luki_ik Napisano 6 Marzec 2013 Autor Share Napisano 6 Marzec 2013 witam mam pytanie kiedyś byłem na rekonstrukcji i grupa rekonstrukcyjny wykorzystywała rożne typy replik broni moje pytanie brzmi : ich karabiny strzelały czy są to repliki zasilane gazem bo robiły niezłe wrażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 6 Marzec 2013 Autor Share Napisano 6 Marzec 2013 http://youtu.be/lrN4uJIzXko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 6 Marzec 2013 Share Napisano 6 Marzec 2013 Na inscenizacjach wykorzystuje się prawdziwą broń, ślepaki wypożyczane na czas jej trwania przez koncesjonowana firmę, a także repliki gazowe. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 A są i tacy, co się do własnej przymierzają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 12 Marzec 2013 Autor Share Napisano 12 Marzec 2013 No właśnie własnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 Rozwiń myśl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 12 Marzec 2013 Autor Share Napisano 12 Marzec 2013 No więc rozwijam ,przeglądałem repliki karabinu Mauser 98k i większość to boy itp szału nie ma myślałem o przyłączeniu się do jakiejś grupy rekonstrukcyjnej na razie zbieram osprzęt itp i teraz zastanawiam się czy są jakieś strzelające repliki np z instalacją gazową czy tylko oryginały które trzeba wypożyczać jak się nie ma pozwolenia na broń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 Niestety o gazowych replikach mauserów nie słyszałem, tylko o tych na kulki. Więc niestety jeśli nie masz pozwolenia to musisz wypożyczać na inscenizacjach. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 A są gazowe repliki PM'ów(nie widziałem, nie słyszałem) lub karabinów (też nie słyszałem), w sumie na reko z gazowymi spotkałem się tylko mg34 i mg42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 Widziałem repliki karabinów m. in. mauser strzelające czymś w rodzaju kapiszonu, jest on zainstalowany w łusce. Postępuje się z tymi z replikami jak z oryginalnym karabinem - ładuje się np. mausera 5 nabojami, następnie zamkiem wprowadza się nabój do komory nabojowej, oddaje strzał, odciąga zamek i następuje wyrzut łuski. Nie pamiętam teraz dokładnie nazwy tych replik i strony gdzie je widziałem, oraz na ile oddają one realizm strzału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 Gazowe mg-ietki sa i maximy często spotykane na reko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 I najważniejsza kwestia, czy są legalne. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 kolega tomala mnie ubiegł, mój post miał być pod postem kuby. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 12 Marzec 2013 Share Napisano 12 Marzec 2013 Znalazłem stroną o której mówiłem: http://www.modelguns.eu/mauser98k.htmMauser akurat nie ma filmiku prezentującego efekt strzału.Thompson z tego samego sklepu: http://www.youtube.com/watch?v=dFTIc61-o6M&feature=youtu.beCo legalności to się nie wypowiem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 13 Marzec 2013 Share Napisano 13 Marzec 2013 Kilkakrotnie temat replik PFC (Plug Fire Cap)poruszany był w tym dziale. Ponieważ materiały, z których są wykonane nie mają nic wspólnego z bronią palną, a strzał" nie odbywa się w komorze nabojowej (cały dowcip jest w replice naboju do którego trafia kapiszon i tam jest zbijany), lufa jest nieprzelotowa, to w myśl polskiego prawa nie jest to broń, można posiadac je w majestacie prawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 13 Marzec 2013 Autor Share Napisano 13 Marzec 2013 właśnie o to mi chodziło jak się to nazywa teraz wiem czego szukać ( replik PFC) dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 13 Marzec 2013 Share Napisano 13 Marzec 2013 Ale gdzie Ty toto chcesz używać? Na inscenizacjach? A kto po Tobie zbierze wyszczelone" patrony? Hała, huk jak z korkowca, wkładki" drogie, łeeee... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 13 Marzec 2013 Autor Share Napisano 13 Marzec 2013 takie patenty http://www.modelguns.eu/images/MP40catcher2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 13 Marzec 2013 Share Napisano 13 Marzec 2013 Realizm jak cholera ten wór na łuski ;-))))))Repliki PFC fajna sprawa , zwłaszcza te starsze egzemplarze gdzie producenci nie oszczedzali na materialach ( bywaly i stalowe egzemplarze), bo dobre odwzorowuja wyglad broni z epoki, ale do inscenizacji odpadają, raz ze seria z takiej zabawki bedzie bardzo kosztowna ( nieuniknione straty dość kosztownych aboi") a dwa - efekt pirotechniczny taki sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki_ik Napisano 14 Marzec 2013 Autor Share Napisano 14 Marzec 2013 mszę przyznać rację ale pfc to fajne zabawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.