marex Posted January 12, 2013 Author Share Posted January 12, 2013 Dzień dobry wszystkim Kolegom - użytkownikom tego forum.Jestem pasjonatem starych samolotów, także staram się samemu budować modele. Ostatnio buduję model samolotu, jak w temacie i poszukuję wszystkich informacji nt. użytkowanego w Polsce od roku 1937 samolotu tego typu. Trafiło nawet do mnie zdjęcie tej maszyny ze strony Odkrywcy", jednakże nic więcej na jego temat nie mogę znaleźć. Czy ktoś z Kolegów może mi pomóc?Pozdrawiam - Marex. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lars71 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 witajMieszka u mnie jeden taki w aeroklubie. To oczywiscie replika ale calkiem fajnie lata i jest dopuszczona do pelnej akrobacji. Aeroklub miesci sie na lotnisku EGNF. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nadwojciech Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Był o Jungmeisterze artykuł w którymś z numerów Modelarza".O ile dobrze pamiętam był tam schemat malowania tej maszyny używanej w Polsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woodhaven Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Polskie Samoloty Wojskowe 1939-1945 A Morgala Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nadwojciech Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Woodhaven ale to o Jungmannie a nie o Jungmeisterze. :)Zapewne chodzi o tą maszynę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper85 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 W czerwcu 1937 r. komisja KZL zakupiła w Niemczech dla Instytutu Technicznego Lotnictwa po jednym samolocie szkolnym: dwumiejscowy do szkolenia początkowego Bücker Bü-131 ”Jungmann” i jednomiejscowy dla nauki wyższego pilotażu Bücker Bü-133 ”Jungmeister”.Samolot Bücker Bü-133 ”Jungmeister” był traktowany jako wzorzec do prac studyjnych dla konstruktorów. W 1938 r. dokonano na nim lotów porównawczych z prototypem PWS-35 ”Ogar”, którego projekt powstał na podstawie podobnych założeń konstrukcyjnych. W tym samym roku samolot przekazano do Szkoły Podchorążych Lotnictwa- Grupa Techniczna na lotnisku Mokotowskim. Otrzymał rejestrację cywilną SP-BDG. We wrześniu 1939 r. był ewakuowany przez Łuszczów-Łuck do Rumunii. Przyjęty został przez lotnictwo rumuńskie. Samolot ten znajduje się obecnie w Muzeum Techniki w Bukareszcie."http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/586/126/Buecker-Bue-133-Jungmeisterhttp://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=490&ustaw=nw&s=119Modelarza" sobie raczej odpuść chyba, ze interesują Cię wyroby planopodobne. A przynajmniej podchodź do tego co tam znajdziesz z dużą rezerwą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marex Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 Moje uszanowanie życzliwym Kolegom.Dawno tu nie zaglądałem i dopiero dzisiaj udało mi się to uczynić. Bardzo dziękuję za załączony tekst dot. tego samolotu, ale był mi on już znany. Trafiłem też na stronę Muzeum Techniki w Bukareszcie. Zbiory tego muzeum nie są dostępne wirtualnie i stąd moja ponowna prośba o ewentualne inne zdjęcia tej maszyny. Załączam fotkę modelu, który udało mi się zbudować. Nie jest on jeszcze w pełni gotowy, ale będę chciał go zaprezentować podczas Pikniku Modelarskiego na górze Żar k/Międzybrodzia w nast. sobotę, tj.13.07.br.Pozdrawiam - MareX Link to comment Share on other sites More sharing options...
husky1 Posted July 18, 2013 Share Posted July 18, 2013 Niestety samolot SP-BDG ,noszacy znaki rumunskie YR-AHM zostal zniszczony przez elementy konstrukcji dachu ,gdy ten zapadl sie jakis czas temu.Obecnie na ekspozycji jest tylko silnik .Nie wiadomo czy reszta zostala zezlomowana , czy lezy gdzies w pokrzywach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boer Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Popatrz po linkach podanych na tej stronie może będą użyteczne.http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=1544 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.