Skocz do zawartości
  • 0

Granat F1 i orzeł ze sztandaru

ktos451

Pytanie

Napisano

Przepraszam za kolejny wątek (mogłem wrzucić wszystko razem - mea culpa)

Tym razem orzeł ze sztandaru i granat F1

Wymiary orła - do głowy 9,5 cm, do skrzydeł 10,5 cm, rozpiętość 10cm.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Już się zagłębiłem w temat i wszystko wiem ;)

A co z orzełkiem?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 15:27 20-01-2013
Napisano
w końskich jeszcze w latach 70-tych produkowano skorupydo granatów.pracował tam mój kuzyn ,na formierni. opowiadał że gdy odlewy nie wyszły ,były komisyjnie przetapiane
Napisano

Przepraszam za kolejny wątek (mogłem wrzucić wszystko razem - mea culpa)

Tym razem orzeł ze sztandaru i granat F1

Wymiary orła - do głowy 9,5 cm, do skrzydeł 10,5 cm, rozpiętość 10cm.

Napisano

To zdjęcie dedykowane...

...wszyscy wiemy komu

Granat był chyba normalnym, bojowym - ponieważ na ściankach są śladowe ilości MW, sprawdzałem patyczkiem higienicznym - są to naprawdę śladowe ilości.

Czekam na odp.

Pozdrawiam
Kamil

Napisano
Sztandar to honorowy znak jednostki do jego wyglądu przykładano wielką wagę.W drugiej II RP wykonanie orłów zlecano renomowanym jubilerom/grawerom.A tu mamy szajsmetalowy niestaranny odlew, który nawet nie ma wymiarów.Zapewne jest to ozdóbka perelowska z ...z czegoś.Pzdr
Napisano
Żartujesz... byłem pewien, że F1, wsio co ostatnio dałem na id to dostałem od wuja z małej moskwy, nie przypuszczałbym, że to może być wrzesień - czyli bicia które rozszyfrowałem odnoszą się do II RP.
Napisano

Był malowany,na czarno lub khaki"

Co do powojennych producentów - na foto obok unikatowa powojenna produkcja Odlewni Starachowice,jeden z produktów odlewanych a boku" przez pracowników,a stosowanych bojowo do straszenia teściowej.

Napisano
Pałętać się pałętały,tyle że cała sztuka była w tym,aby tylko teściowa się bała:)

ktos451 tu masz ukazane oryginalne malowanie -http://www.historia.pun.pl/viewtopic.php?id=123

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie