Skocz do zawartości

Allegro - weryfikacja oryginalności vol. 11

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 367
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam, mam pytanie ile tak mniej więcej maxymalnie mogę dać za ten magazynek... widać na nim troszkę rdzy i trzeba będzie się z nim pobawić. Czy już cena przekroczyła wartość? Pozdrawiam
Magazynek: http://allegro.pl/magazynek-do-kb-ppanc-ur-i3244600867.html
Napisano
@viator - owszem, widziałem i nawet miałem okazję kosić. Ale masz rację, że ciężko tu dyskutować, bo najlepiej żeby wypowiedział się fachowiec.
Napisano
Właśnie się wypowiadam. Obróbka plastyczna to jedna z moich działek, na których nieźle się znam - w teorii i praktyce.
Nawet praktyki miałem w kuźni :)
Napisano
To znasz się na tym z pewnością lepiej ode mnie, bo ja tylko widziałem i słyszałem od kolegów-kowali, a próbować nie miałem okazji. Jak najbardziej muszę więc przynać Ci słuszną rację.
Napisano
Nirven,
prawdę mówiąc to prawdziwych kowali teraz za wielu nie ma. Ja miałem możliwość godzinami obserwować jak powstają podkowy, lemiesze do pługów, proste narzędzia itp. Dawno to było, ale byłem w szoku jak szybko kowal potrafi doprowadzić kawałek metalu do ostatecznego kształtu.
Pisałeś o tym, że w przypadku kos stosowane było zgrzewanie, ale obawiam się, że to właśnie jest coś, co może świadczyć o tym, że jest ona nieoryginalna. W czasie walki kosa była poddawana znacznym obciążeniom. Zgodnie z opisami kosynierzy przecinali obojczyk i kilka żeber, a to mogłoby bardzo szybko spowodować uszkodzenie kosy, gdyby nie była wykonana z jednego kawałka. To współcześni kowale stosują spawanie i zgrzewanie. Dawniej proste wyroby kowalskie były wytwarzane raczej z jednego kawałka metalu.
Napisano
Tak sądziłem, bo czytałem o broni i wyposażeniu średniowiecznym, gdzie pojawiały się elementy zgrzewane, np. podejrzewa się że jeden z hełmów typu normańskiego - o ile dobrze pamiętam, ten z jeziora Orchowskiego - mógł być nie kuty z jednego kawałka a zgrzewany, ale przecież hełm podlega innym obciążeniom niż broń. Broń zgrzewana czy spawana, np. topory jest rzeczywiście mniej wytrzymała, sam widziałem jak koledze żeleźce topora pękło w miejscu spawu.
Napisano
W przypadku hełmów rzeczywiście jest inaczej. Po pierwsze można zastosować większą powierzchnię zgrzewu, a poza tym sama jego konstrukcja sprawia inne rozłożenie obciążeń - nie działają one w jednej płaszczyźnie i raczej są ścinane a nie rozciągane. No i oczywiście hełm raczej nie przyjmuje aż tylu uderzeń. Co do kos, toporów i innych podobnych elementów uzbrojenia można zaryzykować stwierdzenie, że te zgrzewane właśnie mogą być w 99% nieoryginalne. Topór na pewno musi być wykonany z jednego kawałka metalu, ale ważne jest również to, w jakiej kolejności są wykonywane poszczególne elementy, bo to decyduje o ułożeniu włókien i wytrzymałości broni.
Napisano
Jeśli to lebel, to raczej fake, bo powinno być WZDŁUŻ rękojeści i to najczęściej w szynie. Jeszcze spotykane były inne oznaczenia np. bg. fs. wz. 86-93.
To chyba typowy przykład podnoszenia wartości.
Napisano
To raczej masz odpowiedź. Torba raczej się nie myli, a zresztą bicia są nieregulaminowa, a mi nie podoba się też to, że wyglądają podobnie jak powierzchnia, na której są, a wiadomo, że wgłębienia inaczej się zachowują przy użytkowaniu bo zbiera się w nich brud.
Napisano
Poproszę o pomoc w weryfikacji, bo na odznakach się nie znam. Będę wdzięczny.
http://allegro.pl/odznaka-w-250-rocznice-wielkiego-zwyciestwa-6-x-i3272550158.html
Napisano

Oj ale wy mieszacie..... i skąd się bierze ta psychoza że wszystko co rzadkie to od razu musi być podrobione?! Bagnet lebel jest jak najbardziej OK. Bicia s dobre, mało tego są one często spotykane, a już napewno częściej niż regulaminowe g.frs.wz.86/93", na zdjeciu przykład mojego lebela identycznie oznakowanego.

Oznaczenia w szynie są baaaardzo rzadkie! osobiście znam tylko kilka takich sztuk, na kilkadziesiąt polskich lebeli jakie widziałem. Tak samo g.frs.wz..." też są rzadsze od samego wz..."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie