Skocz do zawartości
  • 0

Czarny krążek z kotwicą

konrad0606

Pytanie

Napisano

Witam,
może ma ktoś jakiś pomysł.
Jest to przedmiot z asortymentu starego sklepu, znaleziony na strychu. Sklep został zamknięty w latach 50.
Średnica ok. 2 cm.
Napis: Mahlers Boston Polish

Rozpytywałem starszych ludzi twierdzą że to jakaś smoła, ale do czego ? No i ciekawe pochodzenie, skąd w tym czasie towar z USA.

Z góry dziękuję za sugestię

Pozdrawiam

Konrad

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Masz w linku powyżej przeznaczony jest głównie do zapełniania lub zacierania ubytków w obcasach. Doskonale się poleruje i nadaje wysoki połysk. Stosowany jest również do woskowania nici szewskich oraz woskowania skór" pewno na gorąco
Napisano

Witam,
może ma ktoś jakiś pomysł.
Jest to przedmiot z asortymentu starego sklepu, znaleziony na strychu. Sklep został zamknięty w latach 50.
Średnica ok. 2 cm.
Napis: Mahlers Boston Polish

Rozpytywałem starszych ludzi twierdzą że to jakaś smoła, ale do czego ? No i ciekawe pochodzenie, skąd w tym czasie towar z USA.

Z góry dziękuję za sugestię

Pozdrawiam

Konrad

Napisano
Spróbuj poszukać w innym kierunku i nie wiąż tego z UNRĄ, a tym bardziej z Polską.
Gustav Mahler (1860 - 1911) był austriackim pianistą, kompozytorem, który pod koniec życia mieszkał i tworzył w USA.
W języku angielskim wyraz POLISH ma dwojakie znaczenie. Może oznaczać Polskę jak tez i coś polerowanego, gładzonego, pastowanego itp.
Napisano
Ups... teraz doczytałem średnicę. Mój ojciec był jubilerem i używał podobnych specyfików - wg. mnie może to być właśnie jubilerska pasta polerska. Gustav Mahler Boston to chyba tylko skojarzenie googla...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie