Skocz do zawartości
  • 0

bagnet niemiecki

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam taki bagnecik na spacerku wyskoczył pózniej dodam fotki jak wyszedł po zabiegu konserwacyjnym ale narazie mam pytanie o producenta na jednej stronie JWH na drugiej numer a na grzbiecie" 44 czyli zapewne produkcja z roku 1944 drewniane okładziny to rczej rzadko spotykane w końcowych partiach:-)z góry dzięki za rozszyfrowanie skrótu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, clc Richard Abr.Herder oznaczenie producenta bite w latach 41-44. ffc -Fredrich Abr.Herder und sohn oznaczenie stosowane w latach 41-44
Napisano
ok dzięki czyli mozna ustalić po numerze oraz partii z jakiego okresu produkcji pochodzi bagnet? czy z początku czy z końca jak w tym przypadku 1944r z tego co wyczytałem w necie zakłady te produkowały dla niemców od 41-44r łącznie naklepali 370tyś sztuk z tego w roku 42-126tyś czyli pozostaje do podziału jeszcze 244tyś sztuk na rok 41,43 oraz 44 zapewne w latach 41-42 najprężniej fabryka pracowała także statystycznie moim skromnym zdaniem w latach 44 można szacować że wyprodukowano do 20-40tyś sztuk max.ewentualnie mniej nie wiem czy są jeszcze w jakiś zródłach opisane dokładne dane?tak więc teraz pozostaje tylko dojść po oznaczeniu serii czy to początek czy końcówka produkcjii w 44r fajnie by było gdyby to była końcówka napewno byłby to rzadki bagnet no i człowiek wie co ma w kolekcjii a to chyba najważniejsze;-)
Napisano
Witam, pewnie rodzina obie firmy z Solingen i to wspólne imię Abraham nawet loga w podobnym klimacie u Friedricha pik u Richarda podobne do karo
Napisano
Witam,jesteś na 100% pewien że na bagnecie jest rok 44 i litera i",pytam ponieważ Francuzi prawdopodobnie nie zmieniali litery pod numerem seryjnym na koniec roku, na przykład jeżeli 43 kończyli na " to 44 zaczeli od s",litera i" pasuje do 42r i w tym roku była największa produkcja
Napisano

witam panowie dziekuję za odpowiedzi zawsze czegoś nowego się człowiek dowie co do okładzin ja akurat trafiłem 5 bakielitowych i teraz jeden drewniany także ogólnie są rzadsze wiadomo w glebie trudno uchować drewno:-)co do literki pod numerem seryjnym zwracam honor nie wiem co to za literka przyznaję się bez bicia dopiero po oczyszczeniu wyszła ładnie widoczna może panowie teraz ktoś coś podopowie na temat partii końcowa czy wczesna 44

Napisano
Ad. HASAG40 drewniane okładziny to rczej rzadko spotykane w końcowych partiach" - wbrew pozorom drewniane okładziny w późnowojennych bagnetach niemieckich nie są czymś wyjątkowym. Wprowadzono je ponownie (zastępując bakelitowe) ze wzgledu na braki materiałowe.
Pozdrawiam.
Tomasz
Napisano

witam taki bagnecik na spacerku wyskoczył pózniej dodam fotki jak wyszedł po zabiegu konserwacyjnym ale narazie mam pytanie o producenta na jednej stronie JWH na drugiej numer a na grzbiecie" 44 czyli zapewne produkcja z roku 1944 drewniane okładziny to rczej rzadko spotykane w końcowych partiach:-)z góry dzięki za rozszyfrowanie skrótu

Napisano
dzięki wpisałem sobie to w wyszukiwarkę wychodzi że Francja?czyli ze tak powiem produkcja z przejętych zakładów okupowanej Francji ale chyba jakaś produkcja końcowa bo 1944r a przecież w 44 był już D-DAY był wyzwolony paryż a niedługo po tym już cała francja także coś mi tutaj nie gra?chyba że wczesna partia z tego rocznika?
Napisano
no to czyli wczesna partia z tego roku masz rację natłuc mogli tego troszkę bo numer seryjny 4cyfrowy:-)ale nie zmienia to faktu że napewno rzadziej spotykany chociażby ze względu na to że produkowane we Francji i zapewne większość tam rozdana druga sprawa końcowa produkcja tej fabryki pod dowództwem niemieckim z 44r.napewno produkcja nie szła już tak płynnie jak wcześniej no to w sumie jestem zadowolony bo fancik wyróżnia się zapewne od popularesa":-)
Napisano
a tak na marginesie co oznaczają te literki pod numerem seryjnym czy to oznaczenia danej parti bagnetów?mam kilka bagnetów i na każdym jest inna literka pod numerem ale są też inne syg,wytwórcy w tym temacie jestem zielony więc bardzo dziękuję za info.
Napisano

może jeszcze przy okazjii rozszyfrujecie panowie dwa bagnety ten z fotki 41clc oraz numer ale już nie ma literki jaki wytwórca?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie