Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry wieczór Państwu i zarazem wesołych nadchodzących Świąt. Co prawda forum odkrywcy obserwuję od dawna, jednak nigdy nie miałem ani odwagi ani motywacji do założenia konta ani wzięcia udziału w dyskusji. Przełamałem się, ponieważ poszukuję informacji na temat pewnej odznaki przyznawanej za przebycie dystansu 500.000 km w Locie. W ikonografii figuruje ona w dwóch publikacjach: 'Polski Transport Lotniczy' Glassa i Mikulskiego oraz w 'Oznakach Specjalności Lotniczych' Jantczaka. W obu przypadkach obrazek jest kiepski i nie można dobrze rozpoznać wieńca. Czy ktoś z Was posiada jakiekolwiek informacje na ten temat? Dodam tylko, że na rewersie widnieje dedykacja asłużonemu Pilotowi Jerzemu M…owi 10 II 1931 Zarząd P.L.L. LOT." Z wiadomych powodów wolałbym nie ujawniać nazwiska pilota, choć na pewno lot'owcy się domyślą ;) pomożecie?

• 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
Napisano

Zaczynam nowy sezon. Na początek coś słodkiego. Album wydany w drugiej połowie lat 30. XX w. przez fabrykę E. Wedel S.A.

Napisano

Prezent od Mikołaja i kolejna pozycja do działu moich Poloniców. Polski Junkers F13 (P-PALM) na lotnisku w Wiedniu przed startem do Warszawy.

Napisano

malyodkrywca9263 - 2013-11-14 17:45:48 i 2013-12-09 12:30:48
Cyt: „proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości na temat tych cylindrów. interesuje mnie przede wszystkim czy są to cylindry z silnika samolotu, jeśli tak to jakiego typu mógł być to samolot?”

@ pytanie do malyodkrywca9263
1.Ile mm ma średnica wewnętrzna cylindra?
2.Ile mm ma długość cylindra – wymiar A?
3.Ile mm ma długość cylindra – wymiar B?
4.Ile sztuk żeber chłodzących ma cylinder – patrz wymiar A?

Dziękuję za zainteresowanie, Michal O
Pozdrawiam