Skocz do zawartości
  • 0

Średniowieczny toporek??

Radzik88

Pytanie

Napisano

Witam. Proszę o identyfikację toporka. Długość 9,5 cm, wysokość 5,5 cm. Mocowanie jak widać na kwadratowego kołka.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
lub do okorowania i opracowania drewna przy osadzeniu takim jak naturalnie się narzuca wyobrazni lub do spulchniania ziemi tez moze byc. Bo raczej przy takim osadzeniu to najbardziej praktycznie bedzie używane narzedzie w tych 2 kierunkach. Chyba ze podejrzewamy wlasciciela o osadzanie nowozytnego narzedzia w techniką uzywana w epoce brązu w kulturze łuzyckiej:).
Napisano
Problem z tego typu narzędziami polega na tym, że mają kształt uniwersalny i mogą mieć wiele zastosowań. W tym przypadku kojarzy mi się skrobak jako narzędzie dekarskie do usuwania starej papy. Podobne narzędzie było używane również na kolei (normalnej, wąskotorowej, tramwajowej) do przesuwania przymarzniętych szyn przy zwrotnicach (ogrzewanie elektryczne szyn przy zwrotnicach jest powszechnie stosowane dopiero od końca lat 70-tych).
Napisano
To klin drwalski. Obecnie stosuje się aluminiowe, bądź plastikowe. Dziura nie służyła do mocowania, lecz powstała w wyniku zużycia, od uderzeń (kliny te stosowano zarówno przy spuszczaniu drzewa, jak i do rozłupywania kłód).
Napisano
Tu można się podszkolić,ale logowanie jest konieczne:
http://www.forum.korzenie.gimnazjum.com.pl/index.php?sid=8f2a76bb7cbe84fdbab9445941378330
A potem nikt nikomu nic nie zasadzi"...
Napisano
kolega rodan bardzo trafnie i prosto wszystko identyfikuje <lol2>
co do tego toporka to dziwne, że był tak osadzony może poprostu brakuje mu obucha" gdzie mocowało się trzonek, choć dziwne by był pusty w środku chyba, że służyło to do wycinania np ostów na polu czy coś w ten deseń
Napisano
przy tym typie osadzenia, a wydaje mi sie ze osadzany byl jak kopaczka, motyka..moze to byc narzedzie ciesielskie albo wlasnie kopaczka.Widziałem identyczna ale wydatowana nie byla, toporek to na pewno nie jest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie