Skocz do zawartości

Bucker 133 Jungmaster" w Polsce

marex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzień dobry wszystkim Kolegom - użytkownikom tego forum.
Jestem pasjonatem starych samolotów, także staram się samemu budować modele. Ostatnio buduję model samolotu, jak w temacie i poszukuję wszystkich informacji nt. użytkowanego w Polsce od roku 1937 samolotu tego typu. Trafiło nawet do mnie zdjęcie tej maszyny ze strony Odkrywcy", jednakże nic więcej na jego temat nie mogę znaleźć. Czy ktoś z Kolegów może mi pomóc?
Pozdrawiam - Marex.
  • 2 weeks later...
Napisano

witaj

Mieszka u mnie jeden taki w aeroklubie. To oczywiscie replika ale calkiem fajnie lata i jest dopuszczona do pelnej akrobacji. Aeroklub miesci sie na lotnisku EGNF. Pozdrawiam

Napisano

W czerwcu 1937 r. komisja KZL zakupiła w Niemczech dla Instytutu Technicznego Lotnictwa po jednym samolocie szkolnym: dwumiejscowy do szkolenia początkowego Bücker Bü-131 ”Jungmann” i jednomiejscowy dla nauki wyższego pilotażu Bücker Bü-133 ”Jungmeister”.

Samolot Bücker Bü-133 ”Jungmeister” był traktowany jako wzorzec do prac studyjnych dla konstruktorów. W 1938 r. dokonano na nim lotów porównawczych z prototypem PWS-35 ”Ogar”, którego projekt powstał na podstawie podobnych założeń konstrukcyjnych. W tym samym roku samolot przekazano do Szkoły Podchorążych Lotnictwa- Grupa Techniczna na lotnisku Mokotowskim. Otrzymał rejestrację cywilną SP-BDG. We wrześniu 1939 r. był ewakuowany przez Łuszczów-Łuck do Rumunii. Przyjęty został przez lotnictwo rumuńskie. Samolot ten znajduje się obecnie w Muzeum Techniki w Bukareszcie."

http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/586/126/Buecker-Bue-133-Jungmeister
http://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=490&ustaw=nw&s=119

Modelarza" sobie raczej odpuść chyba, ze interesują Cię wyroby planopodobne. A przynajmniej podchodź do tego co tam znajdziesz z dużą rezerwą.

• 5 months later...
Napisano

Moje uszanowanie życzliwym Kolegom.
Dawno tu nie zaglądałem i dopiero dzisiaj udało mi się to uczynić. Bardzo dziękuję za załączony tekst dot. tego samolotu, ale był mi on już znany. Trafiłem też na stronę Muzeum Techniki w Bukareszcie. Zbiory tego muzeum nie są dostępne wirtualnie i stąd moja ponowna prośba o ewentualne inne zdjęcia tej maszyny. Załączam fotkę modelu, który udało mi się zbudować. Nie jest on jeszcze w pełni gotowy, ale będę chciał go zaprezentować podczas Pikniku Modelarskiego na górze Żar k/Międzybrodzia w nast. sobotę, tj.13.07.br.
Pozdrawiam - MareX

• 2 weeks later...
Napisano
Niestety samolot SP-BDG ,noszacy znaki rumunskie YR-AHM zostal zniszczony przez elementy konstrukcji dachu ,gdy ten zapadl sie jakis czas temu.Obecnie na ekspozycji jest tylko silnik .Nie wiadomo czy reszta zostala zezlomowana , czy lezy gdzies w pokrzywach.
Napisano
Popatrz po linkach podanych na tej stronie może będą użyteczne.
http://www.outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=1544

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie