Skocz do zawartości

Allegro - weryfikacja oryginalności vol. 11

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki Viator01
To postaram się te łuski wylicytować, może się uda :) Ok to również będę tego kolesia omijał z daleka :)

Pozdro
  • Odpowiedzi 367
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam
Orientuje się któryś z Panów z jakich lat jest ta wyrzutnia ?

http://allegro.pl/wyrzutnia-rakiet-mozdzierz-flg-5000-i3208685724.html
Napisano
Witam,

Tego typu sprzęt był produkowany w byłym NRD, używana o ile się nie mylę również przez nasze rodzime wojsko. Rakieta agitacyjna, tudzież służąca do oświetlania terenu.

Pozdrawiam
Napisano
W ostatnich latach raczej do oświetlania - na pewno pod koniec lat 90 były jeszcze te rakiety na wyposażeniu WP, a sposoby odpalania samych rakiet były różne. Ta wyrzutnia to chyba jeden z nich.
Napisano
dlaczego przepłaciłem?
http://allegro.pl/maska-niemiecka-filtr-swastyka-i3210514108.html

http://allegro.pl/wykopki-2-i3210572369.html

zaraz będę to licytował :)
Napisano
taki medal w super stanie kosztuje max 10zł, a ty tyle dałeś za szrota.
łuska w połowie sa powojenne i warte tyle ile ważą. reszta to chyba najpopularniejsze fanty jakie mozna nalaźć.
Napisano
Musisz dać trochę na wstrzymanie, zacznij czyta ksiażki przeglądać rożne fora i strony. Później wybierz sie na jakaś giełdę staroci (polecam Bytom !!), pochodź, popatrz, porozmawiaj. Dopiero później zacznij kupować.
Napisano
Bytom, Lublin, Hala Targowa w Krakowie i inne, zależy skąd jesteś. Jest na forum (Główne chyba) temat o giełdach staroci w Polsce, możesz coś sobie znaleźć.
Poza tym, skąd jesteś? Bo może udało by Ci się spotkać z kimś kto mógłby Cię oprowadzić po takiej giełdzie, pokazać gdzie co jest, może wskazać jakichś godnych polecenia handlarzy itp.
Napisano
A z giełdami to różnie bywa. Warto na początek z kimś pochodzić.
Handlarze potrafią z kawałka złomu wyczarować cuda, o jakich się nie śniło.
Napisano
I dajcie chłopakowi spokój. Pyta o wszystko, więc jak możecie, to podrzucajcie też sugerowaną górną cenę. Wiadomo, że przy licytowaniu nerwy puszczają czasem :)
Na pewno się nauczy. Ważne, że pyta i chce się czegoś dowiedzieć.
Napisano
Jak mogę, pomagam. Górnej ceny nie rzucam, bo uważam że przez internet ciężko jest określić wartość przedmiotu (stąd wole kupować osobiście, na giełdach właśnie, niż przez allegro), Poza tym cena jaką za niektóre rzeczy można zapłacić bywa różna. Przykładowo, chętniej zapłacę więcej za coś co jest polskie, mając pewność że rzeczywiście takie jest i wiedząc że wzbogaci to moją kolekcję, niż za jakiś fant" niemiecki, które mnie aż tak nie interesują (chociaż także staram się o nich dowiedzieć coraz więcej i szanuję wiedzę i pasję tych którzy je zbierają).
No i też prosta sprawa, czasem nie jestem w stanie, po prostu nie mam pojęcia ile może być wart takie niemieckie odznaczenie.
Napisano
Witam :)
Panowie chętnie bym się wybrał na tą giełdę staroci tylko, że nie znam tu w okolicy kogoś kto by mi tak dobrze doradził jak Viator01 czy Nirven :) Dziękuje również Viator01 za pomoc :)
I bardzo byłbym wdzięczny tak jak Pan napisał ażeby panowie pisali ile mam max pieniędzy postawić na dany przedmiot :)

Pozdrawiam
Napisano
Pewnie, że nie jest przez Internet oceniać wartości, zwłaszcza jak ktoś dwa zdjęcia i to z jednej strony, albo często też nie nieostre daje. Ja staram się zawsze zadawać sporo pytań i prosić o dodatkowe fotki. Jak fant jest tani, to ryzyko niewielki, ale jak cena rośnie, to się trzeba zastanawiać. Miki dopiero zaczyna i jemu trudno jest określić realnie poziom ceny. Wydaje mi się, że można byłoby mu coś wskazać w jakimś przybliżeniu zamiast później napadać, że przepłacił :)
A przy okazji Miki nigdy nie kupuj u ludzi, którzy mają zepsuty aparat, są za granicą i nie mają dostępu do przedmiotu, ale można ewentualnie go odesłać itp. Warto też rzeczywiście nieco odczekać, większość fantów na allegro się powtarza i jak się 2-3 aukcje poobserwuje, to łatwiej później decydować.
Napisano
Nirven ma sporo racji, że ceny zależą od tego co się zbiera, ale też o stanu fantu. Ja osobiście wolę coś w gorszym stanie do oczyszczenia i konserwacji niż ładnie wypolerowane rzeczy, np. bagnety, których bicia już znikają.
A przy okazji widzieliście to: http://allegro.pl/perkun-sztanca-na-bagnet-wz-28-wz-29-i3235240262.html
Jak ktoś chce mieć oryginalnego Perkuna to tylko brać. Czy takie rzeczy nie powinny być zakazane? Ciekawe kiedy będzie można kupić matryce do pieniędzy
Napisano
Tak Viator01 masz racje z tym co mówisz ażeby mi Panowie pomagali z wyceną ile mam postawić :) A ta sztanca to jest oryginał? Można to nazwać rarytasem :)
Napisano
Watpie, to już któraś z serii sztanc, widziałem już takie ze stmeplem K2" w kołeczku, takie jakie bito na szablach wz.34, czy orzełki różnych rozmiarów.
Ciekaw jestem jak oni to wyrabiają, może na podstawie dobrze zachowanych bić z bagnetów? Pewnie ktoś kto zna się na odlewnictwie by wiedział, podobno zrobienie takich i innych stanc to kwestia sprzętu i kasy.
Napisano
U kolegi od sztanc, zakupy robił tez znany wszystkim Gizmo SS, niestety rzecz którą kupił jest już w archiwum, ale jak dobrze pamietam to ten gość ostatnio wystawiał wrone wermachtu, oczywiście sztance. Produkcja takich rzeczy jak sztance w obecnych czasach nie jest trudna, trzeba mieć tylko dojscie do odpowiedniej maszyny, lub pracować w zakładzie w którym jest jakaś plazmówka lub laser, widać że ktoś zajmuje się tym na boku, bo sztance są na aledrogo, ale nie stale i nie zawsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie