michal1514 Napisano 8 Luty 2013 Autor Share Napisano 8 Luty 2013 Witam!Na wiosne mam zamiar odświeżyć nieco swój pokój. Remont" głównie będzie polegał na nałożeniu gładzi na ścianę i pomalowaniu. W związku z tym do mej głowy wpadł pomysł, aby na jedną ścianę dać sobię fototapetę. Wiem, że istnieją firmy, które na zamówienie zrobią fototapetę. Chciałbym aby to było jakieś zdjęcie września 39. Teraz mam takie pytanie : Czy ktoś z Was posiada coś podobnego w swoim pokoju i chciałby się tym pochwalić ? Jakie proponowalibyście zdjęcie ? Wiem, że w necie pod hasłem wrzesień 39" troche tych zdjęć wyskakuje ale może macie jakieś jeszcze ciekawe strony ze zbiorem takowych zdjęć. Zajrzę również do wątku z fotografiami września na naszym forum.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Pomysł fajny, ale musi bogaty jesteś albo masz mały pokój... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Raczej drogo nie powinno być. Np tutaj:http://www.fototapety.com.pl/index.html?odp=fotolia_kalkulacja&id=44190964- zdjęcie z ich bazy. Przy rozmiarze 300 na 200 cm cena to niecałe 400 złotych. Można także dodać swoje zdjęcie i poprosić o wycenę. Wydruk na tapecie lateksowej. Jak na taki rozmiar chyba nie drogo ...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Nadwojciech 18:20 08-02-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 8 Luty 2013 Autor Share Napisano 8 Luty 2013 sonicsquad - dzięki za link - przyda się :)Rozmiar bym potrzebował jakieś 2,50 na 2,60 m - dokładnie odmierze jak coś. Teraz tylko trzeba jakąś odpowiednią fotkę znaleźć :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 czarno białe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Dzieciakom robiłem do pokojów w tej firmie http://pixers.pl/Osobiście wybrałbym plakat z żołnierzem z rkm28 oraz Poland first to fight! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Czyli coś w podobie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Właśnie toto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Jak kosztowo? I co z jakością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Jakość jest ok, przesyłka dobrze zapakowana. Za 2 obrazy zapłaciłem trochę ponad 400 zeta. Jeden 50 x 50 cm , drugi 120 x 90 cm. Były to obrazy na płótnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 8 Luty 2013 Autor Share Napisano 8 Luty 2013 woytas - dzięki za link, zobaczę gdzie wyjdzie taniej ale jest jeszcze czas. Co do fotografii to chciałbym aby przedstawiała Polskich żołnierzy z kampanii, przykładowo coś takiego :http://www.muzeumwp.pl/dictionary/armata-przeciwpancerna-wz-36-kal-37-mm,280,duzy.jpg (tutaj akurat ćwiczenia)lub http://www.bohaterowie1939.pl/photo_gallery/37-61-3.jpgDomyślam się, że im większe zdjęcie im wyślę tym lepsza będzie jakość wykonanej fototapety ? Czy z jakiegoś malutkiego zdjęcia też uda im się stworzyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Napisz do pixersa i zapytaj się - porady nic nie kosztują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 8 Luty 2013 Autor Share Napisano 8 Luty 2013 Wiem, wiem już to zrobiłem. Zobaczymy co odpiszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 a ja proponuję kontakt z Kolegami od reko...wykonują czasami piękne sesje fotograficzneżaden ormalny" materiał fotograficzny z 1939 - nie nadaje się na te rozmiary...chyba że skan profesjonalny z dużej szyby szklanej...która to - ojowo" nie była wykorzystywana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Do wykonania tak dużej odbitki przeważnie potrzebna jest baza w dużej rozdzielczości. Ja sam robiąc wizytówki muszę dla rozmiaru 9.5 na 6.5 cm mieć rozdzielczość 300dpi. Im większe zdjęcie tym lepsza rozdzielczość i możliwość większej odbitki. Inaczej pikseloza będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Drugie zdjęcie jest zdaje się reprintem z gazety. Na duży format się nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 8 Luty 2013 Autor Share Napisano 8 Luty 2013 kopijnik2 - dobry pomysł, nie pomyślałem o tym.sonicsquad - to drugie wkleiłem w celu pokazania o jakie mi zdjęcia chodzi, to że nie nadaje się na fototapete to niestety wiem :( a szkoda bo jest klimatyczne.Wysłałem maile do 2 firm z linkiem do pierwszego zdjęcia z pytaniem czy coś by z niego stworzyli, zobaczymy co odpowiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 pro memoria...wielkość wydruku" - dzieli się przez ozdzielczość wydruku" - i z tego wychodzi pożądana wielkość materiału zdjęciowego"---------------w tabelce zestawienie dla 300 dpi i 72 dpico byś nie robił - i tak nie dostaniesz materiału zdjęciowego" nawet dla 72 dpiczyli szukasz fotoaparatu o największej matrycysposoby: 1. wybrany gotowy kadr - należy powiększyć i przetworzyć na grafikęnp. filtr obraz olejny"w ten sposób można nieźle oszukać oko" przemnażając format x4 2. powiększyć i-> monochrom i raster stochastyczny - daje efekt fotolitografii - czyli wydruku gazetowego Trybuna Ludu"format x5 i więcej----------------------------------------------------zanim poniesiesz koszty - wydrukuj próbkę proporcjonalną na formacie a2 - np twarz i czerń - by zobaczyć klin szarości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Oczywiście że nie dostanie. Dlatego powinien szukać możliwie największej odbitki (zdjęcia) w dobrej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 Tak jak napisał kopijnik2, można użyć filtrów do oszukania oka, ale wszystko ma swoje granice :) Tu prosty filtr z ziarnem kontrastowym. Obiekt powiększony 4x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 sonic - piszę o innej filozofii"nie chodzi o korektę treści - a o maksymalny format akceptowalnej jakości, uzyskany poprzez przetworzenie fotografii na grafikę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 8 Luty 2013 Share Napisano 8 Luty 2013 A to inna bajka - sorry :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 8 Luty 2013 Autor Share Napisano 8 Luty 2013 Widze, że to nie taka prosta sprawa. No nic - postaram się znaleźć jak największe zdjęcie w jak najlepszej rozdzielczości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 9 Luty 2013 Share Napisano 9 Luty 2013 michal1514, w jakich rejonach mieszkasz? Bo może miałby Ci do zaproponowania coś innego niż fototapeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 9 Luty 2013 Share Napisano 9 Luty 2013 Myślę, że pomysł ze zdjęciem współczesnym jest niezły. Gwarantuje lepszą jakość tapety ze względu na rozdzielczość zdjęcia. Mam dużo zdjęć z rekonstrukcji wrześniowych i mogę je udostępnić nieodpłatnie. Wklejam sznurek do inscenizacji z Ryczywołu i Mszczonowa.http://odkrywca.pl/przedmoscie-maciejowickie-2012,703607.html#703607http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=693282#1313280 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.