Skocz do zawartości

Czołg - Strzelce Krajenskie

jarecki71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszystkich
Badając jezioro pod kątem występowania małży ( Musculium lacustre), przy ujściu rzeki w strefie przy dennej i dennej podczas pobierania prób trafiłem w kilku miejscach na silny opór. Centralnie stałem nad metalowym kolosem, obiekt dość duży wszystko wskazywałoby na czołg.Czołg chyba czołg spoczywa na dnie około 2-3 metrów pod wodą
Może temat jest znany szpecą od pancerki, chciałbym się dowiedzieć co to tam sobie zalega? Zna ktoś z sznownych forumowiczów ten temat.
Serdecznie Pozdrawiam
J.
Napisano
Można trochę jaśniej co było,gdzie było? A jeśli to sprzęt pancerny.....skazany na gnicie? Można trochę więcej informacji.
Pzdr
J.
Napisano
Kubulkowi chyba chodzi o to, że dziesiątki razy był już temat zatopionych czołgów. Schemat jest taki: nowy użytkownik zakłada wątek, że zna miejsce, gdzie utonął czołg, na co ma relacje świadków/sam widział/dziadek skakał z lufy do wody itp. Rozwija się dyskusja, a po dłuższym czasie okazuje się, że to fikcja.
Dlatego nie zrażaj się ale i nie dziw, że takie informacje są przyjmowane nieufnie. Domniemany czołg może się okazać np. fragmentem przęsła starego mostu albo jakimkolwiek innym stalowym szpejem.
Napisano
... trafiłem w kilku miejscach na silny opór. Centralnie stałem nad metalowym kolosem...

Holmsie - jak do tego doszedłeś...
czyli - na podstawie czego - określiłeś metalowość" oporu
Napisano
Zacznijmy od tego. Wyczułeś opór, ok czy metalowy czy betonowy czy kamienny tego nie wiesz no chyba że wszedłeś do wody dałeś nura i pomacałeś obiekt. Nikt nie neguje że może coś tam leżeć, ale za nim coś stwierdzimy to najprościej na lince magnes najlepiej neodymowy" lepi się czy też nie , inny sposób , włożyć cewkę z przedłużka od wykrywacza i posłuchać sygnału . Jeziorko jest z wodą przejrzystą na ile cm ? Jezioro Górne , Dolne, Młyńskie, Saniec czy pomniejsze Oczka" wodne w okolicy , czy obok tego coś co leży nas dnie nie było kiedyś jakiegoś obiektu wodnego, jaz , most etc. który mógł zostać zlikwidowany a resztki zalegają na dnie. jak by się nabijali to pisz na priv
Napisano
ja też wiem gdzie leży czołg :) a nawet 2 :) (a szczerze to jeszcze kilka mam odhaczonych)i czy to ważne co kto mówi? Trza weryfikować. Jak się potwierdzi (a są do tego przyrządy) to trzeba zrobić wszystko żeby wyciągnąć i wyeksponować w jakimś muzeum.
Pozdro
heruss
PS> nie dowalajcie komuś tylko dlatego że wydaj mu się że znalazł czołg. Bo to czy go znalazł można w 10 min. zweryfikować chyba że nad nim znajduje się kilkuset tonowy most stalowy jak w Grzegorzewie.
Napisano
śmiejcie się śmiejcie. Ja nigdy nie lekceważę lokalnych opowieści w każdej z nich jest choć ziarnko prawdy. A najfajniej jest weryfikować te legendy. księgowym dziękujemy" w końcu każdy z nas goni jakiegoś króliczka. Pozdrawiam i powodzenia
Napisano
Koleżanka z okolic Bełchatowa opowiadała mi że wie gdzie w stawie jest czołg bo koledzy skaczą z lufy do wody". Jak jej powiedziałem ze to pewno jakaś rura, to skwitowała ze taka głupia nie jest i wie jak wygląda czołg, a przy niskich stanach wody czubek wieży wystaje z wody. Inna koleżanka na uczelni podczas prezentacji magisterskiej, gdy tłumaczyła dlaczego wybrała takie a nie inne starorzecza Warty do badań powiedziała ze miała na oku lepsze, ale miejscowy odradził jej stanowczo bo w nim jest czołg" i masa niewybuchów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie