Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie

mors39

Pytanie

Napisano

Witam,
powyższe zdjęcie przedstawia prawdopodobnie strażników więziennych tzw: wachmanów. Czy może ktoś z szanownych forumowiczów napisać coś więcej na temat tego zdjęcia.
Pozdrawiam

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mówisz i masz odpowiedź...
Jak miło jest mieć rację..."
Nie, żebym się czepiał, ale na zdjęciu jest napisane 6 IV 66 r", a film kręcono w 1969...
Oczywiście może to być błąd w dacie (duża liczba szóstek), ale ziarno uzasadnionej wątpliwości pozostaje...
Napisano
Nie jestem fachowcem od mundurów niemieckich ale jak dla mnie ci dwaj w czapkach ss w środku mają te kurtki mundurowe jakieś takie nie niemieckie .

Że mogą to być statyści opieram głównie na tej dacie na odwrocie zdjęcia przyjmując , że jest to data jego wykonania . Chodziłem kiedyś do szkoły we Wrocławiu . Nazywała sie Lotnicze Zakłady Naukowe . Profesor wychowawca naszej klasy ( wspaniały człowiek o wielu zainteresowaniach ) też chodził do tej szkoły tylko w latach pięćdziesiatych i opowiadał , że wzięto ich ze szkoły jako statystów do kreconego filmu wojennego . Odtwarzali tam żołnierzy niemieckich . Pokazał nam sporo zdjęć w tych przebraniach jakie sobie tam robili na planie filmowym .

Nie chciał bym aby głupio to zabrzmiało ale czy próbował Pan choć tak pobierznie sprawdzić czy wójka czasami nie ma na tej fotofrafii ? Może i jemu też kiedyś przydarzyło się być statystą ?
Napisano
sabatyści by pasowali,są tam ss,ale ten w środku to wygląda na lw,do tego data,ale najbardziej przemawia za tym papier fotki ,jest niesygnowany jak w prl,mam sporo fotek z tego okresu wszystkie na papierze firmowym często ze stemplem fotografa
Napisano
Marcel M. może mieć rację.Ci panowie mają mieszaninę różnych wzorów i typów mundurów,chociaż niemieckie gapy na rękawach sugerują formację SS,co może świadczyć o teorii strażników więziennych.Tylko ta data...Dziwne to trochę
Napisano
czapka SS do munduru z patkami i orłami WH (z lewej), na pierwszym planie gość z pasem z klamra ramową ala MON, ze dwóch szczeniaków po góra 14 lat, mundury wiszą na niektórych jak szmaty, gość z prawej nosi radzieckie/LWPowskie buty, kurtki - z pewnoscia dwie M36 ale jak widzę, ze cztery jakieś paramiltarne, dwa gumowane płaszcze motocyklistów a gołe ciało" no i ten podpis z tyłu...

Też uważam że to przebierańcy...
Napisano
... tyle że nie zwyczajni, tylko filmowi statyści bo mimo wszystko wyglada to na przemyślany zestaw. Sprawdź czy w Paczkowie w tym roku nie krecono jakiegos filmu wojennego...
Napisano
Do Marcela M.
Próbowałem tego wcześniej ale nic z tego, tym bardziej że przez większośc swojego życia wujek miał charakterystyczny cienki wąsik.
Dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam
Napisano

Witam,
powyższe zdjęcie przedstawia prawdopodobnie strażników więziennych tzw: wachmanów. Czy może ktoś z szanownych forumowiczów napisać coś więcej na temat tego zdjęcia.
Pozdrawiam

Napisano
Jeżeli ta data jest datą wykonania zdjęcia to wychodzi , że było robione już po wojnie . Na zdjęciu sama młodzież . Może statyści z jakiegoś kręconego filmu wojennego zrobili sobie fotkę ?
Napisano
Dodam że to zdjęcie znalazłem podczas sprzątania mieszkania po zmarłym wujku rocznik 1935.Właśnie się dowiedziałem że podczas okupacji wujek wraz z rodzicami został wywieziony do Niemiec do obozu przymusowej pracy.Wrócił w 1946 roku.I byc może jest to pamiątka z tamtego okresu.Tylko nie rozumiem co ma ta data wspólnego z tym zdjęciem.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie