szefek19775 Napisano 24 Luty 2013 Autor Napisano 24 Luty 2013 Witam szukam programów stabilnych na drobnice i drugi grubo ale głęboko Jest osoba w Warszawie ogarnięta w tym temacie ?Pozdrawiam !!!
alex_2013 Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 fachowców od tego sprzetu klasyki na pewno jest dużo ale na eb.. aukcyjnym angielskim masz nastawy na xlt gotowe programy. Ile warte nie wiem ale bez przesyłki kosztuja 9 funtów i mogą ci troche ułatwic zycie. kupiłem na etraca tez takie, czekam, zobaczymy co to warte
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 Dałeś się orżnąć na 50 zł. Innych do tego samego nie namawiaj.Nic nie zastąpi rozumienia jak działa urządzenie, które kupiłeś. Nie ogarniasz i szkoda Ci wysiłku, żeby ogarnąć - zamień na prostszy.
alex_2013 Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 Kolega B... juz wielokrotnie objawił nam sie na tym forum jako wszechwiedzący z monopolem na wiedze, tak genialny jak jego wykrywacz, wielu juz o tym pisało... ale nie w tym dzieło. Skoro stac mnie na e traca i inne rzeczy to dlaczego mam zalowac paru smiesznych groszy na opracowanie angielskie urzadzenia? jesli to mi przyblizy choc troche uzytkowanie wykrywacza, uzupelnie wiedze o to co juz wykopałem na forach i swoja prace to czemu nie? To efekt z tego co wiem użytkowania minelaba w roznych opcjach i warunkach, dlaczego mam sie z tym nie zapoznac? Kupic sprzet za 10x i zalowac 0,01x na przyblizenie cudzych doswiadczen z nim.. niektórzy maja swoj sposób oszczednosci.. no comments.Akurat wiem co robie, to nie moj pierwszy detektor i doswiadczenia tez mam troche wiec prosze wyluzowac:)
E TRAC Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 Jestem za wypowiedzią użytkownika Brzęczyszczykiewicz, po pierwsze szkoda kasy, po drugie nie wiesz co kupujesz, czy to dobre, czy jakieś nędzne nic.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 Właśnie widzę :)Rób co chcesz i kupuj co chcesz, co komu do tego? Można też zadzwonić w nocy do Polsatu albo TVN i poprosić wróżbitę o podanie nastaw :)Po prostu nie namawiaj innych do naśladownictwa czegoś, co ma 0 (zero) sensu.
alex_2013 Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 wg Ciebie mistrzu monopolisto na wiedze;) lepiej przeczytac poradnik uzytkownika wieloletniego niz do podstawowych rzeczy dochodzic od zera tygodniami:)sam powinienes zaczac pisac poradnik do..swojego autorskiego wykrywacza, którego nie ma:)skończmy temat,nie chce byc złosliwy bo i po co, jestem z wyksztalcenia archeologiem, miałem kilka urzadzen w reku na prospekcjach terenowych.Za mistrza swiata sie nie uwazam a i innym proponuje troche pokory. Pozdrowienia.koniec tamatu:)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 Co Ty w ogóle pleciesz 3 po 3 i zupełnie nie na temat? I co odwracasz kota ogonem? Mowa nie o żadnym poradniku (tę funkcję pełni instrukcja obsługi), tylko o kompletach nastaw, zwanych z jakichś dziwnych powodów programami". Z przeznaczeniem dla ludzi nie mających bladego pojęcia o sprzęcie, liczących na cud bez wysiłku umysłowego.Tak jak śpiewać, kupić każdy sprzęt każdy może. Gorzej z jego użyciem :)
alex_2013 Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Przykre ze myslisz w tak czarno- bialy sposób ale cóz.. gdybys zamiast wymądrzac sie i udowadniac mi prawdy wiary wszedł na ten portal i zobaczył oferty ( min etraca o którym pisałem) zdałbys sobie sprawe, iz nastawy sa jedna ze składowych, poza nimi jest tekst o spostrzezeniach w uzytkowaniu sprzetu. Szkoda gadac, przynajmniej na własnej skórze przekonałem się iż to co w Twoim temacie tu pisza to prawda:)
alex_2013 Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 o tym mowa miedzy innymi:http://www.ebay.co.uk/itm/Minelab-Etrac-Metal-Detector-Laminated-Program-Cards-Book-on-CD-/261175428769?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item3ccf44c6a1
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Powątpiewam w sens zakupu tej płyty za 25 funtów + przesyłka. Tylko po to, żeby se dowiedzieć, że ręczna czułość daje lepsze zasięgi i że noise cancel trzeba używać i że wolniej będzie głębiej? To chyba każdy wie kto przegląda fora, nawet jeśli sam nigdy nie używał cyfrowego wykrywacza z automatyką. Poza tym autor dokumentuje swoje osiągnięcia testami w powietrzu, co dyskwalifikuje jego albo wiedzę na ten temat, albo uczciwość (czyli, że celowo kieruje swoją publikację do jeleni).Po co tam sięgać? Wszystko to załatwia podręcznik użytkownika, od producenta. Tylko trzeba się w niego wczytać.Ale to, tak na marginesie. Bo Ty tego zbioru porad nie nabyłeś, tylko same laminowane kartki z programami", dla leszczy, za 9 funciaków :)W tym momencie, najlepiej rzeczywiście zamknijmy już temat, żebyś nie musiał brnąc dalej. Nieuchronnie, w kierunku urwiska ;)
alex_2013 Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 zakupiłem komplet z poradnikiem, jak dozbierasz na swoich pseudowykrywaczach na etraca to bezpłatnie Ci je pozycze bys mógł sie dokształcic,oszczedzic 25 funtów i swoj cenny czas, bym moja skromna osoba mógl wniesc jakis drobny wkład w Twój geniusz.
szefek19775 Napisano 25 Luty 2013 Autor Napisano 25 Luty 2013 Witam !!!Jedno pytanie i problem ? Szukałem osoby z Warszawy ogarniętej w temacie XLT i co gówno nic !!Wykrywka po zakupie była potraktowana przez mojego psa jak jego gryzak ,xlt trafiło do servisu -wykrywacz po naprawie troszkę odbiega od normy ale to nie jest temat na forum !!Myslałem ze podjade do kogos samochodem, wytłumacze temat -ktos oceni czy ma tak samo ja dam butelke i jest O.K --5 góra 20 minut w aucie dla osoby ogarnietej i koniec ? Przepraszam ze pytałem !!!!Pozdrawiam
nikt Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Witam ! Akurat w tym wątku kwestia pseudowykrywaczy" nie ma znaczenia. Naprawdę podstawą i biblią dla każdego użytkownika powinna być instrukcja obsługi dostarczona przez producenta. W szczególności jeśli chodzi o wykrywacze metali bardzo potrzebne jest zrozumienie zasad działania i podstawowych zjawisk w czasie pracy. Nie ma najmniejszego sensu kopiowanie nastaw od innych. Powodów jest co najmniej kilka : - różne miejsca poszukiwań - to co jest dobre gdzieś tam na pewno nie będzie dobre w innym miejscu-rozrzut technologiczny - nie ma IDENTYCZNYCH wykrywaczy. - kwestie psychomotoryczne użytkowników - każdy macha inaczej,inaczej słyszy i lubi co innego. pozdrawiam . PS ' a w skrócie - jeden poustawia byle co, dziesięciu skopiuje - a potem wykrywacz do bani ;-)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Szefek, jeśli szukasz programów stabilnych na drobnicę", to nie mam Ci nic do powiedzenia, poza skierowaniem do manuala.Ale jeśli masz jakiś dziwny problem z XLT i przypuszczasz, że coś może z nim być nie tak, to pisz o co chodzi (byle dokładnie i rzeczowo) i pytaj. Najlepiej na forum o nazwie zaczynającej się od T".
AdrianGubin Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Popieram ruch antytraca.Najpierw instrukcja następnie samodzielna praca testowania różnych nastaw.Komu chce się w to bawić... Powszechne zjawisko, kupujemy coś co w rzeczywistości jest nam zbędne.
VanWorden Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Wszystkie programy które są w sprzedaży na Ebay (i o wiele, wiele więcej)znajdują się na forum Thesaurus (dawne Forum XLT) w dziale Whites XLT/DFX - programy i ustawienia" i oczywiście całkowicie za darmo:))Instrukcja to oczywiście podstawa, ale znam wiele osób, które sporo skorzystały porównując ustawienia innych, więc uważam, że te programy" to całkiem fajna sprawa. Cała sztuka polega na tym żeby nie wklepywać ich bezmyślnie do sprzętu i liczyć na cud;-)PozdrawiamVW
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Niestety obserwacja jednoznacznie wskazuje, że one są przede wszystkim właśnie wklepywane bez sensu i zrozumienia. A sens tych zbiorów jest wątpliwy, ponieważ większość parametrów składa się na preferencje użytkownika i tylko ta zdecydowanie mniejsza część jest dopasowaniem do terenu, dopasowaniem z reszta bardzo indywidualnym.Dyskusja o nastawach ma sens, ale wyłącznie w takiej formie w jakiej to jest zrobione tutaj:http://www.detektory_metali.republika.pl/html/white_s_spectrum.html(zaznaczam, że nie oceniam poprawności tych informacji a jedynie sposób ich podania).A przynajmniej od czegoś takiego trzeba wyjść - jak to w ogóle działa. Bo w każdym wykrywaczu z analizą fazy działa niemalże identycznie. A następnie, już omawiając konkretny model urządzenia, można dyskutować, co który parametr oznacza, jakie ma ograniczenia i na co wpływa. Szczególnie jeśli nie wszystko jest określone w sposób oczywisty (co się zdarza).Jakieś gotowe kombinacje, o ile dają szczególny efekt (co też się może zdarzyć), mogą być traktowane jako zwieńczenie procesu poznana. Ale ABSOLUTNIE nie należy od nich zaczynać edukacji ani szukać w nich rozwiązania problemów, bo to droga donikąd.Czyli w kolejności:1. zrozumieć działanie wykrywacza w ogóle2. zrozumieć co która nastawa znaczy w naszym wykrywaczu3. wypróbować jak sprzęt reaguje na różne wartości poszczególnych nastawI dopiero wtedy można powiedzieć, że wiemy co robimy i że zawsze szybko rozwiążemy problem optymalnych nastaw na nowym terenie.
