Skocz do zawartości
  • 0

Nietypowe bicia łusek mauser

Ave Danzig

Pytanie

Napisano

Witam, może ktoś z kolegów pomoże w rozszyfrowaniu tych 2 bić, łuski standardowe mauserowskie.

Pierwsza 22 już gdzieś na forum przemknęła ale chyba bez ID

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ave , nie wiem czy pamietasz ten wątek . Luska nadal nie zidentyfikowana
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=705751#1448781

Ciekaw jestem co zagramaniczni koledzy podpowiedzą :)

Napisano
Dzięki saperfts ale...

w Belgii produkcję karabinów 7,92 mauser rozpoczęto dwa lata później (Mauser wz.24/30), amunicję do nich zapewne też, na co wskazują sygnatury zaczynające się od Φ Н 24.

Co do tej drugiej, to wszystko się zgadza ale dla wojska była produkcja z kodem P69 i to bez przerwy od 1935 do 1940, plus jeszcze kilka partii z 1926 więc po co miałby być taki wyjątek. Jednakże przyjrzałem się nieco spłonce i zauważyłem wokół niej zielony lakier, a wiem że w niemieckiej amunicji myśliwskiej używano tylko czarnego lakieru który służył wyłącznie do ochrony spłonki przed zawilgoceniem i nie określał rodzaju pocisku... także nadal nie wiem jakie przeznaczenie i na jaki rynek był ten nabój.
Napisano
W moich papierach mam jako rozwinięcie skrótu Pi --> Hirtenberg-Soloturn (Rheinmetall Mandl).

TB - według mnie to jakaś polska produkcja, znajdowałem ją tylko na polskich poligonach i polach taktycznych z okresu XX lecia...
Napisano
Także powiązane z Polską,bo pochodzą z jednej z fabryk zbrojeniowych COP - wymieszane razem z innymi sztukami rozmontowanych nabojów rodzimej wczesnej produkcji,w tym też na komponentach niemieckich.
Napisano
Marne szanse że to polskie, prędzej Niemcy lub Austria...

pewnie ta sama historia jak z austriackimi P/*/1924/* i P/*/1925/*, też powszechnie uważane za polskie z racji występowania na polskich poligonach i jako ślepaki polskiej elaboracji.
Napisano
A więc jest jakiś punkt zaczepienia.

TB" to na pewno nie jest polska produkcja. Jest to amunicja eksportowa jak w przypadku austriackiej P".

Teraz znając z jakiego materiału były produkowane pociski można by pokusić się o dedukcję państw/producentów, w których po pierwsze 7,92x57 był standardem w tym okresie, a po drugie używano płaszczy czysto mosiężnych/tombakowych do produkcji pocisków.

Vis, daj fotę pocisku od boku.
Napisano

Czego się dowiedziałem:

A więc, łuki z biciami 21 i 22 które oznaczają końcówki lat 1921 i 1922, zostały wyprodukowane w Niemczech, z bardzo dużym prawdopodobieństwem przez zakłady Polte, Werk Magdeburg. Potwierdza to niemalże identyczna czcionka jak na Exerzierpatrone z tegoż zakładu. Była to dyskretna produkcja na niewielką skalę, uwarunkowana zakazem produkcji broni i amunicji zawartym w traktacie wersalskim. Znana produkcja to Patronen 88 (tępołukowe) i Patronen S (ostrołukowe).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie