedna drobna uwaga: wszelkie zwroty typu „Ty”, „Twoje”, „Tobie” itd. Piszemy zawsze wielką literą. Niezależnie czy daną osobę lubimy czy nie. Takie są zasady ortografii więc może też przeczytaj słownik ortograficzny?

Wojtek – napisałeś że lipa, mozesz wyjasnic dlaczego? Jesli chodzi o to ze składak to OK (i proszę na mnie psów nie wieszać, ja tego bagnetu nie przerabiałem, nigdy nie przerabiam bagnetów). Natomiast jeśli twierdzisz ze „borowski” jest lipą to napisz dlaczego, chętnie się czegoś dowiem, bo wg mnie to bicie było dobre.

Napisano
...Co nie zmienia faktu ze nadal jest to oryginalny bagnet. .. bagnet juz był 2 lata temu sprzedawany w takiej odnowionej postaci"

Tu sie nie zgodze. Bicie sugeruje bagnet remontowany. Majac oryginalny bagnet Borowskiego mozna by analizowac co bylo remontowane, wymieniane, dorabiane. Czyli co tez Borowski robil z tym bagnetem. Przy analizie wiekszej ilosci tych bagnetow mozna porownac podobienstwa, roznice, zakres prac itp.

Tak mamy skladanke, oryginalnych czesci, jednak nie ma tam wkladu Borowskiego, a za to sie powinno placic.

Podsumowujac:
Nie jest to orginalny bagnet remontowany przez Borowskiego.
Jest to skladak z oryginalnych czesci, w tym rekojesc Borowskiego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie