skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 witam, trafiłem ze strychu dwie takie maniereczki. Jedna z kubkiem bakelitowym, a druga metalowym emaliowanym. Po ściągnięciu kubków okazało się iż jedna to butla stalowa emaliowana na zielono, a druga na czerwono. Na razie na jednej wyszły bicia z 1944r (widoczne na fotce). Tą z butlą zielona udało mi się już rozebrać, a paski nacieram lanoliną. Mam jednak problem z pokrowcem bo jest ubrudzony, czy można go wyprać? Jeśli tak to w czym żeby nie zniszczyć? Jest w dobrym stanie, żadnych dziur, materiał mocny, od środka wyłożona filcem. Jak widać na zdjęciach ma 3 napy i wygląda na bardzo oszczędnościową produkcję. Zdziwiło mnie iż nie ma knopika do zapięcia pasków od dołu manierki, i nie ma nawet po nim śladu, czy to możliwe? Nie wiem natomiast jak się zabrać za drugą manierkę, pokrowiec jest bardzo zniszczony i raczej niewiele z niego zostanie po czyszczeniu, paski podobnie jak w tamtej nacieram lanoliną, kubeczek w środku jest ok, ale na zewnątrz nie wiem czym go czyścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Brak knopika u dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Paski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Sygnatury 1944. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Pokrowiec oraz 3 napy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Pokrowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Kubeczek bakelitowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Manierka numer 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Kubeczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2013 Całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 to są pużnowojenne maniereczki niemieckie więc często pokrowce były robione byle jak z czego sie dało moze brakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 Pierwsza ma fajny ersatzowy pokrowiec z gabardyny,kubek potraktuj fosolem,natomiast pokrowce:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=673264#1167324Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 10 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2013 ok dzięki, jeden pokrowiec już się moczy w płynie do zmiękczania tkanin, a z drugą manierka dalej walczę żeby ja rozebrać. :) Nacieram lanoliną paski żeby móc ściągnąć kubeczek. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 No to po pokrowcu a wystarczyło na sucho szcoteczkami różnej miekkosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2013 Nic po pokrowcu. Nic mu się nie stało. :) Wyszło dużo brudu i woda była ciemna, ale plamy jak były tak są. Pokrowiec się nie skurczył ani nic innego się z nim nie stało. Ma tylko ładny kwiatowy zapach. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2013 Stan obecny. Nie wiem czy te plamy da się jakoś usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2013 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2013 I jeszcze jedno pytanie, jak się pozbyć rdzy z napów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 17 Styczeń 2013 Share Napisano 17 Styczeń 2013 Rdze trzeba było zeskrobać mechanicznie przed moczeniem,teraz znowu sobie uświnisz" rudym materiał.Plamy zostaw w spokoju,po dobroci nie zejdą bez szkody dla materiału.Przynajmniej wygląda frontowo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2013 Postaram się zeskrobać żeby nie uświnić. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 17 Styczeń 2013 Share Napisano 17 Styczeń 2013 Łanie wyszło łanie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 17 Styczeń 2013 Share Napisano 17 Styczeń 2013 Kup jakieś piwo puszkowe, wypij, z puszki wytnij kawałek blaszki i zrób w niej otwór dokładnie srednicy napu. Załóż blaszkę, podsuń jej krawędź pod nap i możesz bezpiecznie skrobać, czy operować miniszczoteczkami dremela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2013 Podoba mi się ten pomysł. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manierkarz Napisano 17 Styczeń 2013 Share Napisano 17 Styczeń 2013 Wiadomo, że nie za pierwszym razem może Ci wyjść wycięcie tego kawałka blaszki więc w razie w kup więcej puszek ;)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2013 Zdecydowanie tak, tylko później będzie coraz trudniej wyciąć dobre. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.