mors39 Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Napisano 8 Styczeń 2013 Witam,powyższe zdjęcie przedstawia prawdopodobnie strażników więziennych tzw: wachmanów. Czy może ktoś z szanownych forumowiczów napisać coś więcej na temat tego zdjęcia.Pozdrawiam
Grzesio Napisano 10 Styczeń 2013 Napisano 10 Styczeń 2013 Mówisz i masz odpowiedź...Jak miło jest mieć rację..."Nie, żebym się czepiał, ale na zdjęciu jest napisane 6 IV 66 r", a film kręcono w 1969...Oczywiście może to być błąd w dacie (duża liczba szóstek), ale ziarno uzasadnionej wątpliwości pozostaje...
Marcel M. Napisano 10 Styczeń 2013 Napisano 10 Styczeń 2013 Nie jestem fachowcem od mundurów niemieckich ale jak dla mnie ci dwaj w czapkach ss w środku mają te kurtki mundurowe jakieś takie nie niemieckie . Że mogą to być statyści opieram głównie na tej dacie na odwrocie zdjęcia przyjmując , że jest to data jego wykonania . Chodziłem kiedyś do szkoły we Wrocławiu . Nazywała sie Lotnicze Zakłady Naukowe . Profesor wychowawca naszej klasy ( wspaniały człowiek o wielu zainteresowaniach ) też chodził do tej szkoły tylko w latach pięćdziesiatych i opowiadał , że wzięto ich ze szkoły jako statystów do kreconego filmu wojennego . Odtwarzali tam żołnierzy niemieckich . Pokazał nam sporo zdjęć w tych przebraniach jakie sobie tam robili na planie filmowym .Nie chciał bym aby głupio to zabrzmiało ale czy próbował Pan choć tak pobierznie sprawdzić czy wójka czasami nie ma na tej fotofrafii ? Może i jemu też kiedyś przydarzyło się być statystą ?
kazioW24 Napisano 9 Styczeń 2013 Napisano 9 Styczeń 2013 sabatyści by pasowali,są tam ss,ale ten w środku to wygląda na lw,do tego data,ale najbardziej przemawia za tym papier fotki ,jest niesygnowany jak w prl,mam sporo fotek z tego okresu wszystkie na papierze firmowym często ze stemplem fotografa
esterendensen Napisano 8 Styczeń 2013 Napisano 8 Styczeń 2013 Marcel M. może mieć rację.Ci panowie mają mieszaninę różnych wzorów i typów mundurów,chociaż niemieckie gapy na rękawach sugerują formację SS,co może świadczyć o teorii strażników więziennych.Tylko ta data...Dziwne to trochę
winiu21 Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 To ten film Raj na ziemi " krecono cały w Paczkowie czy tylko kilka scen ?
R51 Napisano 9 Styczeń 2013 Napisano 9 Styczeń 2013 czapka SS do munduru z patkami i orłami WH (z lewej), na pierwszym planie gość z pasem z klamra ramową ala MON, ze dwóch szczeniaków po góra 14 lat, mundury wiszą na niektórych jak szmaty, gość z prawej nosi radzieckie/LWPowskie buty, kurtki - z pewnoscia dwie M36 ale jak widzę, ze cztery jakieś paramiltarne, dwa gumowane płaszcze motocyklistów a gołe ciało" no i ten podpis z tyłu...Też uważam że to przebierańcy...
R51 Napisano 9 Styczeń 2013 Napisano 9 Styczeń 2013 ... tyle że nie zwyczajni, tylko filmowi statyści bo mimo wszystko wyglada to na przemyślany zestaw. Sprawdź czy w Paczkowie w tym roku nie krecono jakiegos filmu wojennego...
R51 Napisano 9 Styczeń 2013 Napisano 9 Styczeń 2013 http://www.paczkow.pl/kalendariumMówisz i masz odpowiedź...Jak miło jest mieć rację...
mors39 Napisano 11 Styczeń 2013 Autor Napisano 11 Styczeń 2013 Do Marcela M.Próbowałem tego wcześniej ale nic z tego, tym bardziej że przez większośc swojego życia wujek miał charakterystyczny cienki wąsik.Dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrawiam
R51 Napisano 9 Styczeń 2013 Napisano 9 Styczeń 2013 http://filmpolski.pl/fp/index.php/121144do dopełnienia reszty
mors39 Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Napisano 8 Styczeń 2013 Witam,powyższe zdjęcie przedstawia prawdopodobnie strażników więziennych tzw: wachmanów. Czy może ktoś z szanownych forumowiczów napisać coś więcej na temat tego zdjęcia.Pozdrawiam
Marcel M. Napisano 8 Styczeń 2013 Napisano 8 Styczeń 2013 Jeżeli ta data jest datą wykonania zdjęcia to wychodzi , że było robione już po wojnie . Na zdjęciu sama młodzież . Może statyści z jakiegoś kręconego filmu wojennego zrobili sobie fotkę ?
mors39 Napisano 9 Styczeń 2013 Autor Napisano 9 Styczeń 2013 Dodam że to zdjęcie znalazłem podczas sprzątania mieszkania po zmarłym wujku rocznik 1935.Właśnie się dowiedziałem że podczas okupacji wujek wraz z rodzicami został wywieziony do Niemiec do obozu przymusowej pracy.Wrócił w 1946 roku.I byc może jest to pamiątka z tamtego okresu.Tylko nie rozumiem co ma ta data wspólnego z tym zdjęciem.Pozdrawiam
Pytanie
mors39
Witam,
powyższe zdjęcie przedstawia prawdopodobnie strażników więziennych tzw: wachmanów. Czy może ktoś z szanownych forumowiczów napisać coś więcej na temat tego zdjęcia.
Pozdrawiam
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.