kris303 Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Jedyne co mozna to na przyklad podpatrzec wrzozec dyskryminacji. Ale kopiowac wszystkie ustawienia to nieporozumienie. W takim e-tracu wiekszosc ustawien to ustawienia 'pod siebie', wiec ustawiamy tak jak kto lubi. Pierwszy raz jak wyszedlem z etrac na pole gosc mi poustawial swoje ustawienia, pochodzilem tak 2 godziny i nic mi nie pasowalo. Zaczalem wszystko przestawiac (oczywiscie bylem juz po wczesniejszym wnikliwym przeczytaniu instrukcji)i po paru godzinach juz wiedzialem co i jak mi pasuje i wszystko poprzestawialem pod siebie.
alex_2013 Napisano 26 Luty 2013 Napisano 26 Luty 2013 nie ma co bic piany, poznam sprzet, uzyje sugestii kolegów stąd, a pozniej porobie tez testy w ziemi w oparciu o to co zostało tam podane i.. zobaczymy co to warte. Cenie wasze zdanie,doswiadczenie, to miejsce jest bardzo pomocne w wielu rzeczach...o ile sposób przekazania tresci jest kulturalny :)
IdeL Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Witam. Nie chcę aby zabrzmiało to jak kącik adoracji, ale, kolego Alex - Brzęczyszczykiewicz ma 100% racji.Po prostu trudno zrozumieć, gdy ktoś może kupić sobie hobbystycznie urządzenie techniczne, wiedząc, że wymaga ono umiejętności obsługi i ostentacyjnie manifestować absolutny brak zainteresowania tym urządzeniem.Przede wszystkim, to co szumnie nazywa się programami, to nic innego jak tylko zbiory nastaw urządzenia, zapisane w jego pamięci, które to nastawy użytkownik sprzętu powinien opanować, a źródła wiedzy dostarcza instrukcja (no chyba, że jest pisana w języku tajskim, malajskim, hebrajskim czy innym równie paskudnym)W kwestii obsługi urządzenia - Alex, Szefek czy was nigdy nie interesuje do czego służy i jak działa urządzenie, którego używacie? Czy na prawdę tak trudno przeczytać ze zrozumieniem instrukcję? Dla przykładu: instrukcje sprzętu f-my Whites są napisane w taki sposób, że chyba trzeba by dysponować IQ mocno poniżej standardu, aby nie zrozumieć o co w tym chodzi - przynajmniej na poziomie średnio-zaawansowanych nastaw. Jedyne co potrafię zrozumieć w tym przypadku, to ogólną niechęć i barierę w zakresie pozyskiwania jakiejkolwiek wiedzy. Ale to też nie jest problemem - zawsze można sobie kupić ACE.Szefek, zamiast użalać się nad sobą, poświęć lepiej trochę czasu na samodoskonalenie i przeczytaj co kupiłeś, do czego to służy i jak tym się należy posługiwać.Albo lepiej (dobrze radzę) podaruj sobie ten sprzęt.Ja nie twierdzę, że publikowanie nastaw jest złe - przeciwnie, daje możliwość dyskusji, odkrywania nowych pomysłów, analizy możliwości sprzętu, itd. Ale należy zauważyć, że ktoś kto to wklepuje, powinien być świadomym tego użytkownikiem. I zapewniam cię, że zazwyczaj tak jest. Tępi wklepywacze w XLT czy nawet DFX zazwyczaj dość prędko pozbywają się tego sprzętu jęcząc, że jest do niczego ( pytanie - kto :D)Pozdrawiam i życzę owocnego samokształceniaIdeL
szefek19775 Napisano 28 Luty 2013 Autor Napisano 28 Luty 2013 Mam pytanie po czym stwierdziłeś ze się użalam nad sobą ,raczej nie moge czytac takiego pierdolenia i nie zrozumienia zapytania ?Mam problem techniczny a nie z obsługi -na każde zapytanie w serwisie słysze odpowiedz (wyslemy do producenta )wiec myslałem ze ktoś z forum podpowie czy ma tak samo ?Myliłem sie pytania nie było !!1Przeczytajcie kilka razy swoje odpowiedzi Jaki mają sens (same przekomarzania i konflikty )jak dzieci !!!
