Skocz do zawartości
  • 0

przedmiot z brązu

mensguth6

Pytanie

Napisano

Witam,jako że wszędzie biało zrobiłem kilka kursów po złomowiskach.Dałem za to 10pln.I tu pytanie,jest to płacidło czy też siekierka a może zwykły klin.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jednak istotny jest rejon kraju (mniej więcej) z którego pochodzi, no i materiał, jak Ci się wydaje, brąz czy jednak miedź? Może archeo znając miejsce tak wydatowali, na podstawie wcześniejszych znalezisk, nie wdając się w szczegóły?

Doceniam podejście do tematu i wizytę w muzeum, też jestem ciekaw konkretnego datowania (bo nie ma póki co mocnych podstaw negowania hipotez kolegów powyżej).
Napisano
Ta z wątku powyżej i ta tutaj to dwie różne siekierki, z różnych okresów epoki brązu.

Twoja jest z wczesnej epoki brązu, jej początków

pozdro!
Napisano

Witam,jako że wszędzie biało zrobiłem kilka kursów po złomowiskach.Dałem za to 10pln.I tu pytanie,jest to płacidło czy też siekierka a może zwykły klin.

Napisano
Gratulacje, pooglądaj i porównuj http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&q=bronae%20age%20axe&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1440&bih=730&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=OPIjUdnJG4jIsgbXuYDADQ .
Napisano
Zresztą moim zdaniem Twoje datowanie jest błędne a jest to któraś z kultur przedłużyckich. Z tych zdjęć wynika a w szczególności z pierwszego że to tak zwana siekierka z podniesionymi brzegami bardzo podobna do siekierki z Promnic koło Poznania.
http://www.lce.lublin.pl/archeo/eneolit/eneo_8b.html
Napisano
Z całym szacunkiem dla przedmówców, ale siekierka nie przypomina żadnej z linku kolegi drag47 (chodzi mi o podniesione brzegi -widoczne jako przekrój w kształcie litery H przy rzucie siekierki ustawionej a sztorc"- ta jest gładka). Z jakim rejonem kraju można ją powiązać? Czy da się potwierdzić materiał-brąz?
Napisano
Właśnie nie miałem pewności co do tych podniesionych brzegów. Zauważ ,że na pierwszej fotce wygląda na to ,że siekierka ma delikatnie podniesione brzegi( tak mi się wydaje). Trzeba też pamiętać ,że te podniesione brzegi czasem są ledwo widoczne. Jednak faktycznie może tez być ona gładka. Trzeba zapytać kolegę mensgutha czy widać tam coś takiego jak podniesiony brzeg? (choćby bardzo delikatnie). Jeśli jest ona gładka to też raczej pochodzi z wczesnej epoki brązu. Moim zdaniem nawet jeśli jest gładka to nie jest to wyrób kultury łużyckiej.(ewentualnie sam jej początek) W linku który wstawiłeś bardzo podobna siekierka została zidentyfikowana jako wczesny brąz bądź nawet eneolit. Mylę ,że z całą pewnością możemy przyjąć ,że nie pochodzi ona z V/IV wieku pne( jak sugerował kolega Torba5) lecz jest to wyrób starszy być może nawet o 2 tysiące lat. Fajnie było by znać kontekst archeologiczny ale jak wiemy zabytek ten pochodzi ze złomu...
Napisano
drag twoim zdaniem.....a dla mnie z dużym prawdopodobieństwem jednak jest, teraz nie mogę tego wesprzeć stosownym materiałem .....
fakt miejscówki nie ma co zgłaszać zero kontekstu ,ale miejsce tego typu znalezisk jest w muzeum a nie na półce w domu,każde oddanie tego typu znaleziska nawet odkrytego na złomie podnosi nasza wiarygodność w tym skostniały archeologicznym środowisku ,tego typu gesty nie przechodzą bez echa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie