DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 Całość z drugiego. Na pastach i kremach daty Polskiej Normy 59. Zatem lata 60-te. Za blisko miasta, zatem nie żadne ćwiczenia ani poligon. Akcesoria ruskie, choć ruska tu nie było od 45r. A jednak ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 Po wyczyszczeniu. Parę miesięcy wcześniej wyszła też butelka, z cyrylicą na dnie. Sporo kapsli po wódzie (nie naszej), sztućce wszystkie sygnowane z rosyjska. Klamra też nie z wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 łychy ruskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 kremy i pasty - Lechia Poznań i Liechija Poznań, Charków i Moskwa. Może jakiś hufiec pracy bądź obóz pionierów - ale teren nieciekawy więc niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 guziki - czy wojenne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 to jedno - chyba obudowa jakiegoś przełącznika od motorka bądź samochodu - raczej wojenne o czym świadczy charakterystyczna grawerka inicjałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 maślonka po oczyszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 i butelka - Białoruska SSR, Briest. Pili chłopcy zdrowo. Takich kapsli było co niemiara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 Klamerka. Czas wyjawić tajemnicę, choć pewnie niektórzy się domyślili. 1968 r. - inwazja na Czechosłowację. Pod Lubaniem jednostki bratniej armii stacjonowały ok. 2 tygodni. A potem jednej nocki zbiórka i dawaj przez miasto. Kolega z pracy opowiadał jak go ojciec w środku nocy zerwał z łóżka i razem stali kilka godzin obserwując przetaczające się kolumny motorowo-pancerne kierujące się ku przejściu granicznemu w Zawidowie i Miłoszowie.Takie to były casy panie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 A to dzisiejsza ciekawostka. Koleżanka z pracy przyniosła książeczkę, jaką otrzymała od jednego z bojców, gdy ich cysterna zajechała na podwórze zatankować wodę. Z dedykacją.- A przystojny był, pewnie jakiś lejtnant?- A gdzie tam, taki skośnooki kałmuk, ale miły :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 8 Styczeń 2013 Share Napisano 8 Styczeń 2013 ja osobiście pamiętam przejazd czołgów radzieckich w 1968 roku przez Chrzanów,ulicami Ośięcimską Sienną i Borowcową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 8 Styczeń 2013 Share Napisano 8 Styczeń 2013 DOMILUD PL, ten mój polmos jest identyczny do Twojego, pochodzi on z czasów wyzwolenia spod okupacji? gdy Rosjanie byli już w polsce? czy z późniejszego okresu? bo nie bardzo rozumiem opisu obok buteleczki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2013 Vantar, u mnie na kapslu cyrylicą stoi Briest i coś tam nieczytelne, czyli Brześć, na granicy z Białorusią. Na dnie butelki również cyrylicą Białoruska Socjalisticieskaja Sowietskaja Riespublika (BSSR). Wódeczka powojenna jak te wszystkie pierdółki które tam pozbierałem.Twój kapselek to chyba poważniejsza sprawa, z ruska czytam że to Briańsk i materiał jakby trochę lepszy. Wygląda na robótkę wojenną, ale oczywiście spec ze mnie żaden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 Jak widać żarty się skończyły, ale jak tu panie wysiedzieć w domu. Kopacz śmiga to mogę i ja :)Ostanie wizyty w miejscu postoju ruskich w 68r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 zaczęło się całkiem nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 znowu pasta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 i całość po oczyszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 zielona - Zubnaja Pasta - Miatnaja, Leningrad Newskij Zawodbiała - Perła, Pasta do zębów, Lechia Poznań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 wojsko dbało o higienę, tu wszystkie dotąd znalezione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 guziki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 polski akcent - w środku 50gr z 49r. - Rzeczpospolita Polska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 no i odznaka - III Razriad - odznaka sportowa 3 stopnia - dyscyplina - biegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 21 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2013 A na koniec zdjęcie z HISTOMILA nad którym nie mogłem się zatrzymać. Jakiś czas temu na pozycjach wybitnie sowieckich znalazłem taką ułamaną łychę-chochlę Iwana. Chyba raczej rzadko spotykany wzór. I jak się okazuje przypadkowo odnalazłem ją na klimatycznej fotce. Na pewno to ta sama.:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 21 Styczeń 2013 Share Napisano 21 Styczeń 2013 Na foto jest raczej taka http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/dsc00050_copy6.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szwecja Napisano 22 Styczeń 2013 Share Napisano 22 Styczeń 2013 podziwiam, za to że wyczyściłeś tubki po paście ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.