alex_2013 Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Idel, dziekuje Ci za Twoja cenna opinię o temacie. Jednakże sam sobie odpowiedziałes na pytanie, zauważam ze nastawy zaproponowałem jako własnie uzupelnienie wiedzy o ewentualne praktyczne kombinacje ustawien użytkownika, który je opublikował.TO ZNACZY: POZNAC SPRZET, POPRÓBOWAĆ SWOICH POMYSŁÓW I POMYSŁOW KOLEGÓW A POTEM PORÓWNAC JE Z MATERIAŁEM KUPIONYM I OCENIC CO LEPSZE, ZNALEŹĆ NAJLEPSZY ŚRODEK DLA SIEBIE.Rozumiem z Twojego tekstu, ze jezyków obcych nie znasz, wiec mam nadzieje ze w miare czytelnie napisałem po polsku.Swoją pochopną i infantylna oceną mojej osoby krzywdzisz tylko i wyłacznie swój wizerunek,komu jak komu ale mi chyba nie mozna zarzucic oporu i alergii na wiedze, obawiam sie ze Tobie można zarzucic jedną rzecz: chęc dowartościowania się nietrafiona krytyka bez dokladnego zrozumienia tekstu.Jezeli wszędzie na codzień dokonujesz tak pobieżnych ocen i szybkich wniosków to zaloż z kolegą .. z tego wątku wspólne koło zainteresowan.POzdr.
fuks_ag Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Kolego szefek19775, zadaleś pytanie o programach dedykowanych do twojej wykrywki i koledzy zaczeli ci odpowiadać w ten czy inny sposób, o gotowych programach na ebaju i o indywixualnych nastawach, czyli dobrze ci odpowiedzieli sama kwintesencja wiedzy. Nawet przekierowują cię na forum o tym wykrywaczu. Nikt nie napisał jednak łopatologicznie taki a taki program ustawienie takoe a takie.Więc koledzy napiszcie blokowo wasze nastawy na zadane pytanie kolegiPs. A jeśli tyczy się porównania parametrów wykrywacza z innym to załóż o tym temat.
IdeL Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Szalek, pomijając mocno niegrzeczny ton twojej wypowiedzi, sam przyznasz, że zacytowany tekst jest niczym innym jak użalaniem się nad sobą:...Jedno pytanie i problem ? Szukałem osoby z Warszawy ogarniętej w temacie XLT i co gówno nic !!Wykrywka po zakupie była potraktowana przez mojego psa jak jego gryzak ,xlt trafiło do servisu..."Coś w klimacie - ...nikt mnie nie kocha nikt mnie nie lubi..."Wydaje mi się, że wypowiedź Brzęczyszczykiewicza jest na tyle wartościowa, że warto byłoby w twoim przypadku wziąć sobie jego słowa do serca. Cóż, twoja sprawa....Alex, ni bądź śmieszny.... Dla mnie oczywistą rzeczą jest, że jeśli nie umie się nawet przygotować roweru do jazdy (nie mówiąc o samej umiejętności jeżdżenia), trzeba być głupcem, aby chcieć od razu próbować akrobacji, oczywiście bez tej znajomości podstaw.Co do języków, cóż... jeśli ty znasz któryś z wymienionych przez mnie języków, to gratuluję serdecznie.Ja moje skromne umiejętności ograniczam do dość praktycznego angielskiego, czasem rosyjskiego oraz słabiutkiego już niemieckiego. Zatem jeszcze raz pogratuluję ci umiejętności lingwistycznych, choć dzięki takim wypowiedziom tematy idą zazwyczaj w maliny...Osobiście nie zamierzam kopać się z koniem i namawiać do myślenia ludzi, którzy myśleć nie chcą. Jeśli ktoś uważa, że wydawszy x funtów na złoty środek poprawi mu to samopoczucie - jego rzecz.Niemniej, czego by nie powiedzieć, zawsze wszystkim zainteresowanym, tym co kupili życzyć będę wytrwałości w pozyskiwaniu wiedzy - tym bardziej, że wbrew przerażeniu wielu użytkowników, zdecydowana większość sprzętów (w tym V3i i XLT) to produkty dla ludzi rozmaitych profesji, nie zaś dla fachowców od kuchni detektorów".PozdroofkiIdeL
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.