korki09 Napisano 28 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2012 Witam,Wpadł mi w ręce taki pruski 98/05 w stanie strychowym.Widać że pod warstwą tej 'rdzy?' jest na calej powierzchni bagnetu czarna oksyda. Chciałbym oczyscic go tak aby uzyskać jak najlepszy efekt, nie wplywajac szkodliwie na tę oksydę.Bardzo proszę o pomoc ponieważ w temacie konserwacji jestem zielony.PozdrawiamJakub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korki09 Napisano 28 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2012 #2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korki09 Napisano 28 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2012 #3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korki09 Napisano 28 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2012 #4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sniper_bob Napisano 28 Grudzień 2012 Share Napisano 28 Grudzień 2012 może delikatnie pędzelkiem i odrdzewiaczem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 28 Grudzień 2012 Share Napisano 28 Grudzień 2012 Zapewniam, że to, co widzisz, nie jest oksydą. Z resztą jak usuniesz tu całą korozje, to bediesz miał spore sito. Uzyskasz w miarę gładką, czarną powierzchnię tylko odpowiednio zaostrzonymi skrobakami, skrawkami drobnego pamieru ściernego i wata stalową. Na koniec obowiązkowo tanina i zabezpieczenie powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 28 Grudzień 2012 Share Napisano 28 Grudzień 2012 Ja bym się bawił odrdzewiaczem i pędzelkiem, ale poczekajmy na opinię kolegi por.pil :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korki09 Napisano 29 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2012 no Radziuuu , czekam na Twoja opinie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 29 Grudzień 2012 Share Napisano 29 Grudzień 2012 Hehehe no dobrze dobrze, jestem już, jestem :)W sumie to się zastanawiam nad tym, masz kilka możliwości. Oxydy na nim nie ma i nigdy nie było, także możesz śmiało czyścić. Ostrze to bym namoczył w ropie aby ta rdza trochę zmiękła a potem watą stalową albo druciakiem do garów. Rękojeść - pobaw się pędzelkiem i fosolem (albo fomem, lub innym odrdzewiaczem) przecierania tam nie polecam bo za duże ryzyko porysowania okładek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Grudzień 2012 Share Napisano 29 Grudzień 2012 Włóknina zdecydowanie lepiej wybiera rdzę z wżerów od waty stalowej. Czyść na mokro (woda + płyn do garów). Na koniec umyj i czyść włókniną na WD40.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vantar Napisano 29 Grudzień 2012 Share Napisano 29 Grudzień 2012 Może nic nie wniosę do tematu :) ale śledzę wątek :) korki09 - mam taką prośbę, jak już wykonasz czyszczenie, to proszę pokaż fotki jak Ci wyszedł ten bagnecik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 29 Grudzień 2012 Share Napisano 29 Grudzień 2012 ja tam delikatnie szczotką stalową czyściłem można też mosiężną zależy co ale do okładek sie nie zbliżaj ja tak kilka zrobilem i super wyszły mozesz wczesniej włukninką przelecieć ja użyłem takiej do matowienia powloki lakierniczej w kastoramie kupisz są rózne kolory czym ciemniejsze tym bardziej scierają uważaj żeby swoimi zabiegami nie pozaokrąglać brzegów i zeby nie porysać żaden papier ścierny nie używaj ani kamieni wszystko zalezy od wprawy i stopnia korozji trzeba mieć w ręce bo nalebsze fotki to nie to samo. ja mam iny problem zaraz wstawie maniereczke tez pordzewiały stryszek lenigradzka o ile sie nie myle zerknicjie pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 30 Grudzień 2012 Share Napisano 30 Grudzień 2012 Do stali stosować stalowe szczotki. Drobiny mosiądzu które pozostają z takiej szczotki na czyszczonym przedmiocie są przyczyną elektrokorozji.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 30 Grudzień 2012 Share Napisano 30 Grudzień 2012 Ja bym go spróbowal rozebrać i w całości wrzucić w odrdzewiacz. Mi sprawdził sie do takiej powierzchniowej korozji firmy dragon zero szlifowania rdza znikła w całosci, zostały w niektórych miejscach tylko drobne wżerki, po grubszej rdzy ,a moczyłem kilka dni saperkę z piwnicy i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 30 Grudzień 2012 Share Napisano 30 Grudzień 2012 tylko że rozbierany straci na wartości realnej:)lepiej się pobawić to taka mała dygresja teraz widać ze okładki są oryginalne jak będą ślady rozbierania to są przypuszczenia co do kombinowania przy okładzinach ale twoja wola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.