Skocz do zawartości

mauser

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie kiedyś byłem na rekonstrukcji i grupa rekonstrukcyjny wykorzystywała rożne typy replik broni moje pytanie brzmi : ich karabiny strzelały czy są to repliki zasilane gazem bo robiły niezłe wrażenie

No więc rozwijam ,
przeglądałem repliki karabinu Mauser 98k i większość to boy itp szału nie ma myślałem o przyłączeniu się do jakiejś grupy rekonstrukcyjnej na razie zbieram osprzęt itp i teraz zastanawiam się czy są jakieś strzelające repliki np z instalacją gazową czy tylko oryginały które trzeba wypożyczać jak się nie ma pozwolenia na broń

Widziałem repliki karabinów m. in. mauser strzelające czymś w rodzaju kapiszonu, jest on zainstalowany w łusce. Postępuje się z tymi z replikami jak z oryginalnym karabinem - ładuje się np. mausera 5 nabojami, następnie zamkiem wprowadza się nabój do komory nabojowej, oddaje strzał, odciąga zamek i następuje wyrzut łuski. Nie pamiętam teraz dokładnie nazwy tych replik i strony gdzie je widziałem, oraz na ile oddają one realizm strzału.

Znalazłem stroną o której mówiłem:
http://www.modelguns.eu/mauser98k.htm
Mauser akurat nie ma filmiku prezentującego efekt strzału.

Thompson z tego samego sklepu:
http://www.youtube.com/watch?v=dFTIc61-o6M&feature=youtu.be

Co legalności to się nie wypowiem ;)

Kilkakrotnie temat replik PFC (Plug Fire Cap)poruszany był w tym dziale. Ponieważ materiały, z których są wykonane nie mają nic wspólnego z bronią palną, a strzał" nie odbywa się w komorze nabojowej (cały dowcip jest w replice naboju do którego trafia kapiszon i tam jest zbijany), lufa jest nieprzelotowa, to w myśl polskiego prawa nie jest to broń, można posiadac je w majestacie prawa.

Realizm jak cholera ten wór na łuski ;-))))))
Repliki PFC fajna sprawa , zwłaszcza te starsze egzemplarze gdzie producenci nie oszczedzali na materialach ( bywaly i stalowe egzemplarze), bo dobre odwzorowuja wyglad broni z epoki, ale do inscenizacji odpadają, raz ze seria z takiej zabawki bedzie bardzo kosztowna ( nieuniknione straty dość kosztownych aboi") a dwa - efekt pirotechniczny taki sobie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie