Skocz do zawartości

Wojna w Dolinie Kwisy - ocalone od zapomnienia cz.3

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 304
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Klamerka. Czas wyjawić tajemnicę, choć pewnie niektórzy się domyślili. 1968 r. - inwazja na Czechosłowację. Pod Lubaniem jednostki bratniej armii stacjonowały ok. 2 tygodni. A potem jednej nocki zbiórka i dawaj przez miasto. Kolega z pracy opowiadał jak go ojciec w środku nocy zerwał z łóżka i razem stali kilka godzin obserwując przetaczające się kolumny motorowo-pancerne kierujące się ku przejściu granicznemu w Zawidowie i Miłoszowie.
Takie to były casy panie.

A to dzisiejsza ciekawostka. Koleżanka z pracy przyniosła książeczkę, jaką otrzymała od jednego z bojców, gdy ich cysterna zajechała na podwórze zatankować wodę. Z dedykacją.
- A przystojny był, pewnie jakiś lejtnant?
- A gdzie tam, taki skośnooki kałmuk, ale miły :D

DOMILUD PL, ten mój polmos jest identyczny do Twojego, pochodzi on z czasów wyzwolenia spod okupacji? gdy Rosjanie byli już w polsce? czy z późniejszego okresu? bo nie bardzo rozumiem opisu obok buteleczki :)

Vantar, u mnie na kapslu cyrylicą stoi Briest i coś tam nieczytelne, czyli Brześć, na granicy z Białorusią. Na dnie butelki również cyrylicą Białoruska Socjalisticieskaja Sowietskaja Riespublika (BSSR). Wódeczka powojenna jak te wszystkie pierdółki które tam pozbierałem.

Twój kapselek to chyba poważniejsza sprawa, z ruska czytam że to Briańsk i materiał jakby trochę lepszy. Wygląda na robótkę wojenną, ale oczywiście spec ze mnie żaden.

• 2 weeks later...

A na koniec zdjęcie z HISTOMILA nad którym nie mogłem się zatrzymać. Jakiś czas temu na pozycjach wybitnie sowieckich znalazłem taką ułamaną łychę-chochlę Iwana. Chyba raczej rzadko spotykany wzór.
I jak się okazuje przypadkowo odnalazłem ją na klimatycznej fotce. Na pewno to ta sama.
:D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie