Skocz do zawartości
  • 0

teodolit , busola artyleryjska , niwelator ?

Landszaft

Pytanie

Napisano

Mam pytanie co to może być ? Niwelator , Teodolit , busola lub kątomierz artyleryjski albo podstawa pod jąkąś lornetę nożycową , wykonane całe z miedzi , bo jest wszystko dość miękkie jak na miedź przystało" widać mocowanie do statywu od dołu, oraz resztki wykopkowego urządzenia , na obwodzie najniżej pierścień z podziałką od 1 do 64 , potem widać musiała być jakaś obudowa z pokrętłem bo widać zębatkę na całym obwodzie i następnie jest element z detalami ruchomymi na samej górze

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.werttrew.fora.pl/piszta-co-chceta,10/nieco-inny-kompas-i-pytanie,5233.html

Tam jest o jednostce na podziałce kątowej. To moze byc cos artyleryjskiego bo taka podziałka ułatwia pewne obliczenia.
Napisano
Muslim widać że to nie było rzadkie urządzenie skoro razem znaleźliśmy te same . oba bez górnej obudowy. Co do teodolitu byłbym ostrożny lub niwelatora bo one nie posiadają rozkładanej linijki centymetrowej , po za tym kto zgubiłby w lesie teodolit ?! a w walkach raczej teodolitów wojsko nie używało , co najwyżej w trakcie budowy umocnień i w pracach inżynieryjnych, tylko to się nie robi pod ostrzałem i w walce a wtedy teodolity razem z wojskiem inżynieryjnym są na dalekim zapleczu . Więc zostaje mi niwelator lub jakaś odmiana busoli artyleryjskiej . Uwaga z okazji że urządzenie jest całe z miedzi lub mosiądzu co w II wojnie już praktycznie nie występowało - w tym czasie wszelakie busole artyleryjskie , miarki kątowe, celowniki czy podstawy kątowe do lornet nożycowych były robione z materiałów mieszanych - czyli stal, aluminium, cynk, czasami detale z mosiądzu , ale nie całe mosiężne czy miedziane . Wydaje się że to wyrób z okresu z przed pierwszej wojny lub I Wojny Światowej. Na pewno brak obudowy z góry mechanizmów bo zostały resztki po śrubkach mocujących. Druga sprawa zębatka widoczna na obwodzie nie była zabudowana niczym, element z zębatką i pokrętłem był ustawiony pionowo i mocowany do obudowy której brak. Szkoda że nie ma stronki z różnymi urządzeniami pomiarowymi terenowymi wojskowymi. Jeżeli urządzenie było wojskowe wykorzystywane w trakcie I wojny Światowej to prawdopodobnie kilka takich urządzeń w okresie międzywojennym musiało wykorzystywać nasze Wojsko, które praktycznie na początku wyposażało się we wszystko co zdobyło po zaborcach i to niezależnie z której strony (Rosja, Niemcy, Austria) lub z dostaw z zachodu. W każdym razie nadal zagadka i to w dodatku już dwie osoby to posiadają wykopane w naszym kraju.
Napisano
````Richtkreis 31

http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&i=15056&mm=1&vd=1.to&PHPSSIDWx=ad9d24978053332c0ff70e06c11694b6
http://panzerlehr.mojeforum.net/temat-vt1278.html
Napisano
Byłem na tej stronie panzerlehr kilka dni temu jak identyfikowano kwadrant artyleryjski:)
I tak nieoceniony Woodhaven rozwiązał kilkuletnią zagadkę:)
pzdr
Napisano

Mam pytanie co to może być ? Niwelator , Teodolit , busola lub kątomierz artyleryjski albo podstawa pod jąkąś lornetę nożycową , wykonane całe z miedzi , bo jest wszystko dość miękkie jak na miedź przystało" widać mocowanie do statywu od dołu, oraz resztki wykopkowego urządzenia , na obwodzie najniżej pierścień z podziałką od 1 do 64 , potem widać musiała być jakaś obudowa z pokrętłem bo widać zębatkę na całym obwodzie i następnie jest element z detalami ruchomymi na samej górze

Napisano

Tu widzimy urządzenie z góry widać rozkładaną linijkę 10 cm , oraz jakiś jeden dinks" z prawej strony którym coś się przesuwa w prawo , po lewej stronie musiał być taki sam ale go brak , dinksy" które są przesuwane mają wewnątrz sprężynki miedziane

Napisano

Tu widać urządzenie z drugiej strony . jedyne sygnaturki to numery wybite na elementach i pojedyncze gdzie nie gdzie literki . i tak widać np na górze na tym zdjęciu cyfry 702 , 7 literkę K oraz poniżej cyfrę 324 i na jednej z łapek cyfrę 7

Napisano

A tu widzimy urządzenie od dołu. Okazuje się że ta jedna z ocalałych łapek powoduje że jak się przesunie to odblokowuje obrót urządzenia wokół osi . oczywiście aby ją obrócić muszą być obie łapki bo są dwie blokady. Pytanie co to może być , kto to produkował lub użytkował , cywil czy wojskowy ?, Jaki okres używania - z początku XX wieku , czy XIX czy lata 30-50 . czy ktoś się z czyś takim spotkał ?

Napisano
Czy ktoś się z czym takim spotkał?
Tak - sam taki kiedyś trafiłem ;]
9 lat temu:
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=20842#20843
fotki słabe, bo i czasy były inne
ten mój bardziej kompletny, nie dowiedziałem się co to i do czego - być może po latach ktoś rozwikła tą tajemnicę.
Być może jakbym robił przedświąteczne porządki to bym go znalazł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie