brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 Witam czy Ktoś spotkał się z takim zasobnikiem" wykonany z mosiądzu wyciągnięty z wody więc doszukiwałbym się najpewniej pochodzenia Kriegsmarine
jarzabek Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 ale tuba mosiężna ? nie za ciężka i kłopotliwa w targaniu ?może i być związana z kriegsm-mosiądz prąd przewodzi ale nie iskrzy przy upadku a to bardzo wazne na okrecie. zreszta aluminium ma podobne wlasnosci i chyba tuby meldunkowe w wiekszosci z tego były robone ? taka tuba uzywana na okręcie czy poza okrętem ? oraz z jakim hukiem leci mosiadz na podłogę a aluminium ? na ubocie czy innej łajbie to chyba istotne ?zreztą ja się nie znam :)cos podobne byłohttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=711192#1504367
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 ...może być,a jakiś pomysł z tabliczką? nie spotkałem się z oznaczeniem okrętu Li 6 a wszystko wskazuje że o takie oznaczenie chodzi..
galeonik Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 Może coś o tabliczce: Tabliczka opisowa szafki elektrycznej o oznaczeniu Li6a przy czym Li to może być skrót od Linie,linia.1.oświetlenie (bel=Beleuchtung)kuchnia2.gniazda kuchnia3 oświetlenie wentylator R (Raum = pomieszczenie?) dolnego pokładu nadbudówki4 5 oświetlenie pokład górny tył6 i 7 oświetlenie pomieszczenia Balta( tu nie mogę rozgryźć, prawdopodobnie jest to kolejny ulubiony przez Niemców skrótowiec może Ballasttank -zbiorników balastowych???)no i 9: pralnia , wc oświetlenie5, 8 i 10 prawdopodobnie rezerwa.
woytas Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 Tabliczka opisowa do rozdzielni - nawet dzisiaj wiesza się takie coś na drzwiach - a poszczególne numery to pola zasilania.
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 czyli złym tropem podążałem:)dzięki za pomoc
woytas Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 Spoko :)Dla mnie to oczywistość bo mam takie same w robocie ale w naszym pięknym języku :)
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 Witam czy Ktoś spotkał się z takim zasobnikiem" wykonany z mosiądzu wyciągnięty z wody więc doszukiwałbym się najpewniej pochodzenia Kriegsmarine
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 Odkręcana prawa nakrętka pusty w środku...
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 ...i taka tabliczka najpewniej z okrętu o oznaczeniu LI6a?Ktoś wie co to za jednostka mogła być?z góry dzięki i pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 czy w postaci złożonejcały pojemniczek" przewodzi prąd?czyli - czy któraś z pokrywek(lub słabo sfotografowany występ nieodkręcalnej) nie jest izolowana elektrycznie?
brombi Napisano 3 Kwiecień 2013 Autor Napisano 3 Kwiecień 2013 moje jest inne,i po co uszczelka ...no i skąd to na zatoce pomorskiej?
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 Szczerze powiedziawszy nie wiem wypatrzyłem to u kolesia i zrobiłem fotki na szybko nie zastanawiając się czy może to mieć kontakt z prądem,wydaje mi sie że całość przewodzi prąd ...
Tauder Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Mosiężny zasobnik to jest ciężarek do zegara z kukułką .
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 jeżeli jest izolowany - forma przypomina izolator antenowyale - ja bym takiego nie chciał używać...sprawdzić trzeba
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 ...przewodzi,pod pokrywką jest uszczelka
kopijnik2 Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 jeżeli między wypustkami przewodzi - to szukamy dalej
woytas Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 Kulka wchodzi w skład zestawu czy osobny fant?
vis1939 Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Wykonanie wyklucza aby to był ciężarek zegara.Chyba,że puste w środku ciężarki z nakrętką uszczelnioną uszczelką to norma:)Do tego nieestetyczny wygląd,nie wygładzone luty itp.
brombi Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 :) nie to częśc ekspozycji,ponoć kula od muszkietu większego kalibru montowanego na pokładzie kaiserliche marine
Tauder Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Są takie ciężarki a w środku są żeliwne wkładki aby było taniej w produkcji.Fotka kiepska ale to przykład z mojego zegara.
Pytanie
brombi
Witam czy Ktoś spotkał się z takim zasobnikiem" wykonany z mosiądzu wyciągnięty z wody więc doszukiwałbym się najpewniej pochodzenia Kriegsmarine
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.