Landszaft Napisano 16 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2013 Ostatnio dreptając po Gliwicach zatrzymałem się przy odnowionym pomalowanym" czołgu T-34 który stoi przy ulicy Powstańców Warszawy. Pamiętam kiedyś był wielokolorowy w trakcie radosnej twórczości pseudo malarzy. Obecnie ładnie się prezentuje , ale nie o to chodzi . Jak widać ze zdjęć czołg jest po poważnych tarapatach . Pytanie czy czołg ten ma wojenną historię czy raczej tragedię powojenną wypisaną na pancerzu??. Pojazd ma rozsadzoną wewnętrznym wybuchem wieżę oraz spękany pancerz boczny. O załodze lepiej nie wspominać co z niej zostało oglądając z zewnątrz pojazd . spękania wypełnione są pianką , ale z pianki farba natychmiast odpada pokazując uszkodzenia czołgu. Czy ktoś zna jego historię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 16 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2013 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 16 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2013 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 16 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2013 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 17 Kwiecień 2013 Share Napisano 17 Kwiecień 2013 Wojenna produkcja. I ponoć dostał podczas wyzwalania Gliwic, tyle wiem. Sam chętnie dowiedział bym się szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 17 Kwiecień 2013 Share Napisano 17 Kwiecień 2013 Czytałem kiedś że czołg brał udział w walkach w okolicach Gliwic i został uszkodzony", po czym oddany do naprawy, jednak zanim go wyremontowano to wojna się skończyła więc 6 sierpnia 1945 został ustawiony na pomniku na którym stoi do dzisiaj.Kilka lat temu w jednej z gliwickich gazet był artykuł o tym czołgu, pisało tam że został trafiony z panzerfausta, ale wydaje mi sie to mało prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism Napisano 17 Kwiecień 2013 Share Napisano 17 Kwiecień 2013 Prawie na pewno od panzerfausta- z mojej wiedzy czolg zalegal kolo gliwic skad go przeniesiono. Na szcescie w poblizu jest policja i jest pod opieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism Napisano 17 Kwiecień 2013 Share Napisano 17 Kwiecień 2013 nie pokazales na zdjeciach ale widac przestrzeline. